Ekspert za pomorski saobraćaj: Pelješki most je nelegalan

Ekspert za pomorski saobraćaj: Pelješki most je nelegalan

Arhitekta i ekspert za pomorski saobraćaj Nešad Alikadić ju programu N1 kazao je da je najavljenja gradnja Pelješkog mosta – nelegalna.

Prvi put je za to čuo, kako kaže od jednog hrvatskog kapetana iz Rijeke, a slična tvrdnja se pojavila i 2006. godine u listu Slobodna Dalmacija.

“Od Neuma do otvorenog mora je tjesnac za međunarodnu plovidbu. Ako se počne graditi most – mora biti srušen”, kazao je.

Navodi koje je pročitao su ga zaintrigirali, i počeo je istraživati slučaj.

“Postoje konvencije o pravu mora, vidio sam da je to istina. U isto vrijeme sam vidio i na TV-u, od tadašnjog predsjednika Vlade Hrvatske”.

On tvrdi da se nedavna arbitraža Slovenije i Hrvatske o otvorenom moru može primijeniti i na ovaj slučaj Pelješkog mosta, jer se u njoj navodi da ona pravno može utjecati na druga rješenja – i to je pravna tekovina EU.

“Mislim da Hrvatska nema pravo da gradi most na Pelješcu. Ovi koji su izvršna vlast, Zvizdić, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, oni se nisu pozanimali da pročitaju, tri člana Konvencije su prekršena. Most se ne može graditi na bazi rušenja međunarodnih konvencija”, kazao je.

“Institucije Bosne i Hercegovine tvrde da nisu izdale potvrde i saglasnost za gradnju. Neko je to podmetnuo u ime Bosne i Hercegovine, znamo da postoji zloupotreba izrade državnog dokumenta”, ocijenio je.

“Razgovarati o izgradnji mosta bez da se pravna struka pita je apsurdno. Ne može biti suglasnost ako ne postoje međunarodno-pravni uvjeti da se gradi. Mora postojati mogućnost da se dođe iz teritorijalnih voda do međunarodnih voda. Taj tjesnac su međunarodne vode, a postoji mogućnost da ga zajedno imaju Bosna i Hercegovina i Hrvatska”, kazao je tokom razgovora sa Minelom Jašar.

“Međunarodno pravo zabranjuje odvajanje druge države od otvorenog mora, u ovom slučaju to je Bosna i Hercegovina. U Jugoslaviji je cijelo more bilo jedinstveno, tada je BiH imala pristup moru”.

Kaže da nije u skladu sa pomorskim zakonima građanje umjetnog otoka na plovnom putu namijenjenom za međunarodnu plovidbu.

Poteze i najave gradnje ocijenio je kao “vrhunsku šlampavost”, a kazao je da bi sama Hrvatska morala reći da se taj plovni put ne sužava.

“Na tom međunarodnom koridoru imaju pravo preleta avioni, plovila, podmornice. Ako kanaderi gase požar – gdje će uzimati vodu? Ako se most sruši, konstrukcijom će začepiti prohod. Sve je to totalno nelegalno”, kazao je Alikadić.

Slovenija je dobila koridor sa međunarodnim režimom slobodne plovidbe, a ako se krene graditi Pelješki most – Bosna i Hercegovina može tražiti obustavu, što može uraditi čak i sada – istakao je Nešad Alikadić u programu N1.

Previous Velika čežnja legendarnog generala Mehmeda Alagića: Vodopad Blihe, visok 56 metara, biser je netaknute prirode
Next Vujošević: Meč u Švedskoj je pokazao naše slabosti, ali i kvalitet

You might also like

DUHOVNOST

Zajednički iftar imama i sveštenika iz Istočne Hercegovine u Stocu

U nedjelju, 9. maja 2021. godine, održan je zajednički iftar imama i sveštenika iz Istočne Hercegovine u Stocu. Iftaru su prisustvovali bilećki paroh Nebojša Kolović, paroh dabarski i stolački Ratko

NAŠI DANI

BPK Goražde: Amnestira se zločin te prekraja historija kroz postupke pravosudnih institucija

Press konferenciju  o temi „Neprovođenje Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, s posebnim osvrtom na Grad i Bosansko-podrinjski kanton Goražde u periodu 1992-1995.godine“ upriličili su danas premijerka BPK Goražde

NAŠI DANI

Kako je privrednik iz Visokog ušutio kolegu iz Tešnja koji se hvalio vakcinisanjem u komšiluku

Izvršni direktor grupacije MADI, Edin Jabandžić, pohvalio se na svom Facebook profilu da se vakcinisao u Srbiji.  MADI je renomirana bosanskohercegovačka firma iz Tešnja, posebno poznata po kvalitetnim proizvodima od