Bećirović predlaže usvajanje strategije nacionalne sigurnosti države Bosne i Hercegovine

Bećirović predlaže usvajanje strategije nacionalne sigurnosti države Bosne i Hercegovine

Poslanik u državnom parlamentu naše zemlje dr. Denis Bećirović iznio je još jednu vrijednu inicijativu.

-Moramo preduzeti konkretne korake s ciljem osiguranja sigurnosti za sve građane i narode u našoj domovini. Strategija nacionalne sigurnosti Bosne i Hercegovine, kao i u drugim državama, treba da predstavlja najvažniji strateški dokument kojim se utvrđuju osnove politike sigurnosti u zaštiti nacionalnih interesa države Bosne i Hercegovine, smatra Bećirović.

-Polazište Strategije nacionalne sigurnosti Bosne i Hercegovine treba da čine nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine, ekonomski prosperitet, socijalna stabilnost, razvoj demokratije i vladavina prava, poštovanje ljudskih prava, evroatlantska vanjskopolitička orijentacija i unapređenje saradnje sa najuticajnijim subjektima međunarodne zajednice. Tekst Strategije nacionalne sigurnosti Bosne i Hercegovine treba da potvrdi privrženost Bosne i Hercegovine općim demokratskim vrijednostima, međunarodnom pravu, izgradnji i unapređenju regionalne i globalne sigurnosti i poštovanju sopstvene državotvorne tradicije.

Strategija nacionalne sigurnosti Bosne i Hercegovine treba da pruži analizu okruženja Bosne i Hercegovine, identificira izazove, rizike i prijetnje sigurnosti, utvrdi nacionalne interese, odredi ciljeve, osnovna načela i elemente politike nacionalne sigurnosti.

O ovom prijedlogu glasat će Predstavnički dom PS BiH na sjednici koja je zakazana za 5. juli 2017. godine – naveo je dr. Bećirović.

 

(MiruhBosne)

 

Previous Početak partnerstva Muzeja Louvre i Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine
Next Sjećanje na bužimskog gaziju Nevzeta Nanića

You might also like

NAŠI DANI

Chicago – kod aerodroma O’Hare podsjetnik na genocid u Bosni

Veliki digitalni billboard sa porukom “8372 razloga da ne zaboravite 11 JULI 1995. godine” postavljen je pored autoputa I-90 ispred svjetski poznatog aerodroma O’Hare na zapadnom ulazu u grad Chicago.

NAŠI DANI

Lideri NATO-a: Povećati podršku Bosni i Hercegovini i Gruziji zbog ruskih prijetnji

Lideri Sjevernoatlantskog saveza (NATO) odlučili su u četvrtak da potvrde dugoročnu odbrambenu poziciju alijanse na istočnom krilu i da upute dalju podršku Ukrajini koja je suočena s ratom koji je

NAŠI DANI

Prijavljena hapšenja u Bahreinu, UAE i Saudijskoj Arabiji zbog skupova za Gazu

U novom saopćenju objavljenom u četvrtak, Euro-Med Human Rights Monitor osudio je niz političkih hapšenja u Bahreinu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Saudijskoj Arabiji s ciljem gušenja slobode izražavanja. Euro-Med