SPOMENIK ZA 507 UBIJENIH BOŠNJAKA NEVESINJA

SPOMENIK ZA 507 UBIJENIH BOŠNJAKA NEVESINJA

U selu Kljune kod Nevesinja u nedjelju je velikim skupom obilježeno otvaranje centralnog Spomen-obilježja u znak sjećanja na ubijene Bošnjake nevesinjske opštine.

Spomen-obilježju se sastoji od 24 natpisne ploče na kojima je uklesano 507 imena svih ubijenih i poginulih koji su rođeni u nevesinjskom kraju, a život izgubili tokom prethodnog rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Spomenik je podignut uz kompleks džamije, koja je prva obnovljena nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma na prostoru entiteta Republike Srpske.

Šerif Bojčić, predsjednik udruženja „Povratkom za Bosnu i Hercegovinu“ podsjetio je kako je 305 Bošnjaka Nevesinja ubijeno samo tokom 1992. godine za vrijeme “egzodusa stanovništva” sa tih prostora.

“Među ubijenima su bile i tri starije ženske osobe, koje su u to vrijeme bile starije od 90 godina i čak dvadeset i šestero djece” – naglasio je Bojčić.

On je kazao kako je značaj obilježja ubijenim Bošnjacima Nevesinja – “ogroman”, te da su ubijeni “stradali od srpskih i hrvatskih vojnih formacija” tokom rata.

“Značaj ovog spomenika se ogleda i u današnjem dolasku velikog broja ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine.

Inače, cilj nam je bio da otrgnemo od zaborava sve ono što se dešavalo, posebno 1992. godine i kasnije, jer smo mi Bošnjaci skloni tome da zabravljamo – kazao je Šerif Bojčić, dodajući da je važno da se Bošnjacima “historija više ne ponavlja”.

(StarMo/MiruhBosne)

Previous U Bosanskoj Krupi održani tradicionalni 37. „Unski lađari“
Next Zvizdić i Zaev potpisali Mostarsku povelju mira

You might also like

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina dobiva američke “Javeline” i rakete kratkog i srednjeg dometa!

Sjedinjene Američke Države i vojska SAD čvrsto stoje uz Oružane snage i državu Bosnu i Hercegovinu, kazao je za „Avaz“ generalpukovnik Senad Mašović, komandant Zajedničkog štaba OSBiH, po povratku iz

NAŠI DANI

Preminuo knjževnik Marko Vešović

Književnik Marko Vešović preminuo je u četvrtak u Sarajevu u 78. godini, javlja Anadolu. Rođen je 14. marta 1945. godine u Bijelom Polju, ali je veliki dio Vešovićevog života bio

NAŠI DANI

Pozitivni primjeri: Općine Novi Grad i Kakanj osnažuju porodice – novčani pokloni za novorođenčad

Općina Novi Grad Sarajevo i ove će godine dodijeliti simbolične poklone u iznosu od po 500 KM porodicama koje su dobile treće, svako naredno dijete i blizance. Tim povodom u