Obilježena godišnjica bitke na Proskoku

Obilježena godišnjica bitke na Proskoku

Obilježavanju godišnjice bitke za Proskok prisustvovali su danas preživjeli pripadnici 182 viteške i prve Bošnjačke brigade, porodice šehida i poginulih boraca i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Skupu se obratili ministar za biračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo i načelnik prvog korpusa Vahid Bogunić.

Ova bitka bila je odgovor na operaciju Lukavac 93 koju je vodila ‘Vojska RS’ s 15.000 ljudi. Armija Republike Bosne i Hercegovine, koja se trebala suprotstaviti Mladiću brojala je tek oko 2.000 vojnika, daleko slabije naoružanih.

Kotu Proskok, u blizini sela Dejčići branila je 182. Viteška fočanska brigada.

 

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo rekao je da su Sarajlije danas umjesto u kafićima dan ipak trebali provesti na mjestu gdje se ginulo i branilo Sarajevo i Bosna i Hercegovina.

Komentarišući aktuelnu situaciju sa boračkom populacijom Fišo je rekao da je za istinske borce važno da se ne dijele i sukobljavaju, već da zajedno nastave graditi državu.

Manifestaciju Proskok 2017. otvorio je načelnik Trnova Ibro Berilo. Organizator se posebno zahvalio načelniku Starog Grada Ibrahimu Hadžibajriću i ministru Fiši na pomoći koju su pružili u organizaciji manifestacije. Iz Mostara je u ime Patriotske lige Istočne Hercegovine prisustvovao predsjednik Avdo Krvavac.

 

Izvor: Agencije

 

Previous Rešad Strik: Napustio blještavilo Hollywooda i doselio u Bosnu!
Next Bogatstvo Glamoča: Krompir, pšenica i heljda vrhunske kvalitete

You might also like

NAŠI DANI

U Sarajevu svjetski susret naroda Istočnog Turkistana

Svečana ceremonija otvorenja 13. svjetskog susreta Istočnoturkistanaca i 4. zasjedanja Vijeća nacionalnog jedinstva Istočnog Turkistana održana je danas u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja AA. Cilj ovakvih programa

NAŠI DANI

Studentica generacije na St. Francis koledžu: “Uzor mi je daidža Midhad Hujdur”

Nermina Markišić je prije zvaničnog okončanja studija uspjela potpisati svoj prvi profesionalni ugovor i danas radi na Wall Streetu. Dijete je bošnjačkih izbjeglica, a kao najbolja studentica generacije na St.

NAŠI DANI

KO ŽELI DA KONTROLIŠE GRAĐANE I MEDIJE: Uvode li vlasti Kantona Sarajevo “verbalni delikt” na mala vrata?

Vlada Kantona Sarajevo krajem aprila utvrdila je Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na području Kantona Sarajevo. Po prvi put u Kantonu Sarajevo, ovim Nacrtom zakona se reguliše