Poslanici PSBiH traže od RH i EU da obustavi gradnju Pelješkog mosta

Poslanici PSBiH traže od RH i EU da obustavi gradnju Pelješkog mosta

Shares

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, njih 24, potpisali su danas Deklaraciju kojom traže od Republike Hrvatske i Evropske unije da obustavi gradnju Pelješkog mosta te da se uključe u razgovore s Bosnom i Hercegovinom u pogledu razgraničenja na moru na principima uvažavanja suverenih prava BiH na moru.

Pozvali su Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Vijeće ministara da, u slučaju da se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove deklaracije ne postignu bilateralna rješenja s Hrvatskom, odnosno EU, preduzmu sve neophodne pravne radnje diplomatskim putem u pogledu zaštite suverenih prava BiH na moru.

– To uključuje donošenje posebnog zakona o moru BiH i pokretanje pravnih procedura pred međunarodnim pravosudnim instancama – stoji u Deklaraciji.

Ukazali su Hrvatskoj, odnosno Evropskoj uniji, na potrebu dosljedne primjene pravila međunarodnog prava u pogledu utvrđivanja suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru, a pozvali su i sve nadležne institucije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini na koordinaciju aktivnosti u pogledu zaštite suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru.

U toku je poslanička rasprava o Izvještaju o aktivnostima u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta koju je pripremilo Ministarstvo komunikacija i prometa.

Shares
Previous Foreign Affairs: Bosna i Hercegovina na meti Rusije
Next Kako je Rohinja narod skupljao pomoć za stanovništvo pogođeno Balkanskim ratovima

You might also like

NAŠI DANI

Bivši bosanski režiser optužuje slavnu glumicu: ‘Dobila zadatak da ocrni srpski narod’

Shares Facebook U Beogradu se održava dvodnevni skup “Beogradski kontrapunkt” čiji je idejni pokretač ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević, piše agencija Patria.  Pored Vukosavljevića u ulozi domaćina je i režiser

NAŠI DANI

Imam učestvuje u gradnji kuće za porodicu preminulog sveštenika u Bileći

Shares Facebook U novom naselju Medakovina u Bileći uskoro bi trebala da se izlije ploča na kući u koju bi porodica pokojnog protojereja Dragana Cvijanovića trebala useliti na jesen. Možda

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Vrbanji kod Bugojna

Shares Facebook Dvadeset treća godišnjica zločina, u kojem su pripadnici HVO-a ubili 45 bošnjačkih civila, obilježena je danas u naselju Vrbanja kod Bugojna, u organizaciji Medžlisa IZ u tome gradu,