Mostar spreman za 451. tradicionalne skokove, grad prepun domaćih i stranih turista

Mostar spreman za 451. tradicionalne skokove, grad prepun domaćih i stranih turista

Shares

U Mostaru je sve spremno za 451. tradicionalne visinske skokove sa Starog mosta, a stara gradska jezgra od ranih jutarnjih sati je preplavljena domaćim i stranim turistima koji dolaze kako bi uživo pratili spektakl po kojem je diljem svijeta grad na Neretvi poznat, javlja Anadolu Agency(AA).

Rasim Omeragić iz Gornjeg Vakufa živi u Austriji već 40 godina, a danas je došao sa suprugom Sabidom i sinom Adnanom kako bi skokove sa Starog mosta po prvi put gledao uživo, jer je to manifestacija koju njegova obitelj putem medija prati godinama.

“Skokove svake godine pratimo putem medija, a ove godine smo godišnji odmor planirali kako bismo došli u Mostar gledati skokove po prvi put uživo i jako smo uzbuđeni zbog toga. Osjećam se najljepše što se može, tresem se dok gledam Stari most“, kazao je Omeragić za Anadolu Agency (AA).

  • Facebook

Posebice se raduje da će uživo vidjeli dugogodišnjeg pobjednika mostarske laste Lorensa Listu koji je već deset godina pobjednik u skokovima na glavu.

“Baš me zanima kako je to sve uživo. On je deset godina najbolji, sretan sam da ću njegov skok vidjeti danas u živo, ali i sve ostale skakače“, kaže Omeragić.

O favoritima kako ističe ne može govoriti jer i ne zna tko će danas skakati, ali želi da najbolji pobjedi i da sve snimi i fotografira kako bi ponio u Austriju što više argumentovanih dokaza za svoje društvo koje će naredne godine nastojati dovesti u Mostar na ovaj događaj.

Današnji dan za posjet Mostaru i fotografiranje na Starom mostu rezervirali su u svojim planovima mnogobrojni domaći i strani turisti. Među brojnim gostima danas je u Mostaru i mladi Adnan Škiljo iz Tešnja sa svojom zaručnicom Belmom Mević koju je baš na Starom mostu 2. travnja/aprila ove godine isprosio i zaručio.

  • Facebook

“Mostar je za nas poseban grad. Sad dok stojimo na Starom mostu ja se sva ponovno tresem od uzbuđenja“, kaže Belma za Anadolu Agency (AA) sjećajući se svoje romantične prošnje na UNESCO-ovom spomeniku.

Sjećanje na taj dan kako ističe Adnan uvijek će im biti posebno kao i dolazak u Mostar.

“Danas smo ovdje došli s prijateljima iz Kanade, kako bismo im pokazali ljepote Mostara koji je nama poseban grad“, ističe Adnan.

Da je Mostar jedinstven grad i da je dans posebno zadovoljstvo biti kod Starog mosta smatra i Tolga Yungul iz Istanbula.

  • Facebook

“Mostar je veoma lijep grad, fotografirali smo se kod Starog mosta i rado ćemo slike grada na Neretvi ponijeti u Tursku“, kazao je Yungul za Anadolu Agency (AA).

Svi koji su danas došli uživati u spektaklu s nestrpljenjem čekaju 16:30 sati kada će započeti natjecanje u skokovima s luka najljepšeg mosta na svijetu, s visine od 28 metara u ledenu Neretvu.

U ime Kluba skakača u vodu Mostar Saša Oručević kaže da je za sada liječnički pregled prošao 41 skakač, od čega će ih 25 skakati na glavu i 16 na noge.

“Sve do početka takmičenja kandidati se mogu javiti, tako da se broj takmičara još uvijek može promijeniti“, pojasnio je Oručević.

Shares
Previous Sandžak: Zbog prirodnih ljepota Sjenica postala jedinstvena turistička destinacija
Next Hadžići: Na Brezovači obilježena 25. godišnjica od pogibije Čedomira Domuza

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Sve spremno za Međunarodne skokove sa vodopada u Jajcu 1. avgusta

Shares Facebook Za skokove sa vodopada u Jajcu 1. avguta za sada se prijavilo blizu 30 skakača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore a dolazak su najavili i ljubitelji

BH RAZGLEDNICA

Smještajni kapaciteti u porastu: Bihać sve više omiljena turistička destinacija

Shares Facebook Sama činjenica da su posljednjih godina smještajni kapaciteti u Bihaću sa 750, porasli, prema još uvijek nezvaničnim inofrmacijama, na više od 2000 kreveta, govori dovoljno o tome da

BH RAZGLEDNICA

Kušlat – stara utvrda i u njoj džamija već vijekovima izazivaju znatiželju putnika kroz dolinu rijeke Drinjače

Shares Facebook Nekoliko je verzija o tome kako je tvrđava Kulašt dobila ime… naziv potiče od imena bosanske plemićke porodice Kuršlatovića. No, u narodu je poznata i priča da je