Povratak korijenima: Igrač Celtica Jozo Šimunović definitivno odlučio igrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine

Povratak korijenima: Igrač Celtica Jozo Šimunović definitivno odlučio igrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine

Jozo Šimunović (22), stoper Glasgow Celtica, bivši nogometaš Dinama, odlučio je igrati za Bosnu i Hercegovinu! Čovjek koji je odigrao 48 utakmica za mlade selekcije Hrvatske, od U-16 do U-21, umjesto kockastog odijevat će dres reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Često su iz Jutarnjeg nakon što je otišao iz Dinama kontaktirali Šimunovića, koji je postao jedan od ključnih igrača legendarnog škotskog kluba, uvijek su ga pitali očekuje li poziv u Vatrene.

– Čekam, valjda ću biti pozvan kad zaslužim, nadam se.

Tako je uvijek govorio. Čekao je, čekao, ali nije dočekao. Igrao je sve bolje i bolje u Celticu, igrao je protiv Barcelone, sudarao se s Lionelom Messijem, Celticov menadžer Brendan Rodgers o njemu je govorio u superalativima. Usput je osvajao trofeje, postao ljubimac navijača, počele su stizati i ponude drugih klubova, engleski premijerligaš West Bromwich Albion ga je recimo pod svaku cijenu želio dovesti u svoje redove. Također, kako su pisali engleski mediji, za Šimunovića je bio zainteresovanan i Newcastle, nudili su prema tim izvorima 10,5 milijuna eura. Onda je u jednim škotskim novinama izašao ovakav hvalospjev.

– Šimunović ima sve odlike elitnog igrača. On je branič koji zna s loptom, a o tjelesnoj pripremljenosti, duelima i igri u odbrani ne treba trošiti riječi. To je mišljenje i navijača Celtica, za njih je postao svjevrsni kultni heroj!

Valjda je ljudski…

Celtic ga nije želio prodati, Brendan Rodgers je rekao da mu je on prevažan igrač.

– Odlučio sam igrati za Bosnu i Hercegovinu! Nema se tu što mnogo više pričati, to je moja odluka i to je gotovo, to je tako – kazao Šimunović za Jutarnji.

Ukratko je ispričao slijed događaja koji su ga lansirali u reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

– Nazvao me selektor Bosne i Hrecegovine Mehmed Baždarević. Nakon tog prvog poziva razgovarali smo još nekoliko puta. Nakon tih razgovora definitivno sam donio odluku da želim igrati za Bosnu i Hercegovinu. Rođeni sam Zagrepčanin, ali su mu roditelji iz Jajca te imam uvjete za igranje za Bosnu i Hercegovinu. To je cijela moja priča.

Pitamo ga je li izgubio strpljenje čekajući poziv iz Hrvatske?

– Gledajte, kad su god bila reprezentativna okupljanja, ja sam se osjećao loše, jako loše. Igrao sam dobro, osvajao trofeje, hvalili su me svi, trener, suigrači, mediji, navijači… Uglavnom svi igrači Celtica su odlazili na reprezentativna okupljanja, a ja sam ostajao trenirati u klubu. Stalno sam mislio, valjda sljedeći put neću ostati. Ali uvijek sam ostajao, bez obzira na sve što sam pružao. Vidio sam da se u i hrvatskim medijima prate moje dobre igre, dakle, nije se radilo o tome da sam bio daleko od očiju. U klubu su me stalno pitali zašto me niko ne zove u hrvatsku reprezentaciju, nikome nije bilo jasno.

Veli da je čekao dovoljno dugo…

– Čekao sam poziv dvije godine! Ali nije došao. Ne želim ispasti neskroman, ali držim da sam taj poziv davno zaslužio. Na kraju sam sjeo s svojom obitelji i donio odluku. Dugo smo razgovarali, nisam to odlučio naglo.

Onda je dodao još nešto. Vjerovatno je i to bio najveći razlog što je odustao od hrvatske reprezentacije.

– Znate što mi je bilo najviše žao? Kad sam bio dugo ozlijeđen, niko me iz HNS-a nije nazvao, niko me nije pitao za zdravlje. Pa ipak sam odigrao skoro 50 utakmica za mlade selekcije Hrvatske, bio sam kapetan. Nisam trebao dobiti reprezentativni poziv, ali da me barem neko nazvao i pitao kako se osjećam, kako ozljeda, pružio mi neku podršku. Ne želim da ispadne pregrubo, znate da nisam od onih koji će se velikim riječima izlaziti u medije, bilo koga optuživati, kritizirati. Međutim, zar to nije neljudski? Pa valjda je stvar ljudskosti da nekoga tko je bolestan ili ozlijeđen nazoveš, pitaš kako je. To nema veze s nogometom, ali s ljudskošću ima.

Ima još nešto…

– Kad sam se na kraju vratio nakon ozljede, onda nisam bio pozvan niti u U-21 reprezentaciju, kad smo igrali odlučujuću utakmicu za nastup na Evropskom prvenstvu. Sad mi recite, kako sam trebao odlučiti nakon svega? Selektor Bosne i Hercegovine Baždarević je zvao, bio korektan, pitao me o svemu, potpuno drukčija priča. Sad na kraju svoje priče s Hrvatskom, zahvaljujem svim izbornicima u mladim reprezentacijama Hrvatske koji su me vodili i vjerovali u mene, koji su nam svima skupa bili više nego izbornici, bili su nam kao roditelji.

Sada okrećem novu stranicu u svojoj karijeri u reprezentativom dresu Bosne i Hercegovine – zaključio je Jozo Šimunović u razgovoru za medije i susjedne RH.

Previous Bogatstvo Glamoča: Krompir, pšenica i heljda vrhunske kvalitete
Next Jedan od najvećih izvora pitke vode u Evropi: Vrela Plive među glavnim atrakcijama Šipova

You might also like

SPORT

Mirsad Bektić u Manchesteru ostvario novi trijumf u UFC-u pa poručio: Sve ću ih pobijediti!

Bosansko-američki UFC borac Mirsad Bektić u sinoćnjoj borbi u Manchesteru nadjačao je Russella Doanea gušenjem u prvoj rundi. Borac iz Srebrenice koji se nije borio 17 mjeseci je potpuno dominirao u

SPORT

Navijači Bosne i Hercegovine okupljaju se na trgu u Cirihu

Među navijačima reprezentacije Bosne i Hercegovine uoči večerašnje utakmice sa selekcijom Švicarske u Cirihu vlada pozitivna atmosfera. Brojne navijačke ekipe, BH Fanatikosi, Bosnia Boysi, Ljuti Krajišnici, Belaj Boysi, Robijaši i

SPORT

U Bosni i Hercegovini postoji interes i potencijal za razvoj karlinga (VIDEO)

  Evropski omladinski zimski olimpijski festival (EYOF) koji se održava u Sarajevu i Istočnom Sarajevu donio je sportsku novinu u Bosnu i Hercegovinu. U pitanju je karling, sport koji već