Esma Voloder, najljepša žena Australije: Bosna mi jako nedostaje.. Svaki dan počinjem sa jutarnjom molitvom (sabahom) i zahvalnošću Bogu

Esma Voloder, najljepša žena Australije: Bosna mi jako nedostaje.. Svaki dan počinjem sa jutarnjom molitvom (sabahom) i zahvalnošću Bogu

U julu ove godine, Bosanka Esma Voloder (25), osvojila je titulu Miss World Australia 2017 i tako ponijela krunu od blizu 70.000 dolara kao najljepša žena ove daleke zemlje. Njenu pobjedu pojedinci nisu dočekali sa osmijehomna licu, jer je Esma muslimanka, pa su pisali organizatorima da se izbor poništi i ponovi. No to se nije dogodilo, a Voloder je u odgovoru na kritike upućene na račun njene religije, pozvala na razumijevanje i toleranciju.

– Islam se često pogrešno tumači i pogrešno predstavlja. Islam, onakav kakav ja poznajem, vezan je za jedinstvo i mir i ne može se povezati s užasnim stvarima koje se dešavaju trenutno u svijetu- rekla je Esma.

U novembru je čeka izbor za Miss svijeta koji će biti upriličen u Kini.

Esma je, priča nam, rođena u Austriji, jer su njeni roditelji zbog ratnog ludila iz Sarajeva u tu evropsku zemlju izbjegli 1992. godine. A kada je imala samo četiri mjeseca, svoje, tada putovanje u nepoznato, nastavili su prema zemlji kengura, koja je danas njihov drugi dom. U domovinu svojih roditelja rijetko navrati, i povjerava nam da je do sada bila samo dva puta.

– Bosna mi jako nedostaje, tu se osjećam kao kod kuće. Nadam se da ću je posjetiti početkom naredne godine, u januaru ili februaru- istakla je.

Vrlo brzo ste dospjeli u svijet modelinga i manekenstva gdje bilježite zavidne rezultate. Jeste uopšte mogli zamisliti sve to što Vam se dogodilo. Da li je manekenstvo nešto čime ste se željeli baviti u životu, ili je to bio samo hobi koji se pokazao veoma uspješnim?

Modeling je uvijek bio hobi, a Miss svijeta mi je bio cilj, i nikada nije bio “full time work“.
Radila sam sa mnogim dizajnerima u Australiji, manje sa internacionalnim (Boda Skin, Elements Magazine (Europe), Pakistan Fashion Week, par dizajnera u Dubaiju) snimala sam TV reklame i spotove, a trenutno sam zaštitno lice Novo Shoes i Auswear. Postoje još neke prillike na kojim radimo…

Moj fokus je uvijek bio studiranje psihologije, jer želim da pomažem ljudima kroz moje znanje, vještine i talente. Zbog toga sam se takmičila za Miss World Australije što će mi, nadam se, otvoriti prilike u okviru psihologije i humanitarnog rada na širokom polju.

S kakvim emocijama ste doživjeli proglašenje za Miss World Australia. Na šta ste prvo pomislili kada su izgovorili Vaše ime?

Naravno da sam bila nervozna prije nego što su me proglasili za Miss Australije. Kada sam čula svoje ime osjećala sam se malo kao da “sanjam“… Ali, kada sam shvatila da sam to ja osjetila sam sreću, uzbuđenje, i zahvalnost Bogu, porodici i svima koji su me podržavali i vjerovali u mene.

Uložila sam dosta truda u pripreme za Miss World Australia, i lijep je osjećaj kada se trud i rad pokažu u rezultatima.

Koliko se Vaš život sada promijenio. Dobijate li više angažmana i poziva od svjetski priznatih dizajnera i firmi. Imaju li misice u Australiji povlašten status?

Miss World Australia je uvijek bila moja želja i korak koji će mi omogućiti da nastavim da radim ono što volim- da pomažem onima kojima je pomoć potrebna (humanitarni rad), naravno poneki modeling, ali više želim da radim na TV-u, a šta tačno, vidjet ćemo kakve se prilike ukažu.

Nakon osvojene titule MSA život se u tom smislu promijenio, imam upravo veću odgovornost prema humanitarnom radu i na promociji sponzora. Najveća obaveze prema kruni je odgovornost Beauty With A Purpose (humanitarni rad), koji je glavni fokus Miss svijeta.

Uglavnom radim sa humanitarnim organizacijama “Variety the Childrens Charity“ i ambasador sam za Bully Zero Australia.

Tretnutno pripremam humanitarno veče gdje ću skupljati novac za “Variety Childrens Charity“ koje će biti upriličeno 6. oktobra. Isto tako crtam Japanaske animacije (anime) za donacije “Variety Childrens Charity“. Inače mnogo volim anime i divan je osjećaj kada mogu da radim ono što volim i dijelim sa drugima skupljajući tako novac.

Šta ste studirali i radite li u struci?

Završila sam Bachelor in Social Science majoring in Psychology. I radila sam na psihološkoj evaluaciji i procjeni kriminalnih prestupnika. Napravila sam pauzu zbog obaveza i priprema za Miss svijeta. Poslije Miss svijeta želim da nastavim fakultet, i vjerovatno ću nastaviti prethodni posao dok ne dobijem pune kvalifikacije.

Ali kada dobijem te kvalifikacije želim da imam svoj samolstani rad, sa fokusom na depresiju, anksioznost i traumu. Mislim da moramo imati veći fokus na integraciju bioloških, filozofskih i duhovnih pristupa psihološkom liječenju.

Kako opisujete svoj uspjeh. Šta Vam je najviše pomoglo na tom putu?

Ono što mi je najviše pomoglo su Bog (vjera), moja porodica, oni koji su vjerovali u mene. Važno je prihvatiti pomoć od drugih, posebno onih koji te vole, jer ti oni žele najbolje. I mnogo važno je ne gubiti nadu i vjerovati u sebe, biti ustrajan i ponovo probati nakon bilo kog “neuspjeha“. Ali sve ovozemaljsko će proći, važna su djela koja radimo i ostavljamo, tj. ponesemo sa sobom.

Imate li neostvarenih želja, s kim biste voljeli sarađivati?

Volila bih da pobjedim Miss World! To je moj fokus u ovom trenutku, odnosno san da nastavim svoj rad na svjetskom nivou.

Isto bih voljela da radim sa bosanskim dizajnerima! U kontaktu sam sa Belma Tvico i Milanom Senićem i možda ćemo sarađivati u skorijoj budućnosti. A nadam se da ću upoznati i ostale. Bilo bi divno biti dio modne industrije u Bosni – kao i dio kulturnih događaja. Imamo tako lijepu kulturu, tradiciju, i želim da to podijelim sa svijetom.

Sa velikim zadovoljstvom želim da napomenem da sam zahvalna i ponosna sto mi je nedavno dodijeljena čast i uloga Internacionalne ambasadorice sarajevksog Festivala Sarajevska Zima 2018. Uopšteno, nakon završenih i kompletiranih kvalifikacija, želim da sarađujem sa organizacijama i projektima na razvoju ljudskih prava, međunarodnih i socijalnih odnosa, zajednica i kulture.

Zaista me pomaganje drugima čini sretnom, i nadam se da ću imati prilika i mogućnosti da pomognem što više ljudi. Ljepota nije samo ono što se vidi, nego leži u srcu i u dobrim djelima.

Šta Vas čini sretnom, odnosno šta ispunjava Vaš dan?

Svaki dan počinjem sa jutarnjom molitvom (sabahom) i zahvalnošću Bogu, nakon čega slijedi jutarnja kafa, rad na trenutnim “obavezama“ i provođenje vremena sa porodicom.
Ostale aktivnosti koje ispunjavaju moje dane variraju: trčanje, šetnja – oko 3 dana sedmično, rad, crtanje, sviranje klavira, provođenje vremena sa prijateljima, i ostalim “novim“ aktivnostima i obavezama koje se javaljaju. Život nije toliko dug i mnoge stvari prođu, ali uticaj naših akcija i naših djela ostaju zauvijek.

 

Izvor: coolstyle.ba

Previous Vujošević: Srbija je najodgovornija za ratove.. Pokazalo se da se vojska povlačila na granice ‘Velike Srbije’
Next Foreign Affairs: Bosna i Hercegovina na meti Rusije

You might also like

NAŠI LJUDI

Engleski premijerligaš tuguje za Bosancem Ademom Gredeljom

“Izgubili smo voljenog i cijenjenog člana našeg tima Adema Gredelja”, poruka je kojom se engleski premijerligaš Crystal Palace oprostio od dugogodišnjeg šefa osiguranja prvog tima, rođenog Bosanca porijeklom iz Prijedora.

NAŠI LJUDI

Kako je nastala knjiga “Bošnjaci u Turskoj”: Mnogi bi zaplakali na pominjanje Bosne

Već jednu kalendarsku godinu živi svoj život knjiga El-Kalema, Izdavačkog centra Rijaseta IZ-a u BiH – “Bošnjaci u Turskoj”, između čijih je korica (dizajnirao ih Tarik Jesenković), a štampala Dobra

OTPOR BOSNE

Obilježen Dan oslobođenja Kalesije, dan kada je poražen agresor. Bakiru Izetbegoviću uručeno priznanje „Počasni građanin Kalesije“

Na današnji dan 1992.godine, Općina Kalesija je postala prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini. Uličnim krosom za učenike osnovnih i srednje škole započelo je obilježavanja 23.maja Dana Općine Kalesija.