Milivoj Bešlin: Srbiju će “prožderati” sopstveni nacionalizam

Milivoj Bešlin: Srbiju će “prožderati” sopstveni nacionalizam

“Da sam na mjestu susjeda, ne bih uzimao zdravo za gotovo nekakve poruke iz Srbije o dobrosusjedstvu i stabilnosti”

Historičar Milivoj Bešlin izjavio je da je filozof Radomir Konstantinović bio u pravu kada je rekao da će Srbiju “prožderati” sopstveni nacionalizam i ocijenio da srpski nacionalisti i dalje sanjaju da će se desiti “drugo poluvrijeme” ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

“Srbija je u ratovima poražena, srpski nacionalizam je poražen, i to je jedan od razloga zašto je u Srbiji dominantna kultura poricanja, kultura zaborava”, rekao je Bešlin za podgoričku Televiziju Atlas.

On je ocijenio da se srpski nacionalizam danas odnosi kvislinški i podanički prema Rusiji, iako su se devedesetih godina u Srbiji smijali Hrvatskoj u kojoj se pjevalo “Danke, Dojčland”.

“A Rusija srpskom nacionalizmu daje iluziju da granice na Balkanu nisu konačne, da njihov poraz nije konačan i da je revanš moguć. I zbog toga se srpski nacionalisti, više mentalno nego oružano i materijalno, pripremaju za neku vrstu drugog poluvremena. Da sam na mjestu susjeda, ne bih uzimao zdravo za gotovo nekakve poruke iz Srbije o dobrosusjedstvu i stabilnosti. Bio bih vrlo obazriv i pažljivo bih posmatrao kako će dominantna Srbija narednih godina da se ponaša”, kazao je Bešlin.

On je ocijenio da nominalna orijentacija Srbije ka Evropskoj uniji nije iskrena. “Srbija u osnovi neće na Zapad. Njoj je poteban novac sa Zapada, jer ga sa Istoka neće dobiti. Zato je odnos prema NATO-u danas u Srbiji odnos prema čitavom političkom Zapadu, jer je jedino NATO garancija orijentisanosti ka Zapadu. Zbog toga je Srbija bila toliko nervozna zbog ulaska Crne Gore u NATO. Nezavisnošću Crne Gore, a ne nezavisnošću Kosova, zakovan je poslednji ekser u kovčeg velikodržavnih pretenzija u Srbiji”, rekao je Milivoj Bešlin.

On je ocijenio da se u Srbiji podiže stepen nacionalizma, a društvo se rusifikuje. “To znači da se dugoročno Crna Gora neće ostavljati na miru. Dakle, Srbija oslonjena na Rusiju, sukobljena sa Evropom i regionom, jeste Srbija koja će opet najprije posegnuti za Bosnom i Crnom Gorom”, kazao je Bešlin, prenosi Autonomija.

 

Previous U svaki novoproizvedeni Land Rover ugrađen je dio proizveden u Bosni (Video)
Next Godišnjica prokopavanja Tunela D-B, simbola odbrane Sarajeva (VIDEO)

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Prijedorske žrtve nakon presude: Žalosno da su za jednog ubijenog dobili po 105 dana zatvora

Sud Bosne i Hercegovine osudio je danas petoricu optuženih za zločine počinjene 23. jula 1992. u prijedorskom selu Zecovi na ukupno 59 godina zatvora, dok su ostali oslobođeni, prenosi Anadolu.

NAŠI DANI

Zemlja traži dobrog i odgovornog domaćina, a naša domovina Bosna i Hercegovina ih je uvijek imala

Nišićka visoravan – Foto: Amir Bajrić Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je imamio džumu namaz i održao hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

NAŠI DANI

Lukačeva propaganda o kampovima za obuku terorista nastavak je propagande s početka devedesetih

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kaže da u RS ne postoje organizovani paradžemati i centri za obuku terorista, dok u Federaciji BiH (FBiH) ima na desetine takvih centara,