Ko se umije na Alipašinim izvorima vječito ostaje mlad (Foto)

Priroda plavsko-gusinjskog kraja sa pravom liči na pravu bajku. Nepregledne zelene poljane ispresijecane brzim planinskim potocima, čistim rijekama, „načičkane“ još neistrženim pećinama, atraktivnim planinskim dolinama, kanjonima, vodppadima i visokim vrhovima planina Prokletija odvajkada turiste ostavljaju bez daha.

Sa druge strane, starosjedioci se ponose ljepotom prirode koja ih je nagradila da žive u ovom pravom malom raju, a među najvećim prirodnim bogatstvima su nadaleko čuveni nadaleko čuveni Alipašini izvori koji se nalaze na svega kilometar i po južno od Gusinja, u podnožju planine Vezirova brada, na nadmorskoj visini od 925 metara.

Ovo je mjesto nekada bilo važno odmorište karavana i trgovaca na putu od Dubrovnika prema Istanbulu. Ljudi iz najrazličitijih krajeva i kultura pored izvora sklapali su poslove i dogovarali trgovine.

Vjeruje se da ko se umije vodom sa ovih vrela ostaje vječno mlad, a ko sklopi brak na Alipašinim izvorima provešće život u sreći i blagostanju.

Ime su dobili po Ali-Paši Šabanagiću Gusinjskom, čuvenoj istorijskoj ličnosti, koji pored izvora podiže čardak, kako bi mogao da uživa u njihovoj ljepoti i slatkoj svježini njihove vode.

Ali-paša je bio posljednji potomak te familije. Gusinjani pričaju da je Azavršio visoke vojne škole u Istanbulu, a polovinom 19. vijeka postao je kajmakam Gusinja u kojem je uživao veliki ugled i autoritet. Da bi mu se na neki način odužili, Gusinjani su vrelima dali ime baš po njemu.

Ovdje voda izvire iz zemlje na površini od preko 300 kvadratnih metara, dajući tokom većeg dijela godine oko četiri kubna metra vode u sekundi.

Temperatura vode na ovom kraškom izvorištu je oko nule. Međutim, turisti dolaze da se baš ovdje okrijepe i utole svoju žeđ.

Prema brojnim analizama ovdje se isparavanjem vode stvara prirodna inhalacija – i zato mnogi hronični bolesnici od astme svake godine obavezno i redovno posjećuju gusinjske izvore i koriste ovaj tretman liječenja.

Ali-Pašini izvori su veoma posjećeni tokom ljetnjih mjeseci. Kao što je već poznato, ovaj predio je poznat po brojnim iseljenicima, koji svoje godišnje odmore provode u svm rodnom mjestu, a tako iskoriste priliku da vide svoju rodbinu i prijatelje.

Tradicionalno, svake godine 2. avgusta, mještani organizuju tradicionalna okupljanja na ovim izvorima. Ovaj datum je od 1960. godine izabran kao dan oslobođenja Gusinja, što mu daje još veću draž, a osim susreta sa rodbinom i prijateljima, okupljanja na Ali-Pašinim izvorima su sjajna prilika za sklapanje nekih novih poznanstava, pa čak i pronalaženje svoje „srodne duše“.

Mnogi građani se odluče da upravo na ovom mjestu izgovore svoje sudbonosno „da“, i uz zvuk vode sa izvora, krenu u zajednički život.

A oni koji ih jednom posjete, sigurno će opet zaželjeti da se vrate i da ih ponovo vide, jer, kao što kaže pjesma, Alipašini izvor su zaista pravi izvor života.

 

Izvor: CdM

Previous Pripreme za obilježavanje godišnjice 2. Korpusa Armije RBiH (Video)
Next Rekordan bosanskohercegovački izvoz u julu - 970 miliona KM

You might also like

SANDŽAK

Sandžak: U Novom Pazaru već deceniju pozitivan prirodni priraštaj stanovništva

Od 170 opština u Srbiji, Novi Pazar je u samom vrhu onih koji su tokom prethodne godine imali pozitivan prirodni priraštaj u odnosu na broj umrlih, uprkos aktuelnoj pandemiji smrtonosne

SANDŽAK

Godišnjica Referenduma o autonomiji Sandžaka

Bošnjačko nacionalno vijeće zakazalo je za nedjelju 25. oktobra sjednicu povodom obilježavanja dana koji su proglašeni za dane od posebnog značaja za Bošnjake – 25, 26. i 27. oktobar – Dana samoopredjeljenja. BNV je

SANDŽAK

Bošnjaci mogu podnijeti zahtjev i dobiti lična dokumenta na bosanskom jeziku i pismu

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin održao je danas redovnu Press konferenciju, na kojoj je govorio o izdavanju javnih isprava Bošnjacima na bosanskom jeziku i pismu u Republici Srbiji. Tekst