Ideja za izmjenu zastave i grba Srbije: Hoće li se komšije odreći tuđih simbola i dobiti normalna obilježja?

Ideja za izmjenu zastave i grba Srbije: Hoće li se komšije odreći tuđih simbola i dobiti normalna obilježja?

Društvenim mrežama brzo su se proširila idejna rješenja grafičkog dizajnera Vladana Pavlovića, predstavljena na sajtu designed, koji predlaže potpuno drugačiji vizuelni koncept srbijanske zastave i grba.

Pavlović smatra da je trenutno stanje državnih oznaka Srbije prilično loše, sa previše elemenata i detalja, kiča, promašenih i neprikladnih simbola i slika “koje su najčešće neustavne”.

U Pavlovićevom idejnom rješenju pojavljuje se jedan novi simbol, koji je po njemu tradicionalan, pišu beogradski mediji.

Pavlović je u svom konceptu zadržao sve tri panslovenske boje sa postojeće srbijanske zastave, ali je radi bolje identifikacije povećao plavu površinu, smatrajući da je teško zapamtiti kojim redoslijedom idu boje na trenutnoj zastavi i razlikovati ih od sličnih zastava drugih država.

– Plavom bojom se stavlja akcenat na zastavi i tako lakše pamti. Ovom promjenom zastava postaje i jedinstvena u svijetu. Zbog veće plave površine, simbol se bolje ističe – navodi Pavlović.

Simbol mira i stabilnosti

Kao novi simbol Srbije, u njenom središtu, postavio je bijelu rozetu sa osam latica, koja simbolizuje mirno nebo. Kako je objasnio Pavlović, ona predstavlja i mir i stabilnost, a različitim laticama dinamičnost multikulturalnog i tolerantnog društva.

Inspiraciju je, kako se navodi, pronašao u tradiciji, koja je duga što se tiče ornamentike u Srbiji i može se videti u arhitekturi i slikarstvu, kao i u odevnim i upotrebnim predmetima, ukrašenim knjigama…

U skladu se promenom izgleda zastave, ovaj grafički dizajner predložio je i novi grb, plave boje, u čijem je središtu takođe bijela rozeta. Njegov prijedlog se u potpunosti razlikuje od važećeg srbijanskog grba.

Pavlović smatra da srednjevjekovna simbolika nije u skladu sa modernim vremenima i društvenim tokovima.

Ovaj projekat Pavlović je uradio u u saradnji sa dizajnerima, umjetnicima i anketiranim građanima Srbije, sa namjerom da se pokrene inicijativa za promjenu državnih identiteta Republike Srbije.

O sadašnjim sibolima Srbije, o bosanskom ljiljanu ispod kandži dvoglavog orla.. pročitajte u tekstu ispod:

Državni simboli Srbije: Šta simbolizira Bosanski ljiljan pod nogama dvoglavog orla?

Previous Zvizdić i Zaev potpisali Mostarsku povelju mira
Next Sljedećeg mjeseca počinje snimanje serije o prvom predsjedniku Bosne i Hercegovine, Aliji Izetbegoviću

You might also like

NAŠI DANI

Duraković nudi Odgovor – Pokret koji će se baviti pitanjem prava povratnika

Ćamil Duraković je danas je saopćenjem za javnost najavio formiranje novog udruženja građana i pokreta na nivou RS-a, a koje će se zvati Odgovor.  “Posljednjih godinu dana sam proveo razgovarajući

BLOG

AHMET ALIBAŠIĆ: Radikalizam uspijeva tamo gdje nema IZ

Politika Islamske zajednice u suočavanju sa radikalizmom i ekstremizmom urodila je plodom Prvo, kad se analizira prisustvo tih pojava, jasno je da njih ima tamo gdje nema IZ-a sa svojom

BLOG

Mogu li se zemlje regije oduprijeti prodaji svojih prirodnih resursa?

Iako male površinom i brojem stanovnika, zemlje regije po obnovljivim izvorima i zalihama pitke vode su u samom vrhu. Piše: Miroslav Filipović Izuzev sporta i ponešto kulturne baštine, malo je