Bitka na Proskoku: Kako su Fočaci branili glavni grad (Video)

Bitka na Proskoku: Kako su Fočaci branili glavni grad (Video)

Prema posljednjim dostupnim podacima oko 12.500 pripadnika samozvane Vojske RS na čelu sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem, 10. jula 1993. godine krenulo je preko Bjelašnice i Igmana da zatvori obruč oko Sarajeva, čime bi glavni grad Bosne i Hercegovine bio stavljen u potpuno okruženje agresora.

Armija Republike Bosne i Hercegovine, koja se trebala suprotstaviti Mladiću brojala je tek oko 2.000 vojnika, daleko slabije naoružanih.

Koridor preko ove planine bio je jedini izlaz i ulaz u Sarajevo. Blokiranjem koridora Sarajevo bi postala enklava, u koju više ne bi moglo dolaziti naoružanje, hrana i lijekovi.

Kotu Proskok, u blizini sela Dejčići branila je 182. Viteška fočanska brigada. Operacija ‘Vojske RS’ trajala je do 31. jula. Govorilo se da je u žestokim borbama tada poginulo 46 pripadnika Armije RBiH, a ranjeno oko 200. Najnoviji podaci govore o blizu 100 poginulih pripadnika Armije i oko 500 ranjenih.

Pripadnici ove brigade Armije R BiH počeli su se povlačiti nakon 20 dana, jer zbog velikog broja poginulih i ranjenih nisu više mogli ostati na toj lokaciji. Nakon povlačenja, Proskok je zauzela ‘VRS’. Koridor koji je Sarajevo povezivao sa slobodnom teritorijom oko godinu i po bio je širok svega dva do tri kilometra, ali ga srpski vojnici nisu uspjeli u potpunosti blokirati.

Udruženje Prva bošnjačka brigada i Udruženje 182. viteška lahka brigada 15. jula obilježit će 24. godišnjicu ove bitke. Predsjednici udruženja Osman Dedić i Fahrudin Nikšić govore za Patriju da najveći broj Sarajlija uopće nije svjestan šta je ova bitka značila za njih. „A značila je život u gradu“.

– Prema svim vojnim doktrinama ovo je bilo nemoguće braniti. Na jednog pripadnika Armije RBiH išlo je deset srpskih vojnika, plus teško i lahko naoružanje koje su oni imali a mi nismo – kaže Dedić.

– U drugom tenku koji je jurišao na Armiju RBiH lično je sjedio Ratko Mladić i komandovao operacijom – govori Dedić.

Fahrudin Nikšić objašnjava da će ove godine na Proskoku biti postavljen i autentični tenk srpske vojske, kojeg je Armija uništila i zarobila u tim borbama. Ceremoniji će prisustvovati i vojnik Osman Đuderija koji je uništio tenk.

I Dedić i Nikšić govore da im je izuzetno važno da se obilježavanje bitke na Proskoku počne obilježavati svake godine, uz najveću medijsku pažnju. Ne zbog toga, kažu, kako bi se pobudile stare rane, ili kako bi se podizale međunacionalne tenzije.

– Želimo pokazati kako je jedno veliko zlo poraženo od malih hrabrih ljudi, koji osim ljubavi prema državi nisu imali ništa drugo. Iz ovoga trebaju pouku izvući svi narodi koji žive u Bosni i Hercegovini – kaže Dedić.

Pod kontrolu Armije R BiH Proskok je vraćen u decembru 1994. godine.

(NAP/MiruhBosne)

Previous U Kaknju će posao dobiti svi prijavljeni na javni poziv radi sticanja prvog radnog iskustva!
Next 23. godišnjica od operacije “Tigar – Sloboda 94”: Najveća varka u ratovima na Balkanu 90-ih godina

You might also like

NAŠI DANI

Đurđić u SAD-u osuđen na blizu šest godina zatvora zbog prikrivanja umiješanosti u zločine u Vogošći

Siniša Đurđić, kojeg pravosuđe u BiH sumnjiči da je mučio i zlostavljao zarobljenike na području Vogošće, osuđen je na pet godina i deset mjeseci zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Reakcije na presudu rukovodiocima DB-a Srbije: Presuda velikodržavnim projektima

Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić komentarisao je jučerašnju presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću te naglasio kako presuda znači da postoji direktna veza Vlade Srbije za zločine u Bosni

NAŠI DANI

U Stocu otkriven spomenik poginulim pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine (Video)

U Stocu je u nedjelju otvoreno spomen obilježje poginulim pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine.