Stotinjak Sarajlija na protestu dalo podršku Rohingyama

Stotinjak Sarajlija na protestu dalo podršku Rohingyama

Stotinjak osoba okupilo se danas u sarajevskoj Vogošći, na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, kako bi osudilo nasilje koje se sprovodi nad arakanskim muslimanima u Mijanmaru i pozvalo da se zaustave ovi nemili događaji koji se sprovode nad nevinim civilima u tom dijelu svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Minutom šutnje ili na neki drugi prigodan način odata je počast nevino stradalim muslimanima Arakana, ali i svim nevino stradalim građanima BiH tokom ‘90-ih godina. Među danas okupljenim su većinom bila djeca koja su u rukama nosila transparente na kojima je pisalo: “Stop genocide”, “Stop Rohingya genocide”.

Poručili su da su “djeca ista” bez obzira na to u kojem dijelu svijeta bila. Upućen je apel da se zaustavi nasilje koje se izvodi nad arakanskim muslimanima.

Hasan Dolovac, predsjednik udruženja Zelene beretke Vogošća, smatra da je sramotno da svijet šuti na ono što se dešava u Mijanmaru.

“Strašne su stvari da se ljudi prave slijepi. Uživaju neki tamo ljudi, a kolju nam djecu sirotinjsku. Stojimo na Trgu Srebrenice, isto se dešavalo našoj djeci. Dali smo glas, želimo da se čuje i to je najviše što mi možemo da uradimo”, poručio je Dolovac.

Naglasio je da “nisu mogli šutjeti na ova dešavanja”.

“Da smo šutili bili bismo isti kao i oni tamo zlikovci. Zato smo danas okupili djecu, da im ovdje pokažemo našu ljubav i da se djeca međusobno vole ma koje vjere i rase bili”, istakao je Dolovac.

Previous Pokrenuta procedura za uvrštavanje Sarajeva na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine
Next Osnovana još jedna ergela za uzgoj bosanskog brdskog konja

You might also like

NAŠI DANI

Ekshumacija u Kozluku: Na lokalitetu deponije strijeljano oko 1.000 žrtava bošnjačke nacionalnosti

Uprkos teškim vremenskim uslovima, ekshumacija na deponiji u Kozluku se nastavlja, a na površini su primjećeni obrisi još najmanje 15 posmrtnih ostataka žrtava. Uz do sada pronađenih 15 posmrtnih ostataka,

NAŠI DANI

Tanja Fajon, zastupnica u EP pozvala kolege iz Hrvatske da se suzdrže od korištenja parlamenta kao poligona za nametanje svojih nacionalnih interesa

Izražavam duboko žaljenje što je Evropski parlament (EP) još jednom zloupotrebljen za promoviranje partikularnih interesa hrvatske zajednice u Bosni i Hercegovini, izjavila je u svom obraćanju Tanja Fajon, zastupnica u

NAŠI DANI

Saračević-Helać: RTV BiH nije prekinuo program ni kada su nas bombardovali, bravo Čović i Dodik!

Poznata novinarka FTV-a Arijana Saračević-Helać osvrnula se na društvenim mrežama na odluku Upravnog odbora BHRT-a da od 30. juna privremeno prekine produkciju i emitovanje programa, piše Patria. – RTV BiH nikada