Poslanici PSBiH traže od RH i EU da obustavi gradnju Pelješkog mosta

Poslanici PSBiH traže od RH i EU da obustavi gradnju Pelješkog mosta

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, njih 24, potpisali su danas Deklaraciju kojom traže od Republike Hrvatske i Evropske unije da obustavi gradnju Pelješkog mosta te da se uključe u razgovore s Bosnom i Hercegovinom u pogledu razgraničenja na moru na principima uvažavanja suverenih prava BiH na moru.

Pozvali su Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Vijeće ministara da, u slučaju da se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove deklaracije ne postignu bilateralna rješenja s Hrvatskom, odnosno EU, preduzmu sve neophodne pravne radnje diplomatskim putem u pogledu zaštite suverenih prava BiH na moru.

– To uključuje donošenje posebnog zakona o moru BiH i pokretanje pravnih procedura pred međunarodnim pravosudnim instancama – stoji u Deklaraciji.

Ukazali su Hrvatskoj, odnosno Evropskoj uniji, na potrebu dosljedne primjene pravila međunarodnog prava u pogledu utvrđivanja suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru, a pozvali su i sve nadležne institucije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini na koordinaciju aktivnosti u pogledu zaštite suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru.

U toku je poslanička rasprava o Izvještaju o aktivnostima u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta koju je pripremilo Ministarstvo komunikacija i prometa.

Previous Foreign Affairs: Bosna i Hercegovina na meti Rusije
Next Kako je Rohinja narod skupljao pomoć za stanovništvo pogođeno Balkanskim ratovima

You might also like

NAŠI DANI

Tanovićev film otvorio 27. izdanje SFF-a; “Počasno Srce Sarajeva“ režiseru Wimu Wendersu

Svjetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma večeras je otvoreno 27. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF). Festival koji traje do 20. augusta, otvoren je filmom Danisa Tanovića “Deset u pola” i omnibusom

NAŠI DANI

Preminuo slavni pilot Armije RBiH Meho Merdanić

Pilot Vazduhoplovne grupe Bihać ARBiH Meho Merdanić preminuo je jučer. Meho je bio pilot helikoptera MI-8, koji je za vrijeme rata napravio na hiljade letova koji su svojim teretom Bihaćki

OTPOR BOSNE

U Goraždu manifestacija “Dan 1. Drinske brigade – Zaimov do, da se pamti 2022”

U organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca u Goraždu je održana manifestacija ”Dan 1. Drinske brigade – Zaimov do, da se pamti 2022.”, javlja Fena.