Lideri srbijanske opozicije: Janković, Jovanović i Čanak dolaze na obilježavanje genocida u Srebrenici

Lideri srbijanske opozicije: Janković, Jovanović i Čanak dolaze na obilježavanje genocida u Srebrenici

‘Rat u Bosni i Hercegovini, kao jezgru Miloševićevog velikodržavnog projekta, rezultirao je time da je Srbija osuđena pred stalnim Međunarodnim sudom zbog nesprečavanja i nekažnjavanja genocida.’ 

Lider Pokreta slobodnih građana i bivši kandidat za predsjednika Srbije Saša Janković prisustvovat će obilježavanju 22. godišnjice genocida u Srebrenici i ukopu žrtava.

Ovo je za N1 potvrdio Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida

Svoj dolazak u Potočare najavio je i predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) Srbije Čedomir Jovanović koji je kazao da će ići u Srebrenicu na komemorativni skup srebreničkim žrtvama, jer bi bilo sramota da niko iz Srbije ne ode.

“Ako nema nikoga iz Srbije, a oni zovu mene, onda ću ja otići i reći da predstavljam one koji se ne slažu sa tim ludilom koje nas truje 22 godine”, rekao je Jovanović novinarima u skupštini.

Jovanović je rekao da u Potočare treba da ode Ana Brnabić (buduća premijerka) i dodao da će ona biti njegov predstavnik ukoliko ode.

Podsjetio je da nije išao kada je na komemorativnom skupu bio Aleksandar Vučić, jer je smatrao da je to dovoljno, prenosi Tanjug.

“Neka ode ona. Ako ode Ana Brnabić, ona će biti moj predstavnik tamo. Nisam išao kad je išao (Aleksandar) Vučić, smatrao sam da je to dovoljno”, rekao je Jovanović.

On je izrazio nadu da će jednog dana 11. jula moći da bude na nekom drugom mjestu i da slavi život, a ne da se stidi.

Lider Lige socijademokrata Vojvodine (LSV) i bivši predsjednički kandidat na izborima u Srbiji Nenad Čanak potvrdio je prisustvo na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.

Čanak se u nedavnom saopćenju dotakao teme genocida u Srebrenici.

“Dejtonski sporazum zaustavio je 1995. rat koji je kulminirao genocidom u Srebrenici u julu iste godine. Nesumnjive teritorijalne pretenzije velikog dijela intelektualne, a onda i političke elite Srbije prema Bosni, u to vrijeme nisu prikrivane. Učešće Srbije u ratu u Bosni i Hercegovini bilo je medijsko, finansijsko, logističko i vojno.

Rat u Bosni i Hercegovini, kao jezgru Miloševićevog velikodržavnog projekta, rezultirao je time da je Srbija osuđena pred stalnim Međunarodnim sudom zbog nesprečavanja i nekažnjavanja genocida. Uprkos svemu tome, naše društvo i vladajuća politika do danas nisu raskinuli sa nacionalističkom idejom koja je prije četvrt vijeka i dovela do najvećeg ratnog sukoba u Evropi poslije Drugog svjetskog rata“, upozorio je predsjednik LSV.

Još uvijek nije poznato da li će neko od predstavnika Vlade Srbije biti na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici 11. jula.

Do sada je 70 žrtava genocida identificirano i spremno za dženazu 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Previous Novi uspjesi namjenske industrije - proizvedena prva bosanska puška i pištolj!
Next Male ade u Bosanskoj Krupi: Zeleni raj i turistički potencijal

You might also like

NAŠI DANI

Ploča sa imenom Rame Bibera na stanici Trebevićke žičare

  Na Dan Grada Sarajeva, 6. aprila, ponovo će u funkciju biti puštena Trebevićka žičara, ali i otkrivena ploča sa imenom Rame Bibera, prve sarajevske žrtve, ubijenog 2. marta 1992.

NAŠI DANI

Albanija potpisala ugovor o nabavci turskih dronova Bayraktar TB2

Turski proizvođač dronova Baykar u utorak je objavio potpisivanje ugovora o izvozu dronova sa Albanijom, AA. “Potpisali smo ugovor sa Albanijom o izvozu Bayraktar TB2, borbene bespilotne letjelice”, objavio je

NAŠI DANI

Ublažavanje mjera: Policijski sat od 23 sata

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku o ublažavanju mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa. Prihvaćen je prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i skraćeno je trajanje ograničenja kretanja koje