Poslanici PSBiH traže od RH i EU da obustavi gradnju Pelješkog mosta

Poslanici PSBiH traže od RH i EU da obustavi gradnju Pelješkog mosta

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, njih 24, potpisali su danas Deklaraciju kojom traže od Republike Hrvatske i Evropske unije da obustavi gradnju Pelješkog mosta te da se uključe u razgovore s Bosnom i Hercegovinom u pogledu razgraničenja na moru na principima uvažavanja suverenih prava BiH na moru.

Pozvali su Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Vijeće ministara da, u slučaju da se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove deklaracije ne postignu bilateralna rješenja s Hrvatskom, odnosno EU, preduzmu sve neophodne pravne radnje diplomatskim putem u pogledu zaštite suverenih prava BiH na moru.

– To uključuje donošenje posebnog zakona o moru BiH i pokretanje pravnih procedura pred međunarodnim pravosudnim instancama – stoji u Deklaraciji.

Ukazali su Hrvatskoj, odnosno Evropskoj uniji, na potrebu dosljedne primjene pravila međunarodnog prava u pogledu utvrđivanja suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru, a pozvali su i sve nadležne institucije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini na koordinaciju aktivnosti u pogledu zaštite suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru.

U toku je poslanička rasprava o Izvještaju o aktivnostima u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta koju je pripremilo Ministarstvo komunikacija i prometa.

Previous Foreign Affairs: Bosna i Hercegovina na meti Rusije
Next Kako je Rohinja narod skupljao pomoć za stanovništvo pogođeno Balkanskim ratovima

You might also like

NAŠI DANI

Otvoren Muzej i stalna postavka u Memorijalnom centru Potočari

U Memorijalnom centru Potočari danas je otvoren Muzej i stalna postavka “Srebrenički genocid – neuspjeh međunarodne zajednice”, što je dio zajedničkog i kontinuiranog nastojanja da se očuva sjećanje na žrtve

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

U Prijepolju obilježena 25. godišnjica zločina u Štrpcima

  Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen-obilježju, kao i mimohodom šutnje, danas je u Prijepolju obilježena 25. godišnjica od zločina u Štrpcima, javlja Anadolu Agency. Na komemorativnom skupu pored

NAŠI DANI

Vlada FBiH – Uručeni ključevi vozila za 60 ratnih vojnih invalida

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas su u Sarajevu uručili ugovore, ključeve i vozila za 60 ratnih vojnih