Ljepote Plivskog jezera (FOTO)

Ljepote Plivskog jezera (FOTO)

Grad Jajce pravo je prirodno i historijsko bogatstvo Bosne i Hercegovine u svakom smislu, a to prepoznaju i brojni turisti iz naše države, regije, ali i cijelog svijeta koji svakodnevno stižu u ovaj grad.

Pored vodopada, koji je zaštitni znak ovog grada, ono što čini Jajce velikim bogatstvom jeste i Plivsko jezero, najveće prirodno jezero u našoj državi.

Vožnja čamcima na ovom jezeru, kompleks mlinova na Plivi, flora i fauna koja krasi ovaj krajolik samo su dio ponude koja od ovog dijela Jajca čini pravu netaknutu oazu, koja je svjetska atrakcija.

Veliko jezero leži na nadmorskoj visini od 424 metara,dugo je oko 3,3 kilometra, s prosječnom širinom od oko 400 metara. Najveća dubina jezera je oko 36 metara, a nastalo je na mjestu gdje Pliva završava svoj tok, nizvodno od naselja Jezero. Konačnu formu dobilo je sredinom dvadesetog vijeka, priliko izgradnje HE Jajce 1.

Sve to, ali i mnogo više, razlog je da u toplim ljetnim danima posjetite ovu prirodnu oazu kod Jajca i osvježite se pored bistrovodnog jezera, na koje vas vodimo u kratkoj fotošetnji.

Izvor: Radiosarajevo

Previous Godišnjica zločina u jami Hrastova glavica
Next Prihodi Bosnalijeka porasli za 13 posto, uskoro ulazak i na tursko tržište

You might also like

BH RAZGLEDNICA

BH Pošta promovisala poštanske marke „Most na rijeci Žepi” i „Redžep-pašina kula”

U auli Glavne pošte u Sarajevu sinoć su svečano promovisane poštanske marke sa motivima kulturno- historijskog naslijeđa Žepe – „Most na rijeci Žepi” i „Redžep – pašina kula”, kao neprikosnoveni

BH RAZGLEDNICA

Jelešković: Cilj je zaštita i očuvanje prirode, pokrećemo uređenje Stojčevca

Direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo Asad Jelešković ističe kako je pandemija koronavirusa ostavila evidentne posljedice na poslovanje te ustanove te da su ostvareni prihodi znatno

TURIZAM

Irska novinarka: Zašto sam se zaljubila u Bosnu i Hercegovinu?

Janet Newenham na uglednom portalu Huffington Post objavila je tekst pod naslovom “Why I Fell In Love With Bosnia And Herzegovina”, odnosno – Zašto sam se zaljubila u Bosnu i