Spomenik Mehmed-paši Sokoloviću: Srbovanje i mitomanisanje u Višegradu

Spomenik Mehmed-paši Sokoloviću: Srbovanje i mitomanisanje u Višegradu

U Višegradu je danas popodne, na šetalištu između takozvanog Andrićgrada i mosta Mehmed-paše Sokolovića, otkriven spomenik Mehmed-paši Sokoloviću.

Sokolović je bio veliki vezir Osmanskog carstva u 16. vijeku, iz srednjovjekovnog je bosanskog roda Sokolovića.

Ovom prilikom velikosrpski mitomani su, obamanjujući sebe i okupljene, tvrdili da je dotični srpsko-pravoslavnog porijekla!

Otkrivanju spomenika prisustovali su predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik, bivši bosanski režiser, danas glasnogovornik velikosrpske politike Emir Kusturica, potom srbijanski književnik Matija Bećković.. Spomenik su otkrili privrednik Slobodan Pavlović, koji je darovao spomenik, te načelnik ove općine Mladen Đurević.

Mehmed-paša Sokolović – istaknuti Bošnjanin

O Sokoloviću je štošta toga napisano, ugledni književnik Bašagić smatrao ga je najistaknutijim našim čovjekom nakon kralja Tvrtka I.

Nedavno je Mirsad Sinanović, uspješni bosanski pisac najavio knjigu o Sokoloviću.

-Slučajno sam vidio više autentičnih dokumenata na osmanskom jeziku iz kojih se vidi da je Mehmedovom ocu bilo ime Džemaludin, djedu Hasan, a i pradjed mu je imao muslimansko ime, a čukundjed bogumilsko – ističe Sinanović.

-U tim tefterima o popisu stanovništva iz tog vremena nema nikakvog Baje, niti Bajice, a onaj Makarije je bio Grk. To me navelo na istraživanje od Mehmedovog odvođenja kao dječaka iz sela Sokol, u kasabi Rudo, kadiluku Višegradskom, pa sve do atentata na njega. Ovo je jedna priča u kojoj je prikazan Mehmed onakav kakav jeste, bez neke mistike i legendi. Novo za čitaoca je to što je Mehmed od malih nogu bio praktični vjernik, a otuda i njegov nadimak „mudri vezir“ – navodi Sinanović, opovrgavajući kojekakve mitove i historijske falsifikate koje određeni krugovi, kako vidimo, konstantno pokušavaju nametnuti.

 

(MiruhBosne)

Previous Doprinos turizma iznosio je 2,6 milijardi KM lani, što predstavlja 9,2 posto BDP-a, a očekuje se porast od 6,6 posto u ovoj godini
Next Učenici sarajevske Elektrotehničke škole spremni za takmičenje u Americi: Pogledajte robota kojeg su napravili

You might also like

NAŠI DANI

‘Sarajevo nudi snažne veze za trgovinu i poslovanje s ostatkom Evrope’

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti na kraju posjete Sarajevu obišao je danas stari dio grada sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem te

NAŠI DANI

Rusiji zabrana korištenja zastave, himne i imena na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama

Danas je Svjetska antidoping agencija (WADA) pozdravila presudu Sportskog arbitražnog suda (CAS) kojom je Ruska antidoping agencija (RUSADA) proglašena neusklađenom sa Svjetskim antidoping kodeksom (Kodeksom) na određeno vrijeme od dvije

NAŠI DANI

Vučić: Je l’ treba da se iselimo svi koji smo iz Bosne?

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u emisiji Upitnik RTS-a da je uvredljiva i skandalozna izjava članice Savjeta za borbu protiv korupcije Miroslave Milenović da su policajci bosansko-naprednjački lobi