Najskuplja gljiva: Kod Kaknja pronašli bijele tartufe

Najskuplja gljiva: Kod Kaknja pronašli bijele tartufe

Dvojica mladića iz Kaknja na širem lokalitetu izletišta Ponijeri koje je od Kaknja udaljeno 18 kilometra pronašli su skupocjene bijele tartufe i to oko 850 grama, a čija cijena dostiže po kilogramu i do 5.000 eura.

Iako su željeli ostati anonimni bojeći se za vlastitu sigurnost kazali su nam da su kosili sijeno i da je pas počeo kopati na jednom mjestu.

– Nije nam bilo jasno zašto tolikom brzinom kopa, a onda smo vidjeli da se radi o gljivama koje su neobičnog oblika. Nismo sve pokupili, one manje smo ostavili u zemlji da i dalju rastu kazuju nam mladići.

Na pitanje da li su ih uspjeli prodati i po kojoj cijeni, mladići su kazali da su se vidjeli sa jednim čovjekom iz Slovenije i da je on fotografisao tartufe uz obećanje da će im se javiti telefonom.

Treba istaći da se tartufi nalaze ispod zemlje na dubini od 10 do 30 cm, zbog čega ih je teško pronaći u prirodi. U tu se svrhu koriste posebno izdresirane životinje koje njuhom otkrivaju mjesto gdje se mogu pronaći zrele gljive.

Dvije najznačajnije vrste tartufa su bijeli i crni. Bijeli tartuf se ubraja među najkvalitetnije, te postiže najveću tržišnu cijenu. Tartuf ima specifičan jak, prodoran miris po bijelom luku i starom siru, piše Kaportal.ba.

Previous ZELENA LJEPOTICA: Neretva - najhladnija rijeka na svijetu
Next Mostar: Na današnji dan ostvarena je ključna pobjeda

You might also like

NAŠI DANI

Šta je kanal Ben Gurion koji je predložio Izrael i da li je povezan sa Gazom?

Dok Izrael pokušava bombardirati Gazu do zaborava, spekulacije rastu oko starog plana da se preseče kanal kao alternativa Suecu. Uz sravnjenu Gazu, neki misle da bi kanal mogao ići ravno kroz

NAŠI DANI

Trud se isplatio: Kladioničari pune budžet Zenice

Grad Zenica će od priređivača igara na sreću po osnovu Odluke o komunalnim taksama Grada Zenica naplatiti oko pola miliona KM Kabinet Gradonačelnika Zenice danas je informisan da je po

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Objavljena kompletna presuda u predmetu Stanišić i Simatović: Milošević na čelu udruženog zločinačkog poduhvata

Bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević bio je dio udruženog zločinačkog poduhvata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Ovo je suština presude Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu protiv