Obilježena godišnjica pogibije Ramiza Salčina

Obilježena godišnjica pogibije Ramiza Salčina

U sklopu obilježavanja 25 godina od pogibije Ramiza Salčina, komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad, danas su članovi porodice, rodbina, prijatelji i saborci obišli njegov mezar na šehidskom mezarju ‘Kovači’, evocirajući sjećanja na ličnost i djelo istaknutog ratnog komandanta.

Učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast Ramizu Salčinu, nosiocu najvišeg ratnog priznanja ‘Zlatni ljiljan’ i odlikovanja Armije RBiH ‘Orden zlatnog grba sa mačevima’, velikom čovjeku i patrioti koji se nesebično žrtvovao u odbrani Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada.

Ličnosti i djela Ramiza Salčina prisjetio se njegov stariji sin Mirza koji je u vrijeme očeve pogibije imao dvanaest godina, istaknuvši imperativ njegovanja sjećanja na ljude koji su vlastitim djelima i ličnim primjerom svjedočili nemjerljiv doprinos odbrani države Bosne i Hercegovine.

Prethodno su članovi porodice, rodbina i saborci kao i delegacije različitih nivoa vlasti i političkih stranaka te predstavnici boračkih udruženja položili cvijeće na spomen-obilježje u naselju Saraj-Polje, na mjestu pogibije Ramiza Salčina i odali počast heroju odbrane.

Ramiz Salčin rođen je 13. maja 1954. godine u selu Gornji Igri, naselje Borač, općina Gacko. Sudjelovao je u svim važnijim odbrambenim akcijama s početka agresije, uključujući prve i odsudne bitke za odbranu opkoljenog Sarajeva – od Žuči, Mojmila i Dobrinje, do Nedžarića, odnosno Saraj-Polja, gdje je i poginuo 22. augusta 1992. od snajperskog hica ispaljenog iz pravca Nedžarića. Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjima. Njegovo ime u Sarajevu nose sportska dvorana, ulica i trg.

(Fena)

Previous Rekordan bosanskohercegovački izvoz u julu - 970 miliona KM
Next IZ odgovorila austrijskom ministru: Svako ima pravo, pa i muslimanke, da se oblači na način koji želi

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica pobjedonosne bitke “Munja 93“

Danas je navršeno dvadeset i devet godina otkako se desila ratna operacija Munja ‘93, koju su izveli pripadnici 105. bužimske udarne brigade. Veliki broj posjetitelja i ove godine je došlo

ŽIVOT

ZDK: Od 1. septembra porodiljske naknade 1.000 KM

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Vladin Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu kojim su budžetski prihodi povećani za 38,6 miliona KM, dok su budžetski rashodi veći

NAŠI DANI

Uz čestitke Lani Pudar na novom uspjehu, premijer Novalić pozvao na što bržu izgradnju bazena u Mostaru

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić čestitao je novi veliki uspjeh najboljoj bh. plivačici, šesnaestogodišnjoj Lani Pudar, koja je danas u finalu utrke na 200 metara delfin na Svjetskom