Spomenici Bosne i Hercegovine predstavljeni u 3D tehnologiji

Spomenici Bosne i Hercegovine predstavljeni u 3D tehnologiji

Najbolji opis glavnog lika ove priče možemo  uvidjeti kroz poznatu izreku:”Ne pitajte se šta država može učiniti za vas, već šta vi možete učiniti za svoju zemlju”.

Selmir Mujagić iz Bosanske Otoke (B. Krupa), budući inženjer i inovator sa bečkom adresom na Facebooku pokrenuo je projekat Nacionalni spomenici BiH u 3D.

Njegov izum je držač koji rješava mnoge probleme sa kojima se svakodnevno susrećemo. Uz pomoć magneta, Akkua, redizajniranih pločica uspio je napraviti držač kompatibilnim za sve mobitele, tablete i e-books na elegantan i funkcionalan način koji će oduševiti korisnike.

Trenutno priprema još jedan patent, a za njegovu proizvodnju otvoriti će firmu sa partnerima u Austriji.

Nacionalne spomenike koje radi kroz 3D tehnologiju odabire kroz interakciju na društvenim mrežama. Mnogi od obrađenih objekata „uživo“ izgledaju mnogo lošije jer lokalne vlasti još uvjek nisu stavile u turističku funkciju kulturno blago koje imaju na svom području.

3D makete nacionalnih spomenika bi trebale biti sastavni dio prezentacije kulturnog blaga od nivoa lokalne zajednice do državnih institucija. Sa obzirom na društveni status kulture u bosanskohercegovačkom društvu ovaj volonterski projekat predstavlja hvale vrijedan trud pojedinca koji može motivirati širi krug stručnjaka da se na ovaj način predstavi svo kulturno blago Bosne i Hercegovine.

Fotografija korisnika/ce Nacionalni spomenici BiH u 3D.

Srednjovjekovne građevine

Ako želite vidjeti u 3D tehnologiji tvrđavu u Bosanskoj Otoci iz 1264. godine koja se trenutno nalazi listi čekanja za proglašenje nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, ili Travničku tvrđavu, ili pak rodnu kuću Nurije Pozderca u Cazinu, ili bosanski srednjovjekovni nadgrobni spomenik – stećak  ili staru bosansku kuću posjetite Facebook stranicu Nacionalni spomenici BiH u 3D.

Najviše pažnje publike privukla je obrada stećka uz citat Miroslava Krleže “Neka oprosti gospođa Evropa…”.

“Konkretnog redosljeda na osnovu kojeg radim projekte nema jer mi je draže da prijedlog dođe od onih koji prate Facebook stranicu. Objavim  na svom profilu status da sam otvoren za prijedloge, a onda mi se jave osobe iz različitih gradova sa idejama i prijedlozima. To mi se dopada jer tako stičem nova poznanstva te uključujem druge u projekat koji je po mom skromnom mišljenju bitan za afirmaciju bosanakohercegovačke kulturne baštine. Jedan od tih prijedloga bila je Travnička tvrđava koja se već nalazi na stranici Nacionalni spomenici BiH u 3D“, priča nam o svom projektu Selmir Mujagić.

O povratnim informacijama i rekacijama  kaže da je pozitivno iznenađen.

“Među onima koji  su mi se javili su stručnjaci u arhitekturi i srodnim naukama. Ja nisam profesionalac na ovom polju, a dobiti jako pozitivne kritike od stručnih osoba itekako je podsticaj za daljni rad na ovom projektu. Hvala im na tome. Bilo je i javljanja osoba koje žele nadopuniti moj rad u cilju potpunije prezentacije objekata.“

Fotografija korisnika/ce Nacionalni spomenici BiH u 3D.

Planovi za budućnost

Ovakvi materijali su odlični za izložbe koje Selmir Mujagić nije u mogućnosti organizovati jer živi van Bosne i Hercegovine. Ako bude entuzijasta koji bi željeli prirediti izložbe nacionalnih spomenika u 3D rado će im ustupiti slike.

“U budućnosti  kad bude više  završenih projekata, planiram ih sabrati u jednu aplikaciju i omogućiti  detaljniji pristup našem kulturnom blagu. Takva aplikacija bi bila veliko olakšanje za domaće i strane turiste sa obzirom da bi na jednom mjestu bile dostupne detaljne informacije o svakom spomeniku, njegov izgled u 3D i još mnogo toga,“ dodaje Mujagić.

Projekat koji priprema u narednom periodu je most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu koji je UNESO-ovoj listi zaštićenih spomenika, te tvrđavu Tržac koja se nalazi  iznad ušća Mutnice u Koranu, zapadno od Cazina.

Od nadležnih institucija i predstavnika lokalnih zajednica nije bilo javljanja, kaže nam na kraju Selmir. Takva praksa “nemiješanja u svoj posao“ je nažalost uobičajena za Bosnu i Hercegovinu. Nadamo se da će se nešto promijeniti nakon ovog teksta.

 

(Al Jazeera/MiruhBosne)

Previous Aleksandra Samardžić osvojila bronzu na Evropskom U-21 prvenstvu u Mariboru
Next Lavić: Umjesto 'konstitutivnosti naroda' uvesti ravnopravnost građana

You might also like

BAŠTINA

Hadžići: Jedinstveno arheološko istraživanje na nekropoli stećaka „Metaljica“

Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, Institut za arheologiju  Filozofskog fakulteta Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS i Općina Hadžići pokrenuli su projekat arheološkog istraživanja nekrolopole stećaka „Metaljica“ Vilovac kod

BH RAZGLEDNICA

Sarajevo: Otvoren Park „Šume prijateljstva“

Stari Grad je od danas bogatiji za još jednu oazu mira, prirode i čistoće. Na lokalitetu Grdonj otvoren je Park „Šume prijateljstva“ zahvaljujući odličnoj saradnji Kantonalnog javnog preduzeća Sarajevo-šume, Generalne direkcije

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Obilježavanje 484. godišnjice rada Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu

U petak,  15.1.2021. godine, sa početkom u 13:00 sati, u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, će biti obilježena 484. godišnjica rada ove kulturne institucije. Predavanje na temu „Zaštita