Male ade u Bosanskoj Krupi: Zeleni raj i turistički potencijal

Male ade u Bosanskoj Krupi: Zeleni raj i turistički potencijal

Shares

Male ade su jedna od najljepših i najposjećenijih prirodnih destinacija u Bosanskoj Krupi. Nalaze se u središtu grada i čine jedan od glavnih turističkih potencijala ovog malog grada

Zelene otoke, Male ade u Bosanskoj Krupi na rijeci Uni, čini osam riječnih ostrva povezanih drvenim mostovima na kojima su izgrađeni razni sadržaji poput dječijeg igrališta, teretane na otvorenom i odbojkaškog igrališta, te služe građanima u ovom dijelu Krajine i posjetiteljima kao prostor za relaksaciju, šetnju i odmaranje, piše Anadolu Agency (AA).

  • Facebook

Jedna su od najljepših i najposjećenijih destinacija u Bosanskoj Krupi. Nalaze se u središtu grada i čine jedan od glavnih turističkih potencijala malog mjesta u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine smještenog u dolinama rijeka Una i Krušnica. Pored Malih ada koje su uvezane drvenim mostićima postoji i Velika ada za koju postoji plan da se uveže sa Malim u narednom periodu.

Smještene pored stambenih objekata i gradske gužve, Male ade djeluju kao oaza mira u kojoj uživa veliki broj građana Bosanske Krupe.

  • Facebook

Šetnja kroz gradsku jezgru, a nakon toga prelazak preko drvenog mosta, predstavlja ulazak u drugi svijet. Ugostiteljski objekti, ali i sadržaji za rekreaciju i djecu, privukli su veliki broj građana koji nakon napornog radnog dana traže odmor u prirodi.

U zelenilu Malih ada ste daleko od svakodnevnice. Čuje se samo šum prelijepe Une. Dok smo šetali ovom oazom mira sreli smo mnogo građana svih starosnih dobi koji su sjedili na klupama na Malim adama, šetali i pratili djecu koja se igraju.

  • Facebook

Ade predstavljaju izduženja u pravcu oticanja rijeke, a utiču na morfologiju riječnih korita i izazivaju skretanje i račvanje riječnih tokova. Da su ade veliki potencijal i jedna od glavnih turističkih atrakcija ovog grada potvrdio je i načelnik Armin Halitović, koji nas je dočekao na Malim adama.

Mnogo je još posla pred njima kako bi ade dobile zasluženi izgled. Podsjetio je da su Zeleni otoci jedan od uspješnih projekata, koji je rezultat uspješnog partnerstva između općine Bosanska Krupa, Centra za promociju lokalnog razvoja (PLOD Centar), Grada Bihaća i Zadarske županije, kojeg je finansirala Evropska unija u sklopu IPA programa za prekograničnu saradnju Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007.-2013.

  • Facebook

Dodao je i kako je povezivanje nekoliko turističkih destinacija, poput pomenutog projekta, zapravo budućnost ovog kraja.

“Male ade, planina Grmeč, rijeka Una i Krušnica su sigurno dobar temelj da bismo mi mogli da razgovaramo o nekom značajnijem razvoju turizma u Bosanskoj Krupi. Ne treba zaboraviti da je ova općina iz proteklog rata izašla kao jedna od najrazrušenijih i uložili smo puno snage i sredstava da vratimo ono početno stanje”, ispričao je Halitović.

  • Facebook

Prema njegovim riječima, one predstavljaju veliko bogatstvo ovog kraja.

“Male ade su bosanskokrupsko bogatstvo koje imamo dugi niz godina. Možemo reći da smo u posljednje četiri godine počeli od Malih ada da pravimo turistički brend”, naglasio je općinski načelnik.

Prvi korak je bio izgradnja drvenih mostova koji bi spojili osam ada. Na ovaj način je napravljen osnov, a sada predstoji uređenje jedne po jedne ade.

“Pred nama je sljedeći korak, a to ćemo raditi zajedno sa jednom našom prijateljskom općinom iz grada Beča iz Austrije. Dakle, radit ćemo na uvezivanju Malih ada sa Velikim adama. Na Velikim adama se nalazi sportsko-rekreativni centar. Idemo ka tome da Velike ade budu sportsko-rekreativni centar, a Male turistički”, ispričao je Halitović za AA.

  • Facebook

Pored Malih ada i Starogradska tvrđava je jako bitna turistička atrakcija Bosanske Krupe. Za Starogradsku tvrđavu u Krupi, čiji se ostaci nalaze na brežuljku zvanom Grad, zna se da je postojala u 13. vijeku, ali se ne zna ko je bio njen graditelj. Po legendi, ovu tvrđavu sazidala je djevojka Krupana.

Starogradska tvrđava, nekada zvana Pset, tokom burnih krajiških ratova stalno je mijenjala svoje vladare.

  • Facebook

“Datira još iz srednjeg vijeka i to područje odnosno dio Bosanske Krupe je resurs koji tek treba da pretvaramo u kapacitete. Mi smo u posljednje dvije-tri godine imali ulaganja, međutim, ono što sada planiramo jeste da u narednom periodu na Starom Gradu napravimo turistički sadržaj”, pojasnio je Halitović kazavši da gosti koji dolaze u posjetu ovom gradu uglavnom tvrđavu koriste za fotografisanje s obzirom da se sa nje vidi panorama grada sa rijekom Unom.

Male ade u Bosanskoj Krupi: Zeleni raj i turistički potencijal u centru grada
  • Facebook

 

 

Shares
Previous Lideri srbijanske opozicije: Janković, Jovanović i Čanak dolaze na obilježavanje genocida u Srebrenici
Next Novi pokušaj rehabilitacije četnika u RS-u

You might also like

TURIZAM

Doprinos turizma iznosio je 2,6 milijardi KM lani, što predstavlja 9,2 posto BDP-a, a očekuje se porast od 6,6 posto u ovoj godini

Shares Facebook Glavni grad Bosne i Hercegovine svrstan je među najbolje evropske destinacije za turiste koji za svoj novac žele dobiti maksimalan kvalitet usluga. Prema podacima Agencije za istraživanja tržišta

TURIZAM

Qatar Airways uvodi direktnu liniju za Sarajevo

Shares Facebook Aviokompanija Qatar Airways najavila je da će od novembra 2016. godine organizirati direktne letove na relaciji Doha i Sarajevo tri puta sedmično, kazali su Feni njeni zvaničnici. Govoreći tokom posjete Sarajevu, menadžer

BH RAZGLEDNICA

Jedina na rijeci Ocki: Vodenica Pešteka u ratu hranila Goražde

Shares Facebook Zvuk vode iz rijeke Ocke u Goraždu ali i klepetuša po kamenom točku održavaju tradiciju vodenica na području ovog grada, nekada tradiciju koja se prenosila sa koljena na