Marš mira – Mladi Tešanjci preko Tuzle u Srebrenicu

Marš mira – Mladi Tešanjci preko Tuzle u Srebrenicu

Udruženje “Klub prijatelja Srebrenice” iz Tešnja povodom obiljažavanja 22. godišnjice genocida i stradanja Bošnjaka u julu 1995. godine u Srebrenici i ove godine organizuje Marš mira Tešanj-Srebrenica.

Put Potočara iz Tešnja krenula je grupa od 23 mladića, a ovo je sedma godina zaredom kako na taj način čuvaju od zaborava žrtve genocida.

Grupa mladića danas je dočekana na ulazu u Tuzlu. Ovdje su odmarali nakon dva dana pješačenja. Harun Prnjavorac već godinama učestvuje na Maršu mira. On će, i ove godine, sa svojim saputnicima preći 220 kilometara za sedam dana pješačenja. Tek su prešli manje od pola puta.

– Mi smo krenuli u utorak. Prekjučer smo odmorili u Klokotnici. To je bio prvi kamp. Nakon Klokotnice smo stigli u Devetak, a potom smo krenuli put prema Kalesiji, gdje ćemo danas odmoriti – kazao je Prnjavorac, vođa puta Marša mira Tešanj-Srebrenica.

Marš mira predstavlja podsjetnik na stravične zločine u julu 1995. godine u Srebrenici. Obaveza svih je podsjećati na zločine nad Bošnjacima Podrinja ali i cijele Bosne i Hercegovine, poručili su učesnici Marša mira na relaciji Tešanj-Srebrenica. Taj motiv im, kažu, olakšava pješačenje.

– Naš motiv jeste odati počast žrtvama i dati svoj doprinos u očuvanju istine, na kojoj ćemo graditi jednu bolju, ljepšu i tolerantniju Bosni i Hercegovinu – istaknuo je Almir Ljamaković, učesnik Marša mira.

Tešanjsku grupu učesnika Marša mira čini veliki broj mladih ljudi. I Adnan Hajrulahović je jedan od njih. Već tri godine na ovaj način odaje počast žrtvama genocida.

Na putu za Potočare ova grupa se zaustavila i na tuzlanskoj kapiji. Ovdje su učenjem Fatihe odali počast žrtvama masakra. U Nezuk bi trebali stići za dva dana gdje će pridružiti mnogobrojnim učesnicima Marša mira iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine.

Previous U Rimu otvorena izložba posvećena Nasuhu Matrakčiju
Next Inicijativa sa Une: Štrbački buk i slapove u Martin Brodu predložiti za upis na Listu prirodne svjetske baštine UNESCO-a

You might also like

NAŠI DANI

Iza kulisa sjednice Izvršnog odbora: Zmajevi bi mogli dobiti psihologa

Tresla se gora – rodio se miš. Ukratko, na prvu, ovom rečenicom može se opisati ono što se događalo od nedjelje, u popodnevim satim, do danas, u 16.45 sati. No,

OTPOR BOSNE

Obilježena 23. godišnjica osnivanja 4. Korpusa ARBIH

Četvrti korpus Armije RBiH je bio jedan od sedam korpusa koji je za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu djelovao u sastavu Armije RBiH. Osnovan je 17. novembra 1992. godine

NAŠI DANI

Izvršena primopredaja vatrogasnog vozila proizvedenog u Gradu Živinice

Grad Živinice i Vatrogasna jedinica Grada Živinice su postali bogatiji za jedno vatrogasno vozilo, i to domaće proizvodnje. Gradonačelnik Samir Kamenjaković danas je uručio ključeve novog vatrogasnog vozila komandiru Vatrogasne