Pokrenuta procedura za uvrštavanje Sarajeva na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine

Pokrenuta procedura za uvrštavanje Sarajeva na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa saradnicima sastao se jutros s članovima Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, na čelu sa predsjedavajućim Goranom Milojevićem, a u vezi sa pokretanjem inicijative za uvrštavanje Sarajeva, kao gradske cjeline, na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine – saopćavaju iz administracije Grada Sarajeva.

Na ovaj način i zvanično je pokrenuta inicijativa, te otvoren proces tokom kojeg će biti podnesen kredibilan zahtjev ovoj međunarodnoj organizaciji.

Skaka je tokom susreta upoznao članove Komisije sa odlukom da se odmah formira radna grupa u okviru Gradske uprave, čiji će zadatak biti uspostava jasne mape puta za ispunjavanje svih neophodnih preduslova i intenzivna saradnja sa Komisijom za zaštitu nacionalnih spomenika BiH i Državnom komisijom za saradnju s UNESCO-om.

„Grad na Miljacki odavno prevazilazi granice države, postaje regionalno stjecište i centar, te evropski partner. Njegova kultura, historija i simbolika neodvojivi su dio evropskog duha i ukupne civilizacijske vrijednosti koja objedinjuje Istok i Zapad. Stoga sam uvjeren da će danas pokrenuti proces, na kraju biti uspješan, te dati Sarajevu, u okvirima svjetske civilizacije, mjesto koje zaslužuje“, istakao je gradonačelnik.

Sarajevo – jedinstveni simbol univerzalne multikulturalnosti – trajno otvoreni grad već se od 1. septembra 1997. godine nalazi na tentativnoj listi Svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

 

(MiruhBosne)

Previous Sjećanje na šehide u Memorijalnom centru u Potočarima
Next Stotinjak Sarajlija na protestu dalo podršku Rohingyama

You might also like

NAŠI DANI

NA DOBRINJI ODRŽANA ĆETENIJADA

Na platou Bosanske tržnice na Dobrinji sinoć je pred velikim brojem prisutnih građana, održana ćetenijada – takmičenje u pravljenju ćetenije – tradicionalne bosanskohercegovačke poslastice. Manifestaciju je organiziralo Udruženje građana „4T“

BAŠTINA

NEKE NAPOMENE O BOSANSKOM JEZIKU

  Za one koji uporno negiraju postojanje bosanskog jeziku treba da znaju da postoji ogromna arhivska građa kako u našim tako i stranim arhivima koja od ranog srednjeg vijeka spominje

BAŠTINA

Simbol glavnog grada – Sarajevski Sebilj stigao do Kine

Sarajevski Sebilj u pobratimskom Tianjinu! Dašak Sarajeva i simbol bosanskohercegovačke prijestolnice postavljen je u jednom od najposjećenijih parkova u Tianjinu. Kineski paviljon u Centru „Safet Zajko“ i replika Sebilja u