Manifestacija „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2017“: Očekuje se više od 20.000 ljudi

Manifestacija „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2017“: Očekuje se više od 20.000 ljudi

Predstavnici Organizacionog odbora manifestacije „Odbrana BiH – Igman 2017“ najavili su na današnjoj press konferenciji program, a time i sve događaje i aktivnosti planirane u okviru ove manifestacije koja će se ove godine održati po 17. put.

Tradicionalna manifestacija bit će održana pod motom „Dođi i posvjedoči“ i, prema procjenama organizatora, okupit će više od 20.000 ljudi. Počet će sutra u 10 sati zvaničnim otvaranjem u Memorijalnom centru na Kovačima. U petak, 4. avgusta predviđena je aktivnost pod nazivom „Pouka bosanskog otpora“ na Bjelašnici u mjestu Proskok, zatim i odavanje počasti poginulim borcima na Grkarici, Velikom polju, Mrazištu i Brezovači. Istog dana održat će se i sportske igre u terminu od 10:30 do 16 sati.

U 15 sati na Velikom polju bit će organiziran defile ratnih veterana Armije i MUP-a Republike BiH.

Predsjednik Organizacionog odbora, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević kazao je da će i ove godine biti odata dužna počast šehidima i poginulim borcima koji su živote dali za odbranu svoje države.

„S planine Igman ćemo poslati poruku svim prijateljima Bosne i Hercegovine da su veterani Armije RBiH i MUP-a još u stroju za odbranu jedine nam domovine. Poslat ćemo poruku mira i poruke da naše saborce koji su dali živote nećemo nikada zaboraviti“, istakao je Bukvarević.

program.jpg

Najavio je da će manifestacija „Odbrana BiH – Igman 2017“’ okupiti učesnike iz cijele države koji su dali maksimalan doprinos za organizaciju manifestacije koja se u proteklih 13 godina održava na prostorima šehidskog spomen-mezarja Kovači, ratnog tunela D-B, planine Igman i prostora ratne džamije Igman, a tako će biti i s ovogodišnjom.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo i dopredsjedavajući ovog odbora Muharem Fišo je naveo da će i na ovaj način biti odata počast za 30.000 heroja koji su živote dali za Bosnu i Hercegovinu.

“To pričamo da mladi ljudi znaju, oni koji nisu bili rođeni, da je svaki pedalj ove zemlje natopljen krvlju heroja“, poručio je Fišo te dodao da će s Igmana, kao i ranijih godina, biti poslata poruka mira.

Najavljen je i vjerski program za poginule, mevlud i zikr te služenje parastosa i mise zadušnice. U Ratnoj džamiji na Igmanu vjerski program će početi sutra u večernjim satima.

Generalni pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Previous U18 Eurobasket: Bosna pobijedila Sloveniju i izborila četvrtfinale
Next Kako je u Bosni i Hercegovini spriječen genocid nad Romima

You might also like

NASLIJEĐE

Diže se Arnaudija, posljednja neobnovljena banjalučka džamija

Danas se postavlja kamen temeljac umanjene i ‘mlađe sestre’ grandiozne Ferhadije; obje su džamije uništene istog dana. Iako nisu bile na borbenim linijama, sve banjalučke džamije uništene su tokom posljednjeg rata u

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Sjećanje na žrtve logora ‘Manjača’ – Za zločine odgovarao mali broj počinilaca

  Oko 5.000 osoba devedesetih godina prošlog vijeka prošlo je kroz zloglasni logor Manjača, smješten u blizini Banje Luke, a tačan broj onih koji nisu preživjeli neopisive torture nije poznat,

NAŠI DANI

U Sarajevu će biti uspostavljen Informativni centar ICTY-ja

Memorandum o razumijevanju između Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Grada Sarajeva, na temelju kojeg će biti uspostavljen Informativni centar ICTY-ja u Sarajevu, predstavljen je danas u sarajevskoj