Na Sarajevo Film Festivalu 235 filmova iz 54 zemlje

Na Sarajevo Film Festivalu 235 filmova iz 54 zemlje

Sarajevo Film Festival (SFF) u osam dana trajanja i u 18 programa prikazati će 235 filmova iz 54 zemlje.

Svjetske premijere na 23. SFF-u imat će 43 filma, a međunarodnu 23 filma.

Na danas održanom prijemu za medije direktor SFF-a Miro Purivatra zahvalio je bh. medijima s kojima je, kako je rekao, u 23 festivalske godine ostvarena uspješna, konstruktivna saradnja i koji su odigrali značajnu ulogu u promociji festivala.

– Ove godine u osam dana Festivala prikazujemo najbolju svjetsku produkciju. Posebno smo sretni da imamo više od 70 filmova iz Bosne i Hercegovine, što je pokazatelj vitalnosti bh. kinematografije – rekao je Purivatra.

Istakao je da će publika u okviru takmičarskog programa imati priliku pogledati izuzetne filmove te da ove godine prvi put SFF ima takmičarski program za studente iz čitave regije.

Sarajevo Film Festival 2017 bit će otvoren 11. augusta filmom „Druga strana nade“  Akija Kaurismäkija projekcijama u Narodnom pozorištu Sarajevo i Ljetnom kinu Raiffeisen.

U okviru programa Sarajevo Film Festival će ugostiti istaknutog reditelja Olivera Stonea, kojem će u okviru 23. izdanja Festivala biti uručena nagrada “Počasno Srce Sarajeva” za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

U okviru tog programa bit će prikazani filmovi “Intervju s Putinom“, „Rođene ubojice“, „Vod smrti  i “ Snowden“.

Ovogodišnji program, čiji je nosilac Udruženje filmskih radnika BiH, u dvanaestom izdanju donosi 75 naslova.

On-line prodaja ulaznica počinje 1. augusta u 12 sati, a individualna  4. augusta u 10 sati  u Bosanskom kulturnom centru. Karte će se moći kupiti i u kinima  u kojima se  prikazuju filmovi.

Previous Obilježena godišnjica bitke za odbranu Žuči: Sjećanje na heroja oslobodilačkog rata Envera Šehovića
Next Divič kod Zvornika: Sve posjećenija destinacija tokom ljeta

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Nedžad Salković obilježio 60 godina umjetničkog rada

  60 godina plodonosnog umjetničkog rada doajena bosanskohercegovačke sevdalinke Nedžada Salkovića krunisano je koncertom u kojem je učestvovalo više stotina izvođača. Svečani koncert bio je putovanje kroz šest decenija bogate

KULTURA I UMJETNOST

Dani Hasana Kaimije: Promovisan Zbornik radova sa naučnog skupa o bosanskom jeziku

U amfiteatru Behram-begove medrese u Tuzli večeras je promovisan Zbornik radova sa naučnog skupa o bosanskom jeziku. Promocija je održana u okviru programa manifestacije “Dani Hasana Kaimije”, a promotori Zbornika

KULTURA I UMJETNOST

‘Dani Abdulvehab Ilhamije Žepčaka’: Ilhamija, bošnjački učitelj slobode i dostojanstva

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod u Žepču su javnom tribinom ‘Dvije stotine godina Ilhamije među Bošnjacima’ svečano otvoreni ovogodišnji ‘Dani Abdulvehab Ilhamije Žepčaka’. Gost predavač na tribini bio je