Vlada KS i Služba za zapošljavanje KS: Kroz tri programa uposlit će se 636 osoba

Vlada KS i Služba za zapošljavanje KS: Kroz tri programa uposlit će se 636 osoba

Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS prihvatila liste predloženog upošljavanja 636 osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje, po osnovu tri programa poticaja zapošljavanju: sufinanisiranja samozapošljavanja, prekvalifikacije osoba za poznatog poslodavca te programa Posao za sve.

Mogućnosti samozapošljavanja nezaposlenih osoba, kroz njihove male biznise i koje imaju osnovne pretpostavke za bavljenje samostalnim djelatnostima osnovni je cilj prvog od gore spomenutih programa.

Za ove namjene izdvojeno je 2.436.790 KM i njima će se u narednih 12 mjeseci podržati 338 nezaposlenih osoba, refundacijom mjesečne plaće od 600 uz uplatu doprinosa. Među prihvaćenim aplikantima, najviše je poljoprivrednih proizvođača, računovođa, malih firmi za turističku djelatnost, IT djelatnost, stomatoloških ambulanti, automehaničara i autopraonica, različite kućne radinosti, frizeri i dr.

Za realizaciju Programa prekvalifikacije i dokvalifikacije kod poznatog poslodavca obezbjeđeno je 82.500 KM što omogućava obuku 55 nezaposlenih osoba sa evidencije nezaposlenih u Kantonu Sarajevo.

Služba će poslodavcima, korisnicima ovog programa, za novo zapošljavanje finansirati troškove obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba u maksimalnom iznosu od 1.500 KM po osobi, uz obavezu poslodavca da osobe čije se obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije finansiraju, po okončanju iste, zaposli na period od najmanje šest mjeseci.

Na Javni poziv aplicirala su tri poslodavca koja ispunjavaju uslove iz ovog poziva, a iskazali su potrebu da obuče, dokvalifikuju i prekvalifikuju 28 nezaposlenih osoba za šta će biti utrošeno 42.000 KM. Vlada je zadužila Službu da ponovno uputi isti javni poziv, s obzirom da je povučeno oko 50 posto od planiranih sredstava, te animira više IT kompanija za uključivanje u ovaj program, s obzirom da tako kvalificiran kadar najlakše dolazi do posla na tržištu rada.

Kroz treći program, “Posao za sve” vrši se zapošljavanje nezaposlenih osoba, bez obzira na radno iskustvo, dob i stepen obrazovanja, prijavljenih na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, prije objavljivanja javnog poziva.

Od 449 pristiglih aplikacija poslodavaca, uvidom u dostavljenu dokumentaciju, utvrđeno je da 318 aplikacija ispunjavaju uslove iz javnog poziva, ali zbog ograničenih finansijskih sredstava u skladu sa Programom, odobreno je upošljavanje 270 osoba, a za ovu namjenu biće utrošeno 1.080.000 KM gdje će Služba mjesečno u periodu od šest mjeseci, poslodavcima refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 600 KM po novouposlenoj osobi, za isplatu plaća i uplatu zakonom propisanih doprinosa.

Previous SJEĆANJE NA GENOCID: Fotografija iz Potočara među najboljim fotografijama po izboru britanskog Guardiana
Next U Kaknju će posao dobiti svi prijavljeni na javni poziv radi sticanja prvog radnog iskustva!

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Povećan obim posla: Pretis upošljava 126 radnika!

  Preduzeće Pretis d.d. Vogošća raspisalo je oglas za prijem 126 radnika, zbog povećanog obima posla – prenosi poslovni portal Indikator. Kompanija traži 30 kovača, 34 radnika za rad na

Ekonomija/Biznis

Sarajevo: Uskoro kreće gradnja novog sjedišta Al Jazeera Balkans

Televizijska kuća Al Jazeera Balkans u postupku je dobijanja svih neophodnih dozvola kako bi ovog proljeća krenula u gradnju svog novog modernog sjedišta u sarajevskom naselju Šip. Zemljište je kupljeno,

Ekonomija/Biznis

Naredne godine veliki investicioni zamah na Sarajevskom aerodromu

Direktor Međunarodnog aerodroma “Sarajevo” Armin Kajmaković najavio je u razgovoru za Fenu da će veliki investicioni zamah na ovom aerodromu, koji bilježi rekordan broj putnika, početi naredne godine. -S obzirom