Šarović: Pokazali smo kako se može postići opći interes kad smo svi angažirani

Šarović: Pokazali smo kako se može postići opći interes kad smo svi angažirani

Bilo je nekoliko varijanti rješenja problema koje je prouzrokovalo uvođenje Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Republici Hrvatskoj, ali je ukidanje i vraćanje starog najbolje, smatra zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomski odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

Hrvatska je bila uvela pravilnik prema kojem su uvozne takse trećim zemljama povećane s 12 na 270 eura, što je izazvalo nezadovoljstvo, a Šarović je na konferenciji za medije kazao da su u opticaju, kao rješenje, bile tarife od 100 eura i od 43 eura, o čemu se nije govorilo u javnosti.

– Ovo je najbolja opcija. Odluku nam je zvanično potvrdio i hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Ova mjera će sutra izaći u njihovim službenim novinama i počet će se s primjenjivanjem, a to znači da više nema nikakvih barijera – istakao je Šarović.

Kazao je da je pobijedilo strpljenje i pregovarački dijalog te zahvalio Tolušiću i ostalim kolegama iz regiona.

– Pokazali smo, zajedno s novinarima, kako se može postići opći interes kada smo svi maksimalno angažovani – naveo je Šarović.

Također, rekao je da je Hrvatska ovim potezom htjela zaštiti svoje poljoprivrednike, ali da je došla reakcija iz regiona. Najavio je da će resorni ministri regiona u narednim danima, ili na nekom od regionalnih susreta, razgovarati o ujednačavanju cjenovnika u vezi s fitosanitarnim nadzorom.

Zbog uvođenja pravilnika prema kojem su uvozne takse trećim zemljama povećane s 12 na 270 eura bosanskohercegovački proizvođači i izvoznici tražili su kontramjere, a takav pravilnik je obuhvatao kontrolu trešanja, višanja, malina, kupina, ribizli, borovnica, brusnica, aronije, lubenica, dinja, tikvica, krastavaca, patlidžana, kupusa, kelja, karfiola, luka, prase, mrkve i celera korjenaša.

 

Izvor: Agencije

Previous 41 stepen Celzijusa - Mostar je danas u podne bio najtopliji grad u regionu
Next Sarajevo u fokusu filmskog svijeta

You might also like

NAŠI DANI

Begović podržao organizaciju “Remembering Srebrenica”

Povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici danas je u Velikoj Britaniji započela komemorativna sedmica koja se održava u organizaciji britanske humanitarne organizacije “Remembering Srebrenica”. Golman naše reprezentacije Asmir Begović redovan je učesnik

NAŠI DANI

Istraživanja i analize: Novalićeva vlada je najbolja poslije Dejtona!

  Vlada Federacije BiH, na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem, sačinjena od ministara SDA, SBB i HDZ BiH, prema relevantnim podacima do kojih je došao Nezavisni istraživački centar NICK, a

NAŠI DANI

Lavić: Pred očima evropske javnosti Hrvatska je postala primjer smiješne imitacije moći

  Miješajući se u unutarnje stvari Bosne i Heregovine, predstavnici hrvatske političke vrhuške, kao i srbijanske, demonstriraju stanovište da ne priznaju suverenitet i integritet države BiH, te da su oni