Konjic: Obilježena godišnjica 6. korpusa Armije RBiH

Konjic: Obilježena godišnjica 6. korpusa Armije RBiH

Otvaranjem spomen kompleksa “Milaševica” učenjem mevluda i hatma dovom pred duše šehida u mjestu Kruščica, u općini Konjic, danas je obilježena godišnjica 6. korpusa Armije RBiH.

Predstavnici vlasti, boračkih udruženja i vjerske zajednice, te članovi porodica šehida i građani prisjetili su se hrabrih boraca i šehida, koji su živote dali za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Počast palim borcima odao je i član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović koji je podsjetio na težak period rata i na “pet dugih godina zločina nad državom BiH”.

Stvaranje 6. korpusa, kako je Izetbegović kazao, bilo je strateški važno za odbranu tog područja.

– Nakon što je 6. korpus stvoren, nijedan metar zemlje nismo izgubili – naglasio je. Dodao je da je 1995. godina bila godina pobjeda, nizale su se jedna za drugom. Podsjetio je da su se neprijatelji zbog toga osvetili masovnim pokoljima, genocidom.

 

Sada, nakon rata, kazao je Izetbegović, svjesni smo gorke istine koju je izrekao rahmetli predsjednik Alija Izetbegović, a kojoj danas svjedočimo, da će biti nepravde poslije rata, u miru, ali da se treba boriti.

Ramiz Dreković, komandant 4. i 5. korpusa istakao je da je bio i danas je ponosan na 6. korpus, čiji su borci bili hrabri i čestiti, te da i danas trebaju takvi ljudi.

Slavnog 6.korpusa Armije RBiH prisjetili su se i komandant 445. brdske brigade Hasan Hakalović, komandant 444. brdske brigade Enes Kovačević, član komande 6.korpusa ARBiH Mustafa Musić i Vahid Alibegović iz Općine Konjic. Istaknuto je da danas Bosna i Hercegovina treba i traži hrabre borce druge vrste i drugačijih sredstava za borbu, a to su rad, poštenje i najviše obrazovanje mladih ljudi što je najbolja investicija.

Šesti korpus Armije RBiH  bio je jedan od ukupno sedam korpusa Armije RBiH.  Formiran je 9. juna 1993. godine a sjedište mu je bilo u Konjicu. Prvi komandant korpusa bio je Salko Gušić a na toj funkciji je ostao do 28. januara. 1994. godine. Za zamjenika komandanta imenovan je Braco Fazlić, a načelnika Štaba Dževad Tirak.

Zona odgovornosti 6. korpusa je bila relativno velika i ispresijecana što je dodatno usložnjavalo funkcionisanje korpusa. Prostirala se od Volujih jama na obroncima Treskavice na sjeveroistoku, preko kanjona rijeke Ljute, Bjelimićkog platoa do sela Šćipe u općini Prozor. Zonom tog korpusa su povezivane zone 1. i 4. korpusa.

Previous Kakanj: Replika prijestolne stolice bosanskih vladara (Foto)
Next Sandžak: Zbog prirodnih ljepota Sjenica postala jedinstvena turistička destinacija

You might also like

OTPOR BOSNE

Komandant odbrane Mostara 1993. – Niko nema pravo od nas tražiti da ustuknemo i da postanemo građani drugog reda

Midhat Hujdur Hujka ili Mito kako su ga zvali njegovi najbliži saborci i prijatelji rođen je 28. decembra 1953. godine u Mostaru. Od 1986. radio je u zemlji i inostranstvu

NAŠI DANI

Obilježena 23. godišnjica Sarajevskog tunela spasa

Objekat D-B poznat kao Sarajevski tunel spasa na današnji dan 1993. godine pušten je u funkciju. Tim povodom u organizaciji Fonda memorijala i Spomeničkog kompleksa  D-B upriličen je prigodan program.

OTPOR BOSNE

21 godina od oslobađanja planine Vlašić – sjećanje na briljantnu pobjedu Armije RBiH (VIDEO)

Popeli smo se na naš krov svijeta. Čuveni repititor je bio u našim rukama. 24 marta krenulo se u čišćenje platoa GALICE. Početkom 1995. godine četnici nisu poštovali primirje ni