Ipak korist od Titovog bunkera u Konjicu: Danas je prostor za umjetnike i privlači pažnju vodećih svjetskih medija

Ipak korist od Titovog bunkera u Konjicu: Danas je prostor za umjetnike i privlači pažnju vodećih svjetskih medija

Projekat Bijenale D-0 ARK Underground nastavlja da privlači pažnju najznačajnijih svjetskih medija.

Titov bunker u Konjicu zauzima prostor od 6.500 kvadratnih metara.

Podzemni grad u obliku potkovice i kodnog naziva “Istanbul“ građen je četvrt vijeka i završen je 1979. godine.

Riječ je o najvećem skloništu te vrste u bivšoj Jugoslaviji, a mogao je izdržati atomsku eksploziju od 24 kilotone.

Inventar Titovog bunkera nije mijenjan, svi strojevi su sačuvani, telefoni, teleprinteri, kao i karte Jugoslavije na zidovima.

Za izgradnju ovog bunkera Tito je potrošio 4,7 milijardi dolara, a bez potrebe da izađu na otvoreno u bunkeru je 350 osoba moglo živjeti šest mjeseci, a da im pritom ništa ne nedostaje.

Bijenale savremene umjetnosti D-0 Ark Underground naziv je projekta kojim Titov bunker dobiva jedno sasvim novo značenje, a projekat nastavlja privlačiti pažnju najznačajnijih svjetskih medija.

U dvobroju za juli-august izdanja za Veliku Britaniju, uz fotografiju umjetničkog rada “Budućnost pripada nama” egipatskog umjetnika Basima Magdija, National Geographic Magazine prestavlja svojim čitaocima Bunker u Konjicu koji je, zahvaljujući poznatim svjetskim umjetnicima postao, jedinstven u svijetu, Muzej savremene umjetnosti.

Tokom 2017., nakon priloga CNN-a o Projektu Bijenale savremene umjetnosti, poznati Britanski “Indipendent” objavio je tekst o Projektu Bijenale, a prije nekoliko dana BBC je također snimio prilog kojeg će uskoro emitirati širom svijeta.

Dobili smo molbu za snimanje priloga o Projektu Bijenale od austrijske Kamera TV kao i holanske TV kuće koja komunicira sa 650 hiljada turista. Za Direkciju Projekta važna je činjenica da se na istom mjestu u novom broju National Geographic Magazina čitaoce informiše o izložbi jednog od najpoznatijih svjetskih umjetnika Demiena Hirsta na Venecijanskom bijenalu – kaže koordinatorica Projekta Sandra Miljević Hozić.

National Geographic Magazine također informiše svoje čitaoce o izložbi u Stuttgartu koja je realizovana u saradnji Württembergische Kunstverein i Projekta Bijenale D-0 ARK Undeground, te najavljuje peto izdanje Projekta Bijenale koje će biti održano u aprilu 2019. godine sa umjetnicima iz Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije kao partnerima, saopćeno je iz Direkcije projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground.

Previous Rafting na Uni, putovanje kroz netaknutu prirodu (VIDEO)
Next Pisma i snimci iz 1994. koja nikada nisu stigla na željenu adresu: Srebreničani nisu gubili nadu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Sting će na koncertu u Sarajevu izvesti svoje najveće hitove

Najveći muzički spektakl godine u Sarajevu se održava naredne sedmice, a Sting itekako priprema ozbiljnu muzičku poslasticu kada je u pitanju set lista koju će izvesti, sudeći po onoj koju

TURIZAM

Simbol mostarskih dućana: Tek živnem ljeti kad grane sunce u Mostaru; Turistima pričam da su svi ljudi na svijetu jednaki

Drugi su me nazvali “čuvarom Starog mosta”, a ja živim skoro 50 godina od njega, on me hrani. Ne dolaze turisti kod mene zato što sam zanimljiv nego što su

TURIZAM

Posjeta turističkih novinara iz Slovenije Tuzlanskom kantonu

Turistička zajednica Tuzlanskog kantona realizuje svoje programske aktivnosti u sferi promocije i prezentacije turističkih potencijala kantona. Tako je danas u posjetu stigla grupa turističkih novinara iz Slovenije. Ovo je ujedno