U Goraždu bi uskoro trebala početi izgradnja sahat-kule

U Goraždu bi uskoro trebala početi izgradnja sahat-kule

Na mjestu stare čaršije u Goraždu mogla bi biti izgrađena sahat-kula u bosanskom tradicionalnom stilu.

Inicijativu za izgradnju sahat-kule općinskim i kantonalnim vlastima uputilo je Udruženje Stari zanati Goražde koje je izradilo idejni projekt sahat-kule koja bi bila izgrađena u blizini gradskog  goraždanskoga trga, tačnije između šetališta i taksi štanda.

“Planiramo izgraditi sahat-kulu kako bi i Goražde dobilo turistički prepoznatljiv spomenik“, rekao je za Radiosarajevo.ba predsjednik ovog Udruženja Safet Efendić.

Nakon što su saznali da je kod Bosanske kuće u Goraždu trebala biti izgrađena sahat-kula, u udruženju su osmislili njen izgled i uputili prijedlog o drugom mjestu izgradnje.

  • Sahat-kula bila bi izgrađena u ulici Alije Hodžića na obali rijeke Drine, a uz nju bi bio sagrađen objekt u kojem bi se nalazila spomen-soba Goražda. U njoj bi se turisti i drugi posjetioci mogli informirati o dugogodišnjoj historiji Goražda, te kupiti suvenire sa simbolima ovoga grada na Drini, naveo je Efendić.

Otvaranjem spomen-sobe bilo bi otvoreno i jedno radno mjesto.

Visoka sahat-kula od 12 do 15 metara bi se vidjela sa sve četiri strane Goražda i bila bi sastavni dio cjeline kojoj pripadaju i Kajseri džamija, ratni Most ispod mosta, Zavičajni muzej u Centru za kulturu, Omladinska ulica i Trg branilaca čija je rekonstrukcija nedavno najavljena.

Sahat-kula uklapa se u trenutni ambijent ovog prostora, a uklopila bi se i u buduće planove gradskih vlasti poput gradnje kapele i spomen-obilježja drinskim mučenicama, čime bi bio zaokružen izgled urbane jezgre grada.

Ako bi ova inicijativa bila realizirana, Grad Goražde dobio bi turistički i historijski vrijedno obilježje.

“Idejnim rješenjem koje smo predstavili oduševljeni su mnogi. Sve je do gradskih i kantonalnih vlasti”, rekao nam je Efendić, dodavši kako bi za izgradnju sahat-kule s popratnim objektom bilo potrebno oko 100.000 KM.

Posljednje sahat-kule u Bosni i Hercegovini građene su za vrijeme Osmanskog carstva.

Inicijativa za izgradnju sahat-kule je jedna od brojnih koje je uputilo Udruženje, a iz Udruženja se nadaju da će postati i još jedan od njihovih brojnih uspješno realiziranih projekata.

Previous Uposlenici Energoinvesta obilježili godišnjicu smrti Emerika Bluma
Next Beograd: Izetbegović se sastao s Ugljaninom i Zukorlićem

You might also like

NAŠI DANI

Vijeće ministara: 20. novembar Dan žalosti zbog ubistva dva pripadnika OS BiH

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH donesena je odluka da petak 20. novembar bude Dan žalosti BiH zbog ubistva dva pripadnika Oružanih snaga BiH u srijedu naveče u blizini kasarne Rajlovac,

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica bitaka koje su vođene za odbranu Naselja heroja Sokolje

U novogradskom naselju heroja Sokolje danas je obilježena godišnjica bitaka koje su vođene za odbranu ovog naselja od agresora. Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo predvođena pomoćnikom načelnika za boračka pitanja,

NAŠI DANI

‘Sin mi je bio u Armiji, poginuo je.. Ne žalim za ovu državu ništa. Sve bih dao. I sebe bih dao!’

  Na Igmanu je održana tradicionalna manifestacija Igman 2018. u čast boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine. Nedopustivo je izjednačavanje žrtve i agresora, te je poslana jasna poruka da se