Foreign Affairs: Bosna i Hercegovina na meti Rusije

Foreign Affairs: Bosna i Hercegovina na meti Rusije

Planovi i utjecaj Rusije na Balkan česta je tema zapadnih medija, pa tako ugledni magazin Foreign Affairs piše o utjecaju Moskve na, kako navode, buran proces integriranja zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju i NATO, navodeći da im je “sljedeća meta” u strateškom centru regije – Bosni i Hercegovini.

Cilj Moskve je, tvrdi ovaj magazin, držati Bosnu i Hercegovinu van NATO-a i EU, uz pomoć savezništva predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda i lidera Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragana Čovića.

“Plan Rusije za Bosnu će oblikovati dva glavna faktora. Prvi je dugogodišnji odnos Kremlja s Dodikom, secesionističkim predsjednikom RS-a, autonomne regije u kojoj dominiraju Srbi. Drugi, još alarmantniji faktor je veza između Moskve i Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, predstavništva HDZ-a, aktuelne vladajuće stranke u Zagrebu”, piše Foreign Affairs.

U tekstu autora Jasmina Mujanovića se navodi da je cilj Rusije jednostavan – držati Bosnu i Hercegovinu van NATO-a i EU, nastojeći osigurati da zemlja ostane etnički podijeljena u srcu Balkana.

“Prema tome, Rusija traži saveznika s Dodikom i Čovićem, dvojicom najvećih šampiona etničkih podjela uzročnika nefunkcionalnosti u Bosni i Hercegovini”, tvrdi Mujanović.

Za Dodika je naveo da je Rusiji najvažniji u regiji, važniji, kako se navodi, i od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, za kojeg kaže da je dugogodišnji saveznik Kremlja.

Ruska otplata duga

“Dodik je lider na Balkanu koji najglasnije uzdiže ruske interese, izražavajući neslaganje prema NATO-u, EU, a posebno prema utjecaju SAD-a na Balkanu. Tokom protekle tri godine Dodik je postao čest posjetilac Moskve, a ekonomska situacija u njegovom entitetu, što više lobira za rusku finansijsku pomoć, postaje još gora”, navodi se.

Kao primjer Mujanović navodi nedavnu rusku otplatu duga u vrijednosti od 125 miliona dolara Bosni i Hercegovini, koja je prvenstveno od životnog značaja za Dodika, koji je, podsjeća, u januaru došao pod sankcije SAD-a, zbog provođenja neustavnog referenduma krajem 2016. godine, a što u “Washingtonu smatraju namjernim kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz ignoriranje ponovljenih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kojim je službeni praznik osnivanja entiteta RS proglašen diskriminatorskim za nesrpsko stanovništvo”.

Čovića opisuje kao “znatno nebuloznu figuru”, kojeg je, kako se navodi, teško odvojiti od njegovih dobrotvora u Zagrebu.

Mujanović tvrdi da Dodik vidi Čovića kao saveznika u nastojanju da potkopa pokušaje državne vlasti Bosne i Hercegovine i njegovih saveznika u Briselu i Washingtonu da stvore efikasniju i racionalnu državu, koja danas ima 14 različitih nivoa vlasti na manje od četiri miliona stanovnika”.

HDZ BiH kao ‘hrvatsko samoopredjeljenje’

Ističe se da je to kontekst u kojem se iznenada pojavila Rusija, kao žestok zagovornik onoga što HDZ BiH naziva “hrvatsko samoopredjeljenje”, ali da se promijenilo i zagrebačko nominalno protivljenje potezima Moskve na Balkanu.

“Hrvatska je u propasti zbog najgore političke i ekonomske krize od nezavisnosti. Agrokor, jedna od najvećih kompanija na zapadnom Balkanu i kičma hrvatske privrede, na pragu je kolapsa. Ukoliko padne, apsolutno će uništiti i zemlju i regiju u cjelini”, navodi se dalje i dodaje:

“Čeka iz prikrajka ruska državna Sberbanka, koja se pojavila kao najagresivniji kreditor Agrokora. Drugim riječima, Moskva je spremna zauzeti veliki dio hrvatske privrede, a Zagreb to zna. Umjesto da bude protiv ruskog utjecaja na Balkanu, Hrvatska će postati sljedeća domina Moskve; ublažavajući kritiku na aktivnosti Kremlja u regiji u zamjenu za povoljne uvjete u pogledu finansijske krize u zemlji.”

Izvor: Agencije

Previous Esma Voloder, najljepša žena Australije: Bosna mi jako nedostaje.. Svaki dan počinjem sa jutarnjom molitvom (sabahom) i zahvalnošću Bogu
Next Poslanici PSBiH traže od RH i EU da obustavi gradnju Pelješkog mosta

You might also like

NAŠI DANI

Lavić: Bosanski državni interes je iznad svega

  Skoro tri decenije Bosna je poprište etničko-religijske politike, odnosno etnicizma, rečeno je na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99“ održanoj u nedjelju u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

NAŠI DANI

Općina Novi Grad Sarajevo: 330.000 KM za podršku nezaposlenim porodiljama

  Za podršku nezaposlenim porodiljama koje primaju znatno manju porodiljsku naknadu u odnosu na zaposlene, Općina Novi Grad Sarajevo iz ovogodišnjeg je budžeta izdvojila 330.000 KM, tako da će svaka

NAŠI DANI

Pukovnik Olcay Denizer preuzeo dužnost zamjenika komandanta NATO štaba Sarajevo

U kampu “Butmir” u Sarajevu danas je održana svečana ceremonija primopredaje dužnosti unutar NATO štaba Sarajevo, javlja AA. Ovom ceremonijom član Oružanih snaga Republike Turske pukovnik Olcay Denizer zvanično je