Konjic: Obilježena godišnjica 6. korpusa Armije RBiH

Konjic: Obilježena godišnjica 6. korpusa Armije RBiH

Shares

Otvaranjem spomen kompleksa “Milaševica” učenjem mevluda i hatma dovom pred duše šehida u mjestu Kruščica, u općini Konjic, danas je obilježena godišnjica 6. korpusa Armije RBiH.

Predstavnici vlasti, boračkih udruženja i vjerske zajednice, te članovi porodica šehida i građani prisjetili su se hrabrih boraca i šehida, koji su živote dali za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Počast palim borcima odao je i član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović koji je podsjetio na težak period rata i na “pet dugih godina zločina nad državom BiH”.

  • Facebook

Stvaranje 6. korpusa, kako je Izetbegović kazao, bilo je strateški važno za odbranu tog područja.

– Nakon što je 6. korpus stvoren, nijedan metar zemlje nismo izgubili – naglasio je. Dodao je da je 1995. godina bila godina pobjeda, nizale su se jedna za drugom. Podsjetio je da su se neprijatelji zbog toga osvetili masovnim pokoljima, genocidom.

 

Sada, nakon rata, kazao je Izetbegović, svjesni smo gorke istine koju je izrekao rahmetli predsjednik Alija Izetbegović, a kojoj danas svjedočimo, da će biti nepravde poslije rata, u miru, ali da se treba boriti.

Ramiz Dreković, komandant 4. i 5. korpusa istakao je da je bio i danas je ponosan na 6. korpus, čiji su borci bili hrabri i čestiti, te da i danas trebaju takvi ljudi.

  • Facebook

Slavnog 6.korpusa Armije RBiH prisjetili su se i komandant 445. brdske brigade Hasan Hakalović, komandant 444. brdske brigade Enes Kovačević, član komande 6.korpusa ARBiH Mustafa Musić i Vahid Alibegović iz Općine Konjic. Istaknuto je da danas Bosna i Hercegovina treba i traži hrabre borce druge vrste i drugačijih sredstava za borbu, a to su rad, poštenje i najviše obrazovanje mladih ljudi što je najbolja investicija.

Šesti korpus Armije RBiH  bio je jedan od ukupno sedam korpusa Armije RBiH.  Formiran je 9. juna 1993. godine a sjedište mu je bilo u Konjicu. Prvi komandant korpusa bio je Salko Gušić a na toj funkciji je ostao do 28. januara. 1994. godine. Za zamjenika komandanta imenovan je Braco Fazlić, a načelnika Štaba Dževad Tirak.

  • Facebook

Zona odgovornosti 6. korpusa je bila relativno velika i ispresijecana što je dodatno usložnjavalo funkcionisanje korpusa. Prostirala se od Volujih jama na obroncima Treskavice na sjeveroistoku, preko kanjona rijeke Ljute, Bjelimićkog platoa do sela Šćipe u općini Prozor. Zonom tog korpusa su povezivane zone 1. i 4. korpusa.

Shares
Previous Kakanj: Replika prijestolne stolice bosanskih vladara (Foto)
Next Sandžak: Zbog prirodnih ljepota Sjenica postala jedinstvena turistička destinacija

You might also like

NASLIJEĐE

Pronađeno sjeme pšenice i susama staro 2.800 godina koje će biti ponovo posađeno

Shares Facebook Vladavine Urartu poznata i po prvim kanalizacijskim sistemima u svijetu… Tokom arheoloških iskopavanja u palati Cavustepe na području Gurpinara, u Vanu, na istoku Turske pronađeno je sjeme pšenice

NAŠI DANI

U Novoj Kasabi sa bošnjačkim učenicima

Shares Facebook Nekoliko metara od puta koji od Konjević Polja vodi prema Milićima i Vlasenici nalazi se najmlađa podrinjska škola. U Novoj Kasabi, u objektu Islamske zajednice, ova improvizirana škola,

NAŠI DANI

Potpisan Ugovor o medijskoj podršci povratku u Podrinje (Video)

Shares Facebook Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Tuzlanskog kantona (TK) Zlatan Muratović potpisali su danas Ugovor kojim je