Prisjećanje na prvo učešće Bosne i Hercegovine na Eurobasketu: Dino je naš šampion!

Bila je to 1993. godina. Krvava! Gladna! Žedna! U opsadi Sarajevo, Bihać, Goražde, Srebrenica, Žepa..

Ipak, ratne 1993. godine prvi put učestvujemo na Eurosongu sa Fazlinom pjesmom „Sva bol svijeta“, Meho Kodro „dere“ mreže u španskoj Primeri, a Mirza Delibašić okuplja košarkašku reprezentaciju za prvi nastup na Eurobasketu…

Dok su građani BiH čekali u redu za hljeb i vodu, Kinđetovi momci s nezaboravnim Sabahudinom Bilalovićem, rahmet mu duši, sportskoj javnosti Evrope pokazali zašto je BiH zemlja evropskih klupskih prvaka – Bosne i Jedinstva Aide.

FIBA nam je iste godine otvorila vrata, a Sabahudin Bilalović, Mario Primorac, Samir Avdić, Senad Begović, Gordan Firić, Emir Mutapčić, Emir Halimić, Adis Bećiragić, Ilijas Mašnić i Samir Selesković su plasmanom na osmu poziciju ostvarili, pokazat će se kasnije, historijski rezultat.

U historiju je ušao 22. jun 1993. godine i prva utakmica naše reprezentacije na Eurobasketu. Izgubili smo od Rusije sa 99:77, ali je ta utakmica, kao i sve naredne, bila više od igre. Sa +17 ispratili su nas i Španci, ali smo slavili u najvažnijoj utakmici. U Karlsruheu smo 24. juna “razbili” Šveđane sa 89:69 i otišli u narednu rundu.

Tamo nas je najprije čekala Grčka od koje smo izgubili 84:102, Italija 72:74, ali ponovo dobijamo najvažniju bitku, baš kao i branioci Bosne i Hercegovine na ratištima širom BiH, baš kao i Meho Kodro u španskoj Primeri. U odlučujućoj utakmici savladali smo Latviju sa 102:97, dospjeli na četvrtu poziciju, a iza leđa ostavili Italijane i Latvijce.

U prvom i za sada našem jedinom četvrtfinalu poraženi smo od Hrvatske, olimpijskih doprvaka, sa 78:98. Hrvati su kasnije poraženi u polufinalu od Rusije, a Nijemci su postal po prvi put prvaci Evrope.

Nakon poraza od Hrvatske naš tim je odigrao još dvije utakmice. Poraženi smo od Estonaca 99:91, a potom i za sedmo mjesto od Francuza 75:83.

Plasman na osmo mjesto je, bez sumnje, ravan tituli prvaka. Ostaje žal, ostat će zauvijek što, recimo, na tom prvenstvu dres reprezentacije BiH nisu obukli Damir Mršić, Damir Mulaomerović, Asim Paščanović, Edin Delić… košarkaši čije je vrijeme dolazilo i koji su obilježili jedno razdoblje evropske košarke. Da su bili Nenad Marković i Dževad Alihodžić… Ko zna, možda bi i bili prvaci Starog kontinenta.

No, nezaboravimo da smo, uprkos svemu, imali šampiona. Sabahudin Dino Bilalović bio je najbolji strijelac Eurobasketa sa 24,6 poena po utakmici. Treba li pominjati konkurenciju? Ne! Dino je naš šampion!

(bhbasket.ba/mb)

Previous Kakanj sprema doček za svog sugrađanina, atletskog šampiona Amela Tuku
Next Dan kada je sloboda stigla u Bihać

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Rukometni reprezentativci ponosno nose odijela bosanskog brenda ‘Maestro Suits’

Maestro Suits je ekskluzivni brend muških odijela iza kojeg stoji 25 godina stvaranja i uspješnog  poslovanja kompanije Kismet Igrači i stručni štab rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine posjetili su prodajno

SPORT

FUDBAL Bosna večeras u Lisabonu protiv Portugala

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će u Lisabonu protiv Portugala igrati utakmicu trećeg kola kvalifikacija za Euro 2024. godine u Njemačkoj. Zmajevi su stigli u Lisabon (tek sinoć iza ponoći)

SPORT

Od danas prodaja ulaznica za utakmice Bosne i Hercegovine s Armenijom i Grčkom

  U okviru kvalifikacija za EURO 2020, reprezentacija Bosne i Hercegovine će svoju prvu utakmicu odigrati sa reprezentacijom Armenije na stadionu „Grbavica“ u Sarajevu 23.03.2019. godine, a 26.03.2019. godine sa