Izgradnja kompleksa na Drinjači: Mehmed stvara mali raj nadomak Zvornika (FOTO)

Lijepa je zemlja daleka Švedska. Zna to dobro Mehmed Ademović. No, zna i to da dušu i srce ne može nigdje nahraniti kao u rodnom kraju. Baš nigdje. A njegov rodni kraj su Glodi, mirno i prelijepo mjesto smješteno nedaleko od Zvornika.

– Djeca idu svojim putem. Ali, ja volim ovdje. Tu sam rođen. Kad prođe godišnji, odavdje pravac aerodrom Dubrave i let za Švedsku. Neću nigdje drugo – govori nam Mehmed.

U avliju ovog Zvorničanina smo stigli sasvim slučajno. Putujući prema Zvorniku čuli smo da neko nešto gradi u Glodima pored rijeke Drinjače. Neko je spominjao restoran, neko ribogojilište, a neko sportske terene. Ispostavit će se da su svi pomalo bili upravu.

Mehmed je odmah, na dočeku, pokazao poznatu podrinjsku gostoljubivost. Mladić koji vodi brigu o njegovom imanju ubrzo nam je donio sok i kafu. Za stolom nam se pridružuje i Mehmedov komšija Mustafa Kajić, ribolovac. U mreži donosi nekoliko riba. Ponosno ih pokazuje. Objašnjava nam način na koji je upecao ribe.

Zapošljavanje povratnika

– Klenovi najbolje idu na žabice. Krenem uz Drinjaču i mogu ih i do 100 upecati – govori nam Mustafa.

Mehmed nam nudi i ručak.

– Očisti i pripremi im ovu Mujinu ribu. Neka jedu, oni su naši gosti – govori Mehmed.

Odbijamo ponudu i zahvaljujemo se Meši. Pijemo kahvu, a domaćin počinje da priča.

– U toku je izgradnja jednog većeg kompleksa. Planiram da zaposlim povratnike, njih između 10 i 15. Planiram graditi etno selo, ali i ribogojilište za kalifornijsku pastrmku. Također, tu će biti tenisko igralište, igralište za fudbal i igralište za… – govori nam Mehmed, kojeg prekida dolazak još jednog komšije.

– Selam alejk Mehmede. Imaš ribe za prodati? – pita ga komšija.

– Alejku muselam. Nemam sad ništa Šaćire. Ove godine ne radim. Eto Mustafe neka ti da – odgovara Mehmed.

Nakon kraćeg razgovora, Mustafa je Šaćiru poklonio ribu. Dobro je, povratnici pomažu jedni druge. Još da ih malo više pomažu oni čija je to obaveza…

– Znači, imat ćemo tri igrališta. Imat ćemo bungalove ovdje. Već imamo neke sobe za spavanje. Pokušat ćemo da vratimo starinu, onih naših kuća šeperuša. To ne želimo nikako da izostavimo. Imat ćemo jedno jezero, koje ćemo da poribimo sa šaranom i ostalim vrstama ribe. Biće tu poniji, magarci, ovce… – govori Mehmed, dok na njegovo imanje pristižu i druge komšije.

Sve ih zanima šta to Mehmed gradi na podrinjskoj ljepotici. Oduševljeni su. Podržavaju ga. Obećavaju da će posjećivati ovo mjesto. Radovi na ovom velikom kompleksu intenzivno teku. U to smo se uvjerili tokom naše posjete. Kada budu pri kraju, obećaje Mehmed, u proljeće planira otvoriti firmu. Zaposlit će povratnike.

– Planiramo 30 tona pastrmke proizvoditi. Pokušat ćemo plasirati sušenu kalifornijsku pastrmku. Sada zavisi hoće li nas još neko podržati i pogurati. Mi smo do sada između 500 i 600 hiljada maraka uložili. Ne želimo uzimati velike kredite i dovesti se u neprijatnu situaciju – govori nam on.

Nemoguće je u Podrinje doći, a da se ne spomene rat. Genocid je u ovom prelijepom bosanskom kraju poharao svako selo, svaki zaseok. Mehmed veli da je u Glodima je ubijeno oko 100 civila. Povratnici nemaju namjeru ići sa svojih ognjišta. Zato, podrška i posao su im više nego potrebni.

– Ja sam ratni vojni invalid. Ovaj momak je izgubio dvojicu amidža i brata, ovaj tri brata, ja oca… Imamo ovdje 10 porodica koje su izgubile po troje iz kuće. Mi nemamo namjeru da ovo napustimo tek tako jednostavno – poručuje Mehmed.

Srce vuče prema Zvorniku

Kaže, isto je mogao raditi u Vozućoj. Mogao je kupiti 200-300 duluma zemlje i pokrenuti biznis. Ali, priznaje, srce vuče prema Zvorniku, prema Glodima i Drinjači.

– Ali, vidjeli ste kako nam je loša putna komunikacija. Mostovi su nam porušeni. Tražimo pomoć. Pokušavamo preko nekih naših političara da nam pomognu koliko mogu. Otišao sam u Švedsku, zaradio tamo i investiram ovdje u svoj kraj. Želim da opstanem sa ovim ljudima. Pokušavamo zajedno da se dignemo iz pepela – navodi on.

Poručuje vlastima Bosne i Hercegovine da ne smiju ostaviti Podrinje. Veli, kada su izbori, političari često posjećuju ove krajeve. Ali, ovih dana, ističe on, nigdje nikog nema.

– Nisam nikoga vidio iz vrha da je došao u Podrinje da boravi ovih dana ovdje. Pozivam ih da dođu i obiđu Glode, kako bi zajedno omogućili posao povratnicima – dodaje on.

Kada radovi na kompleksu budu pri kraju, domaćin nas je pozvao da posjetimo njegov mali raj u Glodima. Obećali smo da ćemo ponovo doći.

(Faktor.ba)

Previous Begović golman kola u Engleskoj
Next Muzej slomljenog srca

You might also like

NAŠI LJUDI

Bošnjaci Kosova – bajramski paketići za najmlađe

Muslimani širom svijeta proslavili su u srijedu praznik Ramazanski bajram. Proslave u Turskoj, Indoneziji, Maleziji,Rusiji, Iranu, Egiptu, Indiji i još mnogim zemljama  su, međutim, zasjenjene pogoršanjem humanitarne krize u Pojasu Gaze i

BH RAZGLEDNICA

Mali raj porodice Fišić kod Gračanice (Video)

Na imanju porodice Fišić kod Gračanice nalazi se pravi mali raj. Osim jezera, konja i ovaca, imanje je dom i za 40 jelena. Kompleks je trenutno privatnog karaktera međutim vlasnici

BH RAZGLEDNICA

Povodom Dana nezavisnosti: Likovni radovi osnovaca uljepšavaju izloge poslovnih prostora

Tradicionalna izložba dječijih likovnih radova povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine postavljena je u izlozima poslovnih prostora na Baščaršiji, u ulicama Ferhadija, Sarači i Zlatarska, te u Šalter sali Općine