Obilježena godišnjica bitke za odbranu Žuči: Sjećanje na heroja oslobodilačkog rata Envera Šehovića

Obilježena godišnjica bitke za odbranu Žuči: Sjećanje na heroja oslobodilačkog rata Envera Šehovića

Povodom obilježavanja 24. godišnjice bitke za odbranu Žuči i pogibije heroja oslobodilačkog rata Envera Šehovića, komandanta bataljona Prve slavne – 111. viteške brigade Zahira Panjete i njegovog brata Esada, te 18 pripadnika specijalne jedinice policije Odreda “Bosna”, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Kemal Ademović, te ministri za boračka pitanja i unutrašnjih poslova Muharem Fišo i Vedran Mulabdić položili su cvijeće i odali im počast.

Ministar Fišo je najavio da će nastojati učiniti sve što je u nadležnosti resornog ministarstva da ovoj mladosti, koja je svojom hrabrošću zadivila cijeli svijet, bude izgrađen spomenik.

“Ovo je najbolja generacija sinova koje je naša zemlja Bosna i Hercegovina ikad imala”, poručio je ministar Fišo.

Brdo Žuč je bila strateški važna kota za odbranu Sarajeva tokom srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu. Samo u julu 1993. godine živote je na ovoj koti položilo 89 pripadnika Prve slavne motorizovane brigade Prvog korpusa Armije RBiH, 18 Vikićevih specijalaca i policajaci iz PU Novo Sarajevo.

foto_51.jpg

  • Facebook

Enver i Esad kojeg su zvali Cero imali su svega 26 i 25 godina kada su ubijeni, a Zahir 33 godine.

Ovom prilikom, ministri su se prisjetili i Zlatka Kalamujića, pratioca nekadašnjeg načelnika Odjeljenja za operativno djelovanje Armije RBiH Alije Ismeta, koji je poginuo istog dana od iste granate koja je usmrtila Envera Šehovića i braću Panjete.

“Specijalna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova R BiH, Odred policije ‘BOSNA’, je u presudnom momentu za naš grad i državu, opstala kao potpuno organizovana i zakonita policijska jedinica sa punom hijerarhijskom strukturom i unutrašnjim multietničkim sastavom”, podsjetio je ministar Mulabdić.

Pripadnicima ove jedinice dodijeljena su najveća ratna priznanja i to pet “Policijskih medalja za hrabrost”, četiri “Zlatna ljiljana”, jedan “Orden zlatnog grba sa mačevima”, 86 “Zlatnih policijskih znački” i 59 “Srebrenih policijskih znački”.

Previous Scenarista i pisac Dušan Kovačević: Srbija više nikad ne smije ratovati, novi rat značio bi nestanak Srbije
Next Na Sarajevo Film Festivalu 235 filmova iz 54 zemlje

You might also like

BAŠTINA

479. godišnjica Gazi Husrev-begove biblioteke

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je održana svečanost povodom 479. godišnjice od osnivanja ove ustanove. Dr. Mustafa Jahić, bivši direktor Biblioteke, održao je predavanje na temu „Gazi Husrev-begova

NAŠI DANI

Otvoren Islamski kulturni centar u Sisku

Građani koji su danas prisustvovali svečanom otvaranju Islamskog kulturnog centra u Sisku oduševljeni su izgrađenim zdanjem i radosni zbog posjete predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana s delegacijom. Mirsada Bilješković iz

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

I Beograd obilježio godišnjicu otmice u Štrpcima

  Nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava i Žene u crnom organizovali su danas uličnu akciju u Beogradu u znak sjećanja na otmicu u Štrpcima