Smještajni kapaciteti u porastu: Bihać sve više omiljena turistička destinacija

Smještajni kapaciteti u porastu: Bihać sve više omiljena turistička destinacija

Shares

Sama činjenica da su posljednjih godina smještajni kapaciteti u Bihaću sa 750, porasli, prema još uvijek nezvaničnim inofrmacijama, na više od 2000 kreveta, govori dovoljno o tome da je turizam postao dio budućnosti i zarade lokalnog stanovništva.

Svakako najzanimljiviji dio kada je o turizmu u Bihaću riječ je Nacionalni park i gornji tok Une. Međutim, turisti uvijek žele više, jer su istraživanja pokazala da ih jedno mjesto ne može zadržati. Srednji tok Une, koji također obiluje prirodnim fenomenima, poput kanjona čije su klisure visoke i do 300 metara, a za koji postojji inicijativa da se proglasi parkom prirode-turisti sve više posjećuju.

„Stvarno je lijepa priroda i Una je jedinstvena kako kažu jedna jedina, tu nam se veoma sviđa. Vidjeli smo i dosta čamaca pa smo razgovarali kako je to dobro za obiteljski turizam“, rekla je Slovenka Matija Koren.

  • Facebook

„Ja sam iz Slovenije i to je miks Krke, Soče i Kupe. I to ti je kao u raju“, dodaje Matija Koren.

Matija i Tanja su nekoliko dana proveli na Uni i to u bihaćkom naselju Kostela. Ovo mjesto, osim što obiluje uvala i plažama, ima mnogo toga za ponuditi. Historija, a po nekima i legende je nešto što Kostela izdvaja i čini zanimljivim. Navodno je nekad bihaćki kraj bio jezero, a Kostela nisu imala dovoljno vode. Onda je izvjesni Kosta, po kojem je naselje dobilo ime, platio da se probiju brda i iz tog jezera potekla je voda u Kostela. To je legenda, a činjenica je da je sredinom prošlog vijeka, ovaj dio samo sa lijeve strane je imao osam vodeničkih mlinova. Danas postoji samo jedan, i to više kao uspomena na prošla vremena.

„Pored tih mlinova bile su pećine koje su služile kao magacini“, tvrdi Dževad Jusić koji je i svojevrsni skupljkač blaga. Naime, naišao je na medaljon austrougarskog kralja, kamen iz otomanskog perioda, alati iz vremena Japoda.

„Kako opada Una, tako uvijek ostaju neki predmeti-nadam se da će biti i neko bolje blago“, dodaje Jusić.

 

(federalna.ba/MiruhBosne)

Shares
Previous IZ odgovorila austrijskom ministru: Svako ima pravo, pa i muslimanke, da se oblači na način koji želi
Next Bokser Alem Begić - aktuelni prvak Njemačke i Evrope u poluteškoj kategoriji

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Mirhad Džaferagić poklanja bosanske autohtone lovačke goniče i promoviše Bosnu i Hercegovinu širom svijeta

Shares Facebook Zahvaljujući Mirhadovim psima u Švedskoj je bosanskohercegovačka dijaspora organizovala Klub bosanskog baraka, a barak iz njegovog legla i sada je prvak Švedske Mirhad Džaferagić već 40 godina uzgaja

BH RAZGLEDNICA

Ski-centar Raduša: Otkriće za cijelu porodicu

Shares Facebook Staze opslužuje sistem od četiri žičare, od kojih ćemo izdvojiti dvosjed Jezero, koji sa 1.800 metara dužine spada u jedan od najdužih u Bosni i Hercegovini. Bilo da

BH RAZGLEDNICA

Gradačac: Pri kraju radovi na uređenju Trga Alije Izetbegovića

Shares Facebook Radovi na uređenju Trga Alije Izetbegovića u Gradačcu, započeti ovoga proljeća, privode se kraju, a trg bi službeno trebao biti otvoren do početka ovogodišnjeg Sajma šljive 23. augusta.