Vrelo Bosne prepuno posjetilaca: Krajem jula počinje rekonstrukcija Velike aleje na Ilidži

Vrelo Bosne prepuno posjetilaca: Krajem jula počinje rekonstrukcija Velike aleje na Ilidži

Općina Ilidža je potpisala sporazum sa Javnom ustanovom za zaštićena područja Kantona Sarajevo o sufinansiranju  projekta rekonstrukcije Velike aleje.

Ugovorom je definisano da će Općina Ilidža, Javna ustanova i Kanton Sarajevo zajednički raditi na realizaciji sanacije  Velike aleje, a kao interventni potez je asfaltiranje udarnih oštećenja. Javna ustanova prebacila je Općini Ilidža 150.000 KM za te namjene. Općina Ilidža je provela proceduru izbora izvođača radova  i izabrana je firma  JKKP “Rad”. U narednih deset  dana trebali bi početi radovi sanacije udarnih rupa u atraktivnom  šetalište od banjsko – turističkog naselja Ilidža do Vrela Bosne, zasađeno stablima platana i kestena u dužini od 3,5 km.

S obzirom da su ovo samo interventne aktivnosti i dalje će sve navedene institucije zajednički raditi kako bi  relizovali kompletan Projekat sanacije Velike aleje.

Velika aleja, predstavlja najljepši drvored u Bosni i Hercegovini. Aleju sačinjavaju 726 stabla javorolisnog platana, sađenih u dva reda 1892. godine, te desetine stabala divljeg kestena, koji su sađeni 1888. godine.

Vrelo Bosne prepuno posjetilaca

Turistička sezona na Vrelu Bosne je u punom jeku. U sparnim julskim danima područje Vrela Bosne sa svojim jezerima i hladovinom predstavlja idealno mjesto za boravak. Posjetilaca ima iz cijelog svijeta, onih koji dolaze prvi put i onih koji se svake godine vraćaju ovom jedinstvenom prostoru.


Posjećenost je tradicionalno najveća u ljetnim mjesecima, pa tako i ove godine nije izuzetak. Vrelo Bosne uvijek iznenadi posjetioce nekim novim detaljem, čak i one koji smatraju da ga dobro poznaju.

 

Previous Bosanski pelet i briket u marketima Bauhaus
Next Svečano otvoren Školski centar 'Alija Izetbegović' u Pakistanu

You might also like

BH RAZGLEDNICA

‘Kraljevo vrelo’ podno prijestolnog Bobovca

U podnožju brda na kojem se nalaze ostaci drevnog Bobovca, nekadašnje prijestolnice Bosanskog kraljevstva, nalazi se gorsko vrelo kojeg ne mimoiđe nijedan putnik koji je krenuo da razgleda Bobovac, a

BH RAZGLEDNICA

Mostar spreman za 451. tradicionalne skokove, grad prepun domaćih i stranih turista

U Mostaru je sve spremno za 451. tradicionalne visinske skokove sa Starog mosta, a stara gradska jezgra od ranih jutarnjih sati je preplavljena domaćim i stranim turistima koji dolaze kako

TURIZAM

Malo koja zemlja može se pohvaliti ovim: Rast turizma 12 posto

U periodu januar – oktobar 2019. turisti su ostvarili 1.448.086 posjeta, što je više za 12,0 % i 2.987.903 noćenja, što je više za 10,6 % u odnosu na isti