Rešad Strik: Napustio blještavilo Hollywooda i doselio u Bosnu!

Rešad Strik: Napustio blještavilo Hollywooda i doselio u Bosnu!

Dok primjeri i priče o odljevu mozgova pune naslovnice bh. medija i portala, u sjeni ostaju oni koji su se odlučiti na povratak. Takva je i priča Rešada Strika, holivudskog glumca bosanskog porijekla, piše N1.

Porodicu je zasnovao u Sarajevu sa Bosankom, a sjaj Hollywooda zamijenio je privatnim biznisom. Danas vodi izdavačku i produkcijsku kuću. Vodi i ministarstvo – no ne radi se ni o državnim poslovima, ni o administraciji.

Kada je ‘60. godina prošlog vijeka njegov otac bosanski dom zamijenio australskim, sigurno nije slutio da će sudbina vratiti Rešada u Bosnu i to kao uspješnog holivudskog glumca. Njegov put iz rodne Canbere bio je sve, osim pravolinijski.

Živio sam u Pertu nekoliko godina, u Adelaide nekoliko godina. Većinu vremena sam proveo na obali u New South Walesu, u jednom malom surferskom ribarskom gradu između Newcastla i Sydneya“, rekao je Strik.

Studij glume u Sydneyu, teatar, televizija, a onda američki san.

Onda sam dobio poziv za Hollywood. Prihvatio sam. Glumio sam u četiri filma u Hollywoodu, išao sam na dodatne časove glume, časove produkcije“, priča Strik.

Newcastle, The Hills Have Eyes, samo su neki od filmova iza njega, a Jessica Simpson ili Eva Longoria samo neka od holivudskih imena sa kojima je sarađivao. Nisu ga zaobišle ni turske serije. Tokom četiri godine rada u Turskoj, savladao je i jezik.

Sada pričam bosanski, turski i engleski. Bosanski je najteži, ali učim sa rajom i komšijama“, kazao je Strik.

Ostaje pitanje zašto je holivudski sjaj zamijenio bosanskom svakodnevnicom.

Nisam osjećao Ramazan u Los Angelesu. Sarajevo ima najbolji Ramazan na svijetu. Ne poste svi, ali poštuju post. Toliko je duše u Sarajevu, na čaršiji. Volim Bosnu, više nego 99 posto ljudi ovdje. Bosna je najbolje mjesto na svijetu za mene. Svi će se smijati i reći, idite u Njemačku, Ameriku… vidio sam sve. Bosna je najbolja. Idite u Njemačku, ako hoćete. Vratit ćete se plačući nakon tri godine. Bosna ima dušu“, poručuje Strik.

Pitali smo i da li je kao musliman predrasuda bio žrtva u zemlji čiji je predsjednik nedavno uveo zabranu putovanja za stanovnike uglavnom muslimanskih zemalja.

Ne izgledam kao musliman, pa nisam toliko osjetio, ali jesam čuo kako govore o drugim muslimanima. Ali, nije ugodno. Ovdje je lako disati, kao osoba, bio musliman ili ne“, odgovorio je.

Ipak, ostao je samo jedan način da provjerimo je li Rešad zaista Bosanac. Pitali smo smeta li mu propuh – balkanska legenda kaže da ova struja zraka što prolazi kroz dva nasuprotna otvora nesumnjivo ubija: “Stvarno ne vjerujem da će mi propuh ili promaha prouzrokovati gljivične infekcije, atletsko stopalo, zubobolju, astmu ili bilo šta drugo. Bosanci vjeruju da propuh ima veze baš sa svakom bolesti.”

Ako mu ne smeta propuh, smeta glomazni državni administrativni aparat. Zato Bosni poklanja još jedno ministarstvo, svoju kafanu – ministarstvo ćejfa. Beskrajno uživanje, dobro raspoloženje, radost i veselje, označava ovaj turcizam, danas gotovo zaboravljen u leksičkom fondu prosječnog Bosanca.

  • Bosna je najljepša.. Bosna ima dušu, reče čovjek koji je vidio svijeta…

 

Previous Mesiću uručeno priznanje 'Mostar Peace Connection'
Next Obilježena godišnjica bitke na Proskoku

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Dževad Karahasan dobitnik nagrade “25. novembar” za životno djelo iz oblasti književnosti

Dobitnik nagrade „25. novembar“ za životno djelo iz oblasti književnosti je književnik akademik Dževad Karahasan, objavljeno je na danas održanoj konferenciji za medije u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA). U

NASLIJEĐE

Pašina tabija i Počitelj bit će centar kulturno-umjetničkih dešavnja

  Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je danas potpisala ugovor sa Ecoplan d.o.o. Mostar, kao izvršiocem projekta realizacije planiranih aktivnosti nužnih za završetak Druge faze rekonstrukcije i revitalizacije

KULTURA I UMJETNOST

Bosanska rediteljka Aida Begić pozvana u Američku filmsku akademiju

Nagrađivana bosanskohercegovačka filmska autorica Aida Begić dobila je poziv za članstvo u američkoj Akademiji filmskih umjetnosti i nauka (AMPAS), organizaciji koja svake godine dodjeluje prestižnu filmsku nagradu Oscar. Akademija je