Gradonačelnik Londona odao počast žrtvama genocida u Srebrenici

Gradonačelnik Londona odao počast žrtvama genocida u Srebrenici

Sadiq Khan, gradonačelnik Londona, odao je počast žrtvama genocida u Srebrenici istakavši da je 11. juli 1995. godine, kada je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka, sraman zločin protiv čovječnosti koji se desio u Evropi svega pet decenija nakon kraja Drugog svjetskog rata, prenosi Anadolu Agency (AA).

U tekstu koji je na svojoj stranici objavio škotski odbor organizacije “Remembering Srebrenica”, Khan je otkrio da mu je posjeta Auschwitzu dala novu percepciju u užase genocida.

“U januaru ove godine organizovao sam komemoracijski skup povodom Dana sjećanja na Holokaust gdje sam čuo još više teških i potresnih priča preživjelih. Historija nas je naučila da je ono što vodi ka genocidu proces koji obično počinje diskriminacijom, rasizmom i mržnjom koji se ne sprečavaju. Zato, kao gradonačelnik Londona, vjerujem u važnost borbe protiv svakog zločina iz mržnje kome god i kada god se desi”, istakao je Khan.

Poručio je da je odgovornost svakog pojedinca da se sjeća i uči iz onog što se dogodilo u Srebrenici i ne dozvoli da se zločini poput onih u Srebrenici više ikada ponove.

“Odgovornost svakog od nas je da osiguramo da se ne samo naša generacija, već i buduće, sjećaju i uče iz onoga što se dogodilo u Srebrenici. I naša je dužnost, kao građana svijeta, da ne dozvolimo da se zvjerstva poput ovih ikada više dogode”, poručio je gradonačelnik Londona.

Previous Upoznajte Fevziye – bošnjačko selo u Ankari
Next Sjećanje na genocid: Građani Skoplja poručili da nikada neće zaboraviti Srebrenicu

You might also like

NAŠI DANI

Oružane snage Bosne i Hercegovine gase veliki šumski požar na Čvrsnici

U skladu sa Odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Oružane snage BiH su već treći dan za redom angažovale ljudske i materijalne resurse na pomoći gašenja velikog šumskog požara na Čvrsnici

NAŠI DANI

Hoće li se u Bosni i Hercegovini uvoditi obavezni vojni rok?

U ispitivanju javnog mnijenja, kojim je obuhvaćen 361 ispitanik, uglavnom muškaraci – 90 posto je bilo za uvođenje obaveznog vojnog roka. Uvođenje obaveznog vojnog roka, priča je koja je aktuelna

NAŠI DANI

Uspješna vježba hiljadu bosanskih vojnika na Manjači (Video)

Pripadnici Bataljonske grupe lahke pješadije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine uspješno su, poslije višemjesečnih priprema i poštivanja mjera zaštite od korona virusa, na poligonu na Manjači izveli četverodnevnu vježbu vanjskog