Janković: Kako će današnji službeni Beograd prihvatiti odgovornost za zločine ako je Aleksandar Vučić u kožuhu po bosanskim brdima mlatarao puškom

Janković: Kako će današnji službeni Beograd prihvatiti odgovornost za zločine ako je Aleksandar Vučić u kožuhu po bosanskim brdima mlatarao puškom

Državni vrh Srbije je dvoličan i neiskren po svim drugim pitanjima, zašto ne bi bio i po pitanju Srebrenice? Jedno pričaju u zemlji, drugo na Zapadu, treće na Istoku, a kada su sami, broje pare i smiju se svima.

Još neko vrijeme – ocjenjuje za Danas Saša Janković, predsjednik Pokreta slobodnih građana Srbije, u  odgovoru na pitanje kako komentariše to što državni vrh Srbije negira da se u Srebrenici dogodio genocid.

Upitan kolika je šteta po javni interes građana Srbije takav odnos vlasti, ali i političke elite u cjelini, Saša Janković ističe da poricanjem srebreničkog genocida vlast “nas namjerno drži zakopane u prošlosti”.

– Naša Narodna skupština Deklaracijom iz 2010. godine konstatovala je da “najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici jula 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde”, a tom presudom zločin u Srebrenici prethodno je kvalifikovan kao – genocid. Srbija nije oglašena krivom, ali je konstatovano da nije učinila sve što je bilo moguće da ga spriječi. Poricanje toga negiranje je presuda međunarodnih sudova kojima snagu priznaje naš Ustav, kao i stavova Narodne skupštine Srbije – ističe Janković za Danas.

Prema njegovim riječima, sa svim tim garancijama vladavine prava, sa tragedijom žrtava i bolom njihovih porodica, pa i našom potrebom da prihvatimo i prevaziđemo, neoradikali na vlasti glatko brišu pod.

– Kako će današnji službeni Beograd prihvatiti odgovornost za zločine ako je Aleksandar Vučić u kožuhu po bosanskim brdima mlatarao puškom i stajao ispred džipa na kome je na mrtvačkoj glavi šljem mirovnjaka UN? Srbija i srpski narod nisu krivi za genocid, ali pojedinci imaju manju ili veću odgovornost za njega. Uprkos onome što su naučili da pričaju pred stranim diplomatama i medijima, oni i dalje proizvode konflikt koji im je najbolja odbrana od njihove nesposobnosti da zemlju vode ka prosperitetu – napominje.

Janković ističe da je šteta po javni interes velika, jer nas, kako kaže, namjerno drže zakopane u prošlosti.

– Dvadeset i nešto godina kasnije ne daju nam da maknemo ni milimetar. Svode nam život na “ćuti, samo da opet rata ne bude”. Nema iskrenog sučeljavanja ni prevazilaženja posljedica rata sve dok naše zemlje vode oni koji su nas u rat uveli ili njihova politička djeca, smatra predsjednik Pokreta slobodnih građana.

Na pitanje da li će mu 11. jula biti prvi put da bude prisutan na obilježavanju godišnjice od genocida u Potočarima, Janković kaže: “Ovo je prvi put da sam pozvan i prvi put ću i otići.”

Ćamil Duraković, predjsednik Organizacionog odbora za obilježavanje 21 godine od genocida u Srebrenici, kaže za Danas da organizatori nemaju nikakve zahtjeve prema onima koji žele da dođu na komemoraciju.

Predsjednik Srbije je na pitanje da li će ići u Potočare 11. jula rekao da treba da se vidi šta je najbolje za same domaćine i koga pozivaju, dodajući da oni imaju “svoje uslove i zahtjeve”.

– Mi imamo samo stav, a on je moderan, civilizovan svijet prihvata sudom utvrđene presude o genocidu. To nije zahtjev, već logika za svakog normalnog čovjeka – zaključuje Duraković.

Previous Džumhur u 2. kolu najpoznatijeg teniskog turnira: Presretan sam što sam ovakav meč uspio da prikažem na travi
Next Od sutra u Rimu izložba posvećena Nasuhu Matrakčiju

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

J. CLEESE: Život piše nevjerovatne priče koje nadmašuju maštu svakog scenariste (Video)

Poznati britanski glumac John Cleese čiju je karijeru obilježio kultni serijal “Monthy Python” nema precizini recept kako snimiti uspješnu filmsku ili televizijsku komediju no drži kako uspjeha u tome nema

INTERVJU

Britanski historičar Hoare: Rat su počeli Beograd, a zatim i Zagreb protiv Bosne

Marko Attila Hoare spada u red najznačajnijih savremenih britanskih historičara, koji je svoja akademska interesiranja posebice usmjerio na izučavanja recentne jugoslovenske historije. Hoare godinama piše i objavljuje stručne historijske radove

DUHOVNOST

Sulejman Bugari: Ramazan je ponuđen čovjeku da na najbrži način nađe svoju originalnost

Muslimanski sveti mjesec ramazan je mjesec tokom kojeg se omogućava čovjeku da na najbrži način dođe do onoga što će učiniti njegov život smisaonim. To u intervju za Anadolu Agency