Poslanici PSBiH traže od RH i EU da obustavi gradnju Pelješkog mosta

Poslanici PSBiH traže od RH i EU da obustavi gradnju Pelješkog mosta

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, njih 24, potpisali su danas Deklaraciju kojom traže od Republike Hrvatske i Evropske unije da obustavi gradnju Pelješkog mosta te da se uključe u razgovore s Bosnom i Hercegovinom u pogledu razgraničenja na moru na principima uvažavanja suverenih prava BiH na moru.

Pozvali su Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Vijeće ministara da, u slučaju da se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove deklaracije ne postignu bilateralna rješenja s Hrvatskom, odnosno EU, preduzmu sve neophodne pravne radnje diplomatskim putem u pogledu zaštite suverenih prava BiH na moru.

– To uključuje donošenje posebnog zakona o moru BiH i pokretanje pravnih procedura pred međunarodnim pravosudnim instancama – stoji u Deklaraciji.

Ukazali su Hrvatskoj, odnosno Evropskoj uniji, na potrebu dosljedne primjene pravila međunarodnog prava u pogledu utvrđivanja suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru, a pozvali su i sve nadležne institucije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini na koordinaciju aktivnosti u pogledu zaštite suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru.

U toku je poslanička rasprava o Izvještaju o aktivnostima u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta koju je pripremilo Ministarstvo komunikacija i prometa.

Previous Foreign Affairs: Bosna i Hercegovina na meti Rusije
Next Kako je Rohinja narod skupljao pomoć za stanovništvo pogođeno Balkanskim ratovima

You might also like

NAŠI DANI

Psi demineri iz Bosne i Hercegovine spašavaju živote širom svijeta

Ovo je priča o psima koji su u posljednjih nekoliko godina spasili stotine života širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta. Psi demineri – njih oko 530 obučavanih u blizini

OTPOR BOSNE

Sarajevo: Obilježavanje 25 godina od formiranja Armije Bosne i Hercegovine

Odavanjem počasti, polaganjem cvijeća i učenjem hatma-dove poginulim borcima na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu danas je započelo obilježavanje 12. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine

NAŠI DANI

Sarajevo: Asmir Begović otvorio sportsko igralište Zavoda Mjedenica

Nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine, Asmir Begović, danas je u svojstvu glavnog donatora projekta, simbolično otvorio Sportsko igralište Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica u Sarajevu, što je