Zastava iz Mohačke bitke gotovo pet stoljeća čuva se u Tešnju

Zastava iz Mohačke bitke gotovo pet stoljeća čuva se u Tešnju

Zastava potiče iz bitke koja se 29. augusta 1526. godine vodila između osmanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog i ugarskog kralja Ludovika II

Zastava korištena tokom Mohačke bitke vođene 29. augusta 1526. godine već gotovo pet stoljeća pomno se čuva u bosanskohercegovačkom gradu Tešnju, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor JU Muzej Tešanj Ernad Prnjavorac izjavio je kako je zastava, koja je tek prošle godine postala dostupna javnosti, jedan od najvrednijih eksponata izloženih u toj ustanovi.

”Stotinama godina, skoro 500 godina, je bila vlasništvo jedne tešanjske porodice, porodice Šehagić, čiji je predak bio učesnik te velike Mohačke bitke prije 491 godinu”, izjavio je Prnjavorac.

Dodao je kako je zastava čuvana u posjedu porodice te se prenosila kao nasljedstvo iz generacije u generaciju, na muške potomke, a kako nema više muških potomaka, odlučili su da zastavu poklone Muzeju Tešanj 2015. godine, da bi ona bila dostupna i javnosti.

Prema njegovim riječima, zastava je određeni period čuvana u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Ukazao je i na interesiranje posjetilaca iz Turske za ovu zastavu.

”Ova zastava je naročito zanimljiva ljudima koji nas posjećuju iz Turske”, rekao je Prnjavorac, koji je dodao kako je gostiju iz te zemlje svake godine sve više.

Izjavio je kako je ”zastava predmet koji povezuje zajedničku historiju“.

Direktor muzeja je rekao kako još uvijek nisu imali potrebe da otvaraju zastavu da vide da li se stanje pogoršalo, a kontrolu će s vremena na vrijeme vršiti stručnjaci.

Prnjavorac je rekao kako se na zastavi nalazi ajet iz Kur’ana. Dodao je kako je trenutno najznačajniji dokaz da zastava potiče iz tog perioda nekoliko stihova lirske pjesme iz tog vremena u kojima se spominje predak stare, ugledne tešanjske porodice Šehagić, koji je ranjen i najvjerovatnije poginuo u bici.

Prnjavorac je kazao kako je Mohačka bitka je jedna od najvažnijih bitaka u historiji cijelog Osmanskog carstva, pa i cijele jugoistočne i srednje Evrope. Bitka se vodila između osmanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog i ugarskog kralja Ludovika II. Nakon nje, Ugarska je pala pod vlast Osmanskog carstva 1526. godine.

”To je vrijeme, mogu reći, najveće ekspanzije Osmanskog carstva i zato je ova zastava toliko važna, generalno za historiju 16. i 17. stoljeća. Za Tešanj je važna upravo radi toga što potvrđuje da su i Bosanci, jer je Bosna tek netom pala pod osmansku vlast, ipak, bili učesnici te bitke na strani Osmanskog carstva”, izjavio je Prnjavorac, koji se osvrnuo i na navode pojedinih historičara kako je oko 20.000 Bosanaca, među njima i Tešnjaka, bilo dio vojske sultana Sulejmana.

Prnjavorac je pojasnio kako su pojedini kolekcionari prije posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini dolazili u Tešanj s namjerom da otkupe zastavu.

Previous Sarajevo: Iz grada žičarama do Grdonja, Nahorevskih Brda i Vranjača?
Next U Zenici obilježena 828. godišnjica Povelje Kulina bana

You might also like

NASLIJEĐE

Visoko: Pekara 106 godina proizvodi isti hljeb

  Pekara “Kraljevac” iz Visokoga baštini stoljetnu tradiciju. Ista krušna peć u kojoj je napravljen prvi hljeb 1912. godine radi i danas, a recept, čiji su detalji ostali tajna, nije

HISTORIJA

Safvet beg Bašagić o Mehmed paši Sokoloviću

Godine 1579. oktobra 11. dan iza ićindije na divanu u visokoj porti jedan bosanski spahija (iz Vučitrna?) prosu drob najslavnijemu veziru turskoga carstva Mehmed paši Sokoloviću, Visokome. Mehmed paša spada

KULTURA I UMJETNOST

U Tuzli 25. januara konferencija o kulturno-historijskoj vrijednosti sevdalinke

  Organizacija konferencije o nominaciji sevdalinke za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva, bila je tema sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra za kulturu, sport i