Presuda u vezi genocida u Srebrenici: Holandija odgovorna za smrt muškaraca koji su se nalazili unutar UN-ove baze

Presuda u vezi genocida u Srebrenici: Holandija odgovorna za smrt muškaraca koji su se nalazili unutar UN-ove baze

Vrhovni sud Holandije donio je presudu o djelimičnoj odgovornosti te države za smrt 300 Srebreničana, javljaju agencije.

U prvostepenoj presudi sud je presudio djelimično u korist žrtava i to na način da je Vlada Holandije odgovorna za smrt muškaraca koji su se nalazili unutar UN-ove baze u Potočarima u julu 1995, u vrijeme kad je počinjen genocid u Srebrenici.

Pred Okružnim sudom u Hagu danas je izrečena drugostepena presuda po tužbama više od šest hiljada preživjelih žrtava genocida u Srebrenici podnesenim protiv Vlade Holandije.

Preživjeli genocida prvostepenu odluku holandskog suda smatraju neprihvatljivom i ponižavajućom.

Prvostepenom presudom, smatraju žrtve, sud je slučaju pristupio selektivno, ne želeći potvrditi da su sva ubistva koja su uslijedila nakon što su snage tadašnjeg zapovjednika samozvane VRS, danas haškog optuženika Ratka Mladića ušle u Srebrenicu dio jednog zločina, a ne izdvojeni i različiti slučajevi.

Izricanju drugostepene presude prisustvovali su i predstavnici Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa te Udruženja Žena Podrinja – Bratunac.

Previous Agrokomerc se uspravlja: Izmirene plaće, povećanje kapaciteta, proboj na nova tržišta
Next 25. godišnjica "žive lomače" u Pionirskoj: O kostima živo spaljenih Višegrad šuti

You might also like

NAŠI DANI

Oko 200 Bišćana u proljetnoj akciji čišćenja

  Proteklog vikenda u Bihaću je organizovano veliko proljetno čišćenje turističkih lokacija i obala rijeke Une. U akciji je učestvovalo oko dvije stotine Bišćana. Predstavnici  rafting  organizacija i Turističke zajednice

NAŠI DANI

Nakon protesta i razgovora sa CIK-om iz Inicijative za Stolac poručuju: Mi nećemo stati!

Predstavnici Inicijative za Stolac okončali su razgovore s predstavnicima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kojoj su predali krivične prijave i druge zahtjeve u vezi s nepravilnostima tokom izbora u Stocu. –

NAŠI DANI

Magični izlazak sunca u Istanbulu, gradu na dva kontinenta

Izlazak sunca u Istanbulu, gradu koji se prostire na dva kontinenta, prizor je koji nikoga sigurno ne ostavlja ravnodušnim. Prelijep prizor izlaska sunca u gradu na Bosforu, zabilježio je objektiv