Sarajevski konjanici krenuli u pohod na Ajvatovicu

Sarajevski konjanici krenuli u pohod na Ajvatovicu

Članovi konjičnog kluba “Hidalgo” jutros su iz sarajevskog parka At mejdan krenuli ka Pruscu kod Donjeg Vakufa, gdje će ovog vikenda biti održana centralna manifestacija 507. “Dani Ajvatovice”, jednog od najvećih muslimanskih dovišta u Evropi.

Ispraćaju na At mejdanu prisustvovao je i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, koji je naglasio da ta općina već sedam godina organizuje polazak konjanika iz Sarajeva.

– Tradicija je nastavljena, a nije ni slučajno da konjanici kreću upravo iz At mejdana gdje su se nekada održavale utrke i gdje je Sarajevo i nastalo – naglasio je načelnik.

Predsjednik Konjičkog kluba “Hidalgo” Muhamed Potogija govorio je o značaju tradicije BiH ističući da će u to ime narednih pet dana jahati preko bosanskih planina.

– Oko 40 jahača će dati sve od sebe da se ova tradicija održi. Ove godine je veliki odziv žena, sjajnih jahačica što nas oduševljava – zaključio je.

Konjanici su jašući posebno ukrašene konje prodefilirali sarajevskom Baščaršijom pa kroz ulice Ferhadiju i maršala Tita, izazivajući pažnju građana i brojnih turista.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u BiH. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.

Ajvaz Dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. vijeku nastanio na prostoru današnjeg Prusca, nakon dugotrajne suše u ovom mjestu, 40 dana i 40 noći učio je dovu moleći za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima o Ajvaz Dedi, četrdesetu noć od dolaska na dovište, stijena se razdvojila, a iz nje je potekla voda, koju i danas posjetioci Ajvaz Dedine stijene imaju priliku okusiti.

Previous Borci imaju spiskove nelegalnih primalaca boračkih naknada
Next Sarajevski atentat - događaj koji je dao povod za početak Prvog svjetskog rata

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Dan nezavisnosti – BiHać

Nekoliko dana prije jednog od najvažnijih državnih praznika, različiti dijelovi Bihaća ukrašeni su sa otprilike 120 državnih zastava. Dio je to, sad već tradicionalnog projekta u kojeg su uključeni mladi

BH RAZGLEDNICA

Goražde: Na Hranjenu posađeno 1.000 sadnica bijelog bora

Grad Goražde u saradnji sa JP ”Bosansko-podrinjske šume” d.o.o. Goražde pridružio se Inicijativi za zeleniju i održivu budućnost (Go Green Initiaitive), kojom se želi ukazati na važnost očuvanja životne sredine

TURIZAM

Turizam u stalnom rastu: Najviše noćenja ostvarili turisti iz Turske

  U Bosni i Hercegovini u mjesecu maju 2018. turisti su ostvarili 150.265 posjeta, što je više za 18,1% u odnosu na april 2018. i za 9,0% više u odnosu