Od sutra u Rimu izložba posvećena Nasuhu Matrakčiju

Od sutra u Rimu izložba posvećena Nasuhu Matrakčiju

Izložba posvećena pjesniku, historičaru i matematičaru porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji se školovao na osmanskom dvoru, Nasuhu Matrakčiju, bit će otvorena sutra u Rimu.

Izložba “Nasuh Matrakči: Genije 16. stoljeća” od sutra do kraja jula će biti otvorena u galeriji fondacije Societa Geografica Italiana, gdje će ljubitelji umjetnosti i nauke imati priliku naučiti više o talentima Nasuha Matrakčija.

Projekat je, pod pokroviteljstvom Predsjedništva Turske, organiziralo Istanbulsko udruženje interkulturalnog umjetničkog dijaloga (IKASD). Globalni medijski pokrovitelj projekta je Anadolu Agency.

Dodatne informacije o Nasuhu Matrakčiju putem izložbe ranije je mogla doznati publika u Sarajevu, Beogradu, Antaliji, Istanbulu i Beču, Tokiju, Parizu i Istanbulu.

Posjetioci izložbe moći će kroz različite aspekte pobliže upoznati 16. stoljeće koje slovi za zlatno doba Osmanskog carstva kada je u pitanju, ne samo historija i vojni pohodi, već i politika i umjetnost.

Matrakči je rođen u XVI stoljeću, u Visokom, u Bosni i Hercegovini, a školovao se i radio na dvorima nekoliko osmanskih sultana u zlatno doba tog carstva. Slovi za jednog od najglasnijih hroničara tog perioda, a iza sebe je ostavio veoma važna djela i u oblasti matematike, vojnih strategija, književnosti, kartografije, umjetnosti i kaligrafije.

Školovao se i u Egiptu, gdje je 1520. godine pohađao napredne studije iz oblasti vojnih nauka. Dekretom iz 1529. sultan Sulejman Veličanstveni proglasio ga je za glavnog vezira njegovog doba u oblasti umjetnosti ratovanja i metodama korištenja koplja.

UNESCO je 2014. godinu proglasio godinom Nasuha Matrakčija, majstora kaligrafije, minijatura i historije, koji se svojevremeno bavio i sportom, pogotovo igrom “matrak” po kojoj je i dobio ime Matrakči.

Nasuh Karađoz bin Abdulah el-Bosnavi umro je 28. aprila 1564. godine u Istanbulu.

Previous Janković: Kako će današnji službeni Beograd prihvatiti odgovornost za zločine ako je Aleksandar Vučić u kožuhu po bosanskim brdima mlatarao puškom
Next Od 5. jula iz Zenice BH Vozom prema moru!

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Mapa opsade Sarajeva u britanskoj Nacionalnoj biblioteci

Mapa opsade Sarajeva dio je izložbe “Mape koje su obilježile 20. vijek” otvorene 4. novembra u britanskoj Nacionalnoj biblioteci u Londonu. Izložbene mape bacaju novo svjetlo na poznate događaje, sukobe,

BAŠTINA

Promovisana knjiga ‘Sevdalinke – 505 pjesama sa notnim zapisima’

Knjiga „Sevdalinke – 505 pjesama sa notnim zapisima“,  promovisana večeras u Bošnjačkom institutu, rezultat je dugogodišnjeg rada i posvećenosti njenog priređivača Muhameda Žere. Žero koji je inače privrednik ističe da

KULTURA I UMJETNOST

LEVHE PISANE BOSANČICOM

  “Bosančica je bila prisutna u Bosni i nakon dolaska Osmanlija. Drugo njeno ime jeste begovica, zato što su bosanski ljudi u međusobnoj prepisci pisali upravo na ovom pismu. Tog