Sandžak: Najavljena rekonstrukcija i restauracija stare čaršije i Isa-begovog hamama u Novom Pazaru

Sandžak: Najavljena rekonstrukcija i restauracija stare čaršije i Isa-begovog hamama u Novom Pazaru

Grad Novi Pazar, Direkcija za vakufe Republike Turske i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) potpisaće uskoro trojni protokol o izradi projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i restauraciju stare čaršije i Isa-begovog hamama, najavljeno je danas iz Gradske uprave Novog Pazara, javlja Anadolu Agency (AA).

Pomoćnik gradonačlenika Novog Pazara Faruko Suljović izjavio je da će se odmah po potpisivanju protokola pristupiti radovima i restauraciji novopazarske stare čaršije i Isa begovog hamama.

Susret sa Suljovićem danas su održali direktor za međunarodnu saradnju Direkcije za vakufe Republike Turske Davud Gazi Benli, direktor restauracije pri Vakufskoj Direkciji Suat Faruk Girayo i arhitekt restaurator Gulsen Disli. Nako sastanka Suljović je naveo da će se prvo raditi projekat u Direkcija za vakufe Republike Turske i da će on biti potvrđen kod nadležnih institucija u Srbiji, Ministarstvu građevine i Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

“Grad Novi Pazar će zatim izdati dozvolu i kreće su u realizaciju projekta”, izjavio je Suljović za Anadolu Agency (AA).

Iz lokalne uprave Novog Pazara ističu da je ovaj projekat izuzetno značajan, s obzorom, kako ističu, da je Gazi Isa-begov hamam najstariji hamam na ovim prostorima i nalazi se u srcu stare čaršije za koju je Grad Novi Pazar nedavno usvojio i plan detaljne regulacije i od neprocjenjive je važnosti njihova rekonstrukcija.

Iz novopazarske gradske uprave očekuju da će protokol o saradnji biti spreman do dolaska predsjednika Republike Turske, Recepa Tayyipa Erdogana u Novi Pazar, ove jeseni, kada će najverovatnije biti i potpisan.

“Istog dana bi mogao da bude verifikovan i protokol o saradnji grada Novog Pazara i turskog grada Burse, koji će zajedničkim snagama raditi na rekonstrukciji Kule motrilje, jednog od simbola našeg grada, koji se nalazi u gradskom parku. Za realizaciju ovog projekta neophodna tehnička dokumentacija je već pripremljena”, kazao je Faruk Suljović.

Isa-begov ili Novopazarski stari hamam, je javno kupatilo iz osmanskog perioda, koje se nalazi u staroj čaršiji, na desnoj obali rijeke Raške u neposrednoj blizini gradskog bedema.

Hamam je, nakon što je postavio grad Novi Pazar (Yeni Bazar), u drugoj polovini 15 stoljeća izgradio treći beg osmanlijske provincije Bosne, osnivač Sarajeva i Novog Pazara Isa-beg Ishaković.

Previous Vijećnica je obnovljena, a izgorjela arhivska građa trajno izgubljena (Foto)
Next Džumhur večeras protiv Bautiste - Aguta za prvu titulu na ATP touru

You might also like

BAŠTINA

Gračanica: Srednjovjekovni grad Soko

Srednjovjekovni grad Soko, smješten na kamenitoj uzvisini u istoimenom selu, sedam kilometara sjeverno od Gračanice, potiče iz srednjeg vijeka, odnosno razdoblja srednjovjekovne bosanske države. Ono što danas karakteriše stari grad Soko jeste

ŽIVOT

Bihać: U sevdahu Ahmet sa Dragicom obnovio Točak vodu u svojoj Brekovici

Ahmet Bajrić, poznati izvođač sevdalinke, zajedno sa suprugom Dragicom, obnovio je u rodnom naselju Brekovica u Bihaću vodu – Točak, sa kojom se, kako kaže, kao dijete kupao. Radi se

KULTURA I UMJETNOST

Decenija Art kuće sevdaha: Nominacija sevdalinke za listu UNESCO-a najvažniji zadatak

   Bosanskohercegovačka narodna pjesma – sevdalinka u posljednjih deset godina dobila je mjesto koje zaslužuje zahvaljujući Art kući sevdaha, a kao vrhunac toga bilo bi i njeno uvrštavanje na listu