Inovacije: Košnice iz Bihaća jedinstvene u svijetu

Inovacije: Košnice iz Bihaća jedinstvene u svijetu

Iso Aziraj je je uspješan inovator i pčelar iz Bihaća. Tvorac je prvog digitalnog aparata za oduzimanje pčelinjeg otrova, što je njegov osnovni proizvod.

Pored toga, konstruisao je i košnice koje za sada niko nema u svijetu, a koje mu koriste da tokom jedne sezone proizvede sve što pčela može dati.

Za njegove inovacije u pčelarastvu posebno interesovanje pokazale su susjedne zemlje.

Tehnologijom koju  koristi inovator i pčelar  Iso Aziraj,  povećana je proizvodnja svih pčelinjih proizvoda za najmanje 40 %.

Pored toga  omogućuje pčelaru da iz jedne košnice u jednoj sezoni  uzima devet pčelinjih  proizvoda, a deseti  proizvod konzumira  tokom rada u pčelinjaku, a radi se o inhalaciji.

Međutim,  svoju proizvodnju   bazirao je  na uzimanju pčelinjeg otrova koji se koristi u proizvodnji lijekova, a za kojim vapi svjetsko tržište.  Za  ovaj proces  koristi  vlastiti elektronski aparat.

Iz jedne košnice Iso dobije  do 15 grama  ovog proizvoda, tri puta više   upotrebom  nove tehnologije. Kako bi unaprijedio pčelarstvo,  izumio je košnice koje je nazvao ISO 1 i ISO 2 i njegov su lični proizvod i doprinos pčelarskoj zajednici.

Nova tehnologija koja se  u svijetu još ne koristi,  zatvara  krug profesionalnog pčelarenja.

Treba naglasiti i da je Iso Aziraj sa svojim izumima bio prisutan na najvećem pčelarskom sajmu u regionu koji se održava svake godine u Bjelovaru i oduševio sve prisutne. Tamo je ostvario mnoge kontakte sa Hrvatskim pčelarima koji već uveliko naručuju njegove proizvode.

Ovih dana su dolazili čak iz Makedonije u posjetu ovom našem domaćem pčelaru/inovatoru kako bi krenuli sa idejom o “profesionalnom pčelarenju”.

Inače, za novim izumima i tehnološkim rješenjima u pčelarstvu, interesovanje su najviše pokazali pčelari iz Hrvatske i Slovenije. U skoroj budućnosti, kaže Aziraj, može se očekivati masovnija upotreba njegovih izuma u čitavom svijetu.

 

Izvor: RTVUSK

Previous Dvadeset firmi obnavlja bihaćki Kombiteks (VIDEO)
Next SFF: JOHNU CLEESEU SUTRA ĆE BITI URUČENO POČASNO SRCE SARAJEVA

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Studentima koji upisuju I ciklus IT studijskih programa troškove studija snosit će Kanton Sarajevo

Svi studenti koji prvi put upisuju prvu godinu prvog ciklusa IT studijskih programa na Elektrotehničkom fakultetu i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u narednoj akademskoj 2022/2023. godini bit će upisani

NAUKA I TEHNOLOGIJA

U čast istaknutog bosanskog naučnika Vladimira Preloga: 12. decembar, Dan nauke u FBIH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je prihvatila inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke da, u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju,

NAUKA I TEHNOLOGIJA

U Visokom otvorena Astronomska opservatorija

U centru Visokog danas je svečano otvorena prva poslijeratna astronomska opservatorija u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Astronomska opservatorija Vema Visoko”. Cjelokupni proces nabavke i montaže teleskopa izvršio je konzultantski