Ni nakon 25 godina od ubistva Blaža Kraljevića i osam pripadnika HOS-a niko nije odgovarao za ovaj zločin

Ni nakon 25 godina od ubistva Blaža Kraljevića i osam pripadnika HOS-a niko nije odgovarao za ovaj zločin

Obilježavanje 25. godišnjice od likvidacije počelo je misom zadušnicom u župnoj crkvi u Kruševu, a zatim su položeni vijenci na spomen-obilježju u prisustvu članova porodica stradalih, prijatelja i suboraca.

Uz Blaža Kraljevića ubijeni su Osman Maksić, Šahdo Delić, Ivan Granić, Mario Medić, Vinko Primorac, Gordan Čuljak, Marko Stjepanović i Rasim Krasniqi.

Prošlo je četvrt stoljeća, a za Mladena Bošnjaka, suborca i prijatelja poginulih, kao da je sve jučer bilo.

– Mislim da je najviše dostignuće u vezi s ovim slučajem to što smo mi prijatelji i suborci svih 25 godina ovdje. Znam da vas najviše zanima sudski epilog svega ovoga, a to je ono što zanima i javnost u BiH. Ne bih nabrajao šta smo sve učinili po tom pitanju, ali jesmo zaista puno. Iluzorno je očekivati od društva koje je duboko korumpirano, društva koje provodi državni teror i danas, samo nešto sofisticiranije nego 1992. da kazni odgovorne. Naše okupljanje ovdje, pa i danas nakon četvrt stoljeća, koje će se naravno i dalje nastaviti, jeste ono što nas hrabri i ono što pokazuje da ova žrtva zaista nije bila uzaludna. Političari u BiH daju sve od sebe da je obezvrijede, ali ne uspijevaju u tome 25 godina – kazao je Bošnjak.

Kraljević je bio obični domoljub, patriota obrazovan u emigraciji, stasao je u demokratskom okruženju.

– Takav je došao i pokušao te demokratske uzuse primijeniti ovdje čak i u onom ludom vremenu. Čovjek koji je bio pragmatičan, shvatio je da je bit mira, bit opstanka nas svih ovdje cjelovita Bosna i Hercegovina. Zdravorazumskim rezoniranjem odredio je ko je agresor na BiH, a ko su odbrambene snage. Radio sam intervju s Božidarom Vučurevićem i on kaže da je zahvalan Mati Bobanu za ovo smaknuće, jer mu je puno olakšao poziciju te 1992. godine. Mislim da u tome leži odgovor – smatra Bošnjak.

Ništa se nije promijenilo nakon 25 godina, osim jedne stvari, ističe predsjednik Hrvatske stranke prava BiH Stanko Primorac, a to je da se svake godine sve dostojanstvenije i sa sve više pijeteta odaje počast.

– Nažalost, moram kazati da nakon silnih insistiranja kod pravosudnih institucija BiH i dalje nema još nikakvih rezultata. Nama ostaje vrlo malo nade i strpljenja da će ipak jednog dana nešto učiniti po ovom pitanju. Ovdje se dogodio veliki zločin, to se ne može ničim opravdati! Počinitelji gotovo da su poznati, ali institucije šute – poručio je Primorac.

Brat ubijenog Kraljevića Vlado Kraljević, koji živi u Austriji, kaže kako je čitao u novinama razne gluposti.

– Istinu je malo ko rekao, ne znam zašto? Istina bi trebala doći, ne mogu ja znati niti mogu reći, ona bi trebala doći… Moja majka je oprostila ubicama i onima koju su naručili ubistvo. Bilo bi lijepo da dođe istina, da se zna – kazao je Kraljević.

Politika Hrvatskih odbrambenih snaga, na čelu s Kraljevićem, bila je usmjerena na političko i vojno savezništvo Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini protiv velikosrpske politike osvajanja Bosne i Hercegovine. Blaž Kraljević je izdao javni proglas u kojem poziva Hrvate i Bošnjake, da ne prihvate izdaju Bosne i Hercegovine.

Već 9. avgusta 1992. poslije briljantnih uspjeha jedinica HOS-a pod komandom Kraljevića na trebinjskom ratištu, oslobođena je i uža gradska jezgra. Željeli su oslobađanje cjelokupne teritorije Republike Bosne i Hercegovine, s ostalim patriotskim snagama. Tako su stali na put nacionalistima i fašistima iz samozvane hrvatske zajednice “Herceg-Bosna”. Na povratku iz Popova polja pripadnici Vojne policije HVO-a, prema naredbi iz vrha te tzv. Herceg-Bosne sačekali su ih u zasjedi u mjestu Kruševo na magistralnom putu od Mostara prema Čitluku. Ubili su Blaža Kraljevića i njegovu pratnju, osam pripadnika HOS-a.

 

Izvor: Faktor

Previous Kod Gradačca se podiže spomenik svim braniocima Bosne i Hercegovine
Next Larisa Cerić zauzima 2. mjesto na Svjetskoj judo ranking listi

You might also like

NAŠI DANI

Reisul-ulema: Dok se ponovo vrši progon vjerskog službenika, bošnjački intelektualci šute. Da li se boje Milorada Dodika?

 Reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović poručio je kako su on i Milorad Dodik na suprotnim stranama.  “Milorad Dodik i ja nismo na istoj strani. Ja sam na strani žrtve, a

BAŠTINA

Na 115. Međunarodnom salonu inovacija u Parizu: Nagrađeno svih šest inovacija iz BiH

Svih šest inovacija članova Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine nagrađeno je na jučer završenom 115. Međunarodnom salonu inovacija “Konkur Lepin“ (Concours Lépine) u Parizu Zlatnu medalju dobio je dr. Fikret

RIJEČ

Zecovi: Kada kukavičluk trijumfuje

Autor: Jasmin Medić Pojaviš se u sudnici u nadi da će ti taj dan ostati u sjećanju po tome što su napokon osuđeni oni koji su počinili ubistva. U sudnici