Inicijativa sa Une: Štrbački buk i slapove u Martin Brodu predložiti za upis na Listu prirodne svjetske baštine UNESCO-a

Inicijativa sa Une: Štrbački buk i slapove u Martin Brodu predložiti za upis na Listu prirodne svjetske baštine UNESCO-a

Uprava Nacionalnog parka “Una”, jedinog na području Federacije Bosne i Hercegovine, uputila je pismenu inicijativu Komisiji za saradnju s UNESCO-om da se nadaleko znan Štrbački buk i kompleks slapova u Martin Brodu jedinstvene ljepote nominiraju za upis na Listu prirodne svjetske baštine UNESCO-a.

Potvrdio je to Feni direktor NP “Una” Amarildo Mulić, ocjenjujući da se zaštitom posebnih prirodnih područja daje zamah turističkim potencijalima zemlje, ali i omogućava trajnija zaštita takvih zona prirodne posebnosti.

Očekuje da će Komisija do kraja godine dati odgovor na inicijativu, a ukoliko bude pozitivan počet će u saradnji sa svim nadležnim institucijama procedura kandidiranja tog područja pred UNESCO-om.

Una i pritoke Unac i Krka tri su prirodna bisera baštine Nacionalnog parka, a time i Bosne i Hercegovine. Štrbački buk impresivne, i kako mnogi smatraju spektakularne ljepote, najviši je vodopad na Uni. Nastao je usljed tektonskih pomjeranja i hiljadugodišnjeg taloženja sedimentne stijene sedre kao geološkog fenomena jer je Una sedrostvorna rijeka, što je jedna od najvećih bioloških vrijednosti u njenom gornjem toku.

Mulić ističe da je Štrbački buk trenutno najposjećeniji lokalitet Nacionalnog parka, a upravo tu počinje teže pristupačni gornji tok Une.

Kompleks slapova u Martin Brodu prostorno su najveći kompleks većih i manjih sedrenih barijera koji čine slapovi i bukovi, riječni bazeni, ade, brzaci, rukavci i sedrene pećine, a nalazi se u srcu Nacionalnog parka.

– Tu je nekada postojao veliki broj vodenica, a nekoliko ih još ima te tu etnografsku baštinu nastojimo da sačuvamo u saradnji s lokalnim stanovništvom. Slapovi predstavljaju izuzetnu prirodnu vrijednost, kao i kanjon  Unca koji je spektakularan i  neistražen. On uživa i najviši stepen zaštite u okviru NP – ustvrdio je.

Mulić je stava da bi upis spomenutih prirodnih dragulja na UNESCO-ovu listu bio i značajan iskorak za predstavljanje NP “Una” na svjetskim turističkim tržištima, ocjenjujući da je poznato kako turiste najviše privlače zaštićena područja iznimnih vrijednosti.

Ukazuje i na činjenicu da susjedne zemlje već imaju upisanu prirodnu baštinu na Listi UNESCO-a te je BiH do sada ‘kaskala’ u tom procesu, iako obiluje prirodnim bogatstvima jedinstvene vrijednosti i ljepote, čija je univerzalnost očuvana zahvaljujući nepostojanju ljudskog uticaja. Za primjer navodi Plitvička jezera u Hrvatskoj, kojima je upis na Listu UNESCO-a dao još veći zamah u razvoju turizma, ali i slične destinacije u zemljama regiona.

– Sada se već lagano priključujemo svjetskim tokovima, zahvaljujući nadležnim ministarstvima te upravama zaštićenih područja u BiH. Bitno je prepoznati svoje vrijednosti i znati čime raspolažemo. Često nismo svjesni prirodnih ljepota koje BiH ima, a tu je i potreba za boljim organizovanjem u upravljanju zaštićenim područjima, kao i podrška institucija nadležnih za provedbu zaštite njihove vrijednosti. Sada su neki novi vjetrovi i sve je više onih koji prepoznaju vrijednosti i šanse da zaštićena područja mogu biti ekonomski generatori određenih dijelova u BiH – zaključio je Mulić.

Slične inicijative za upis na Listu prirodne svjetske baštine UNESCO-a pokrenute su za prašumu Perućicu u Nacionalnom parku “Sutjeska” i špilju Vjetrenica.

Previous Marš mira - Mladi Tešanjci preko Tuzle u Srebrenicu
Next Sa 15 godina na "putu spasa" proveo skoro mjesec dana

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Više od 400 učesnika na Una regati (VIDEO)

Vodena karavana na rijeci Uni jutros je otpočela svoju plovidbu a više od 400 učesnika prepustilo se adreanalinu na vodi, Uni i njenim brzacima.

BH RAZGLEDNICA

Jablanica: Cvitan, Anica i Jela ne brinu za prevoz na misu jer putuju sa imamom

Na obalama Jablaničkog jezera dotiču se dvije, organizacijski kazano, vjerske zajednice: džemat i župa. Zapravo, u određenoj mjeri se teritorijalno i preklapaju. Džemat se zove Lizoperci, a župa Gračac. U

BH RAZGLEDNICA

Mostar: Skok sa Starog mosta u čast Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Klub skakača u vodu “Mostari“ obilježio je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine tradicionalnim skokom sa Starog mosta, javlja AA. Tradicija je to koja se gaji godinama, a današnji praznik nije