Manifestacija „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2017“: Očekuje se više od 20.000 ljudi

Manifestacija „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2017“: Očekuje se više od 20.000 ljudi

Predstavnici Organizacionog odbora manifestacije „Odbrana BiH – Igman 2017“ najavili su na današnjoj press konferenciji program, a time i sve događaje i aktivnosti planirane u okviru ove manifestacije koja će se ove godine održati po 17. put.

Tradicionalna manifestacija bit će održana pod motom „Dođi i posvjedoči“ i, prema procjenama organizatora, okupit će više od 20.000 ljudi. Počet će sutra u 10 sati zvaničnim otvaranjem u Memorijalnom centru na Kovačima. U petak, 4. avgusta predviđena je aktivnost pod nazivom „Pouka bosanskog otpora“ na Bjelašnici u mjestu Proskok, zatim i odavanje počasti poginulim borcima na Grkarici, Velikom polju, Mrazištu i Brezovači. Istog dana održat će se i sportske igre u terminu od 10:30 do 16 sati.

U 15 sati na Velikom polju bit će organiziran defile ratnih veterana Armije i MUP-a Republike BiH.

Predsjednik Organizacionog odbora, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević kazao je da će i ove godine biti odata dužna počast šehidima i poginulim borcima koji su živote dali za odbranu svoje države.

„S planine Igman ćemo poslati poruku svim prijateljima Bosne i Hercegovine da su veterani Armije RBiH i MUP-a još u stroju za odbranu jedine nam domovine. Poslat ćemo poruku mira i poruke da naše saborce koji su dali živote nećemo nikada zaboraviti“, istakao je Bukvarević.

program.jpg

Najavio je da će manifestacija „Odbrana BiH – Igman 2017“’ okupiti učesnike iz cijele države koji su dali maksimalan doprinos za organizaciju manifestacije koja se u proteklih 13 godina održava na prostorima šehidskog spomen-mezarja Kovači, ratnog tunela D-B, planine Igman i prostora ratne džamije Igman, a tako će biti i s ovogodišnjom.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo i dopredsjedavajući ovog odbora Muharem Fišo je naveo da će i na ovaj način biti odata počast za 30.000 heroja koji su živote dali za Bosnu i Hercegovinu.

“To pričamo da mladi ljudi znaju, oni koji nisu bili rođeni, da je svaki pedalj ove zemlje natopljen krvlju heroja“, poručio je Fišo te dodao da će s Igmana, kao i ranijih godina, biti poslata poruka mira.

Najavljen je i vjerski program za poginule, mevlud i zikr te služenje parastosa i mise zadušnice. U Ratnoj džamiji na Igmanu vjerski program će početi sutra u večernjim satima.

Generalni pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Previous U18 Eurobasket: Bosna pobijedila Sloveniju i izborila četvrtfinale
Next Kako je u Bosni i Hercegovini spriječen genocid nad Romima

You might also like

OTPOR BOSNE

Divjak: Branili smo Bosnu i Hercegovinu od agresije, u njenim historijskim granicama (Video)

Peti april se vodi kao početak rata u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Tog dana 1992. godine, tokom demonstracija za mir, ubijene su Suada Dilberović i Olga Sučić na sarajevskom mostu

OTPOR BOSNE

Nakon 25 godina postrojili se veterani Prve brigade policije Stari Grad (Foto)

Na Trgu Alije Izetbegovića održana je ceremonija obilježavanja 25. godišnjice postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo. Prije 25 godina na ovom mjestu postrojilo se 800 policajaca koji su te

NAŠI DANI

Nobelovka Herta Mueller: Srbija je sebi nanijela zlo

‘Na Kosovu i u Bosni dogodilo se mnogo zla i u tome je učestvovala Srpska pravoslavna crkva’, kaže njemačka nobelovka. Srbija je sama sebi nanijela zlo i njeni građani moraju živjeti