Uskoro počinju radovi na izgradnji aerodroma nadomak Bihaća

Uskoro počinju radovi na izgradnji aerodroma nadomak Bihaća

Inicijalni radovi u vezi s izgradnjom aerodroma na lokalitetu Golubić, nadomak Bihaća, uskoro će započeti i trebalo bi da budu okončani do završetka ovogodišnje građevinske sezone, pišu Nezavisne.

Prema riječima Elvedina Sedića, direktora Javnog preduzeća “Aerodrom Bihać”, planira se proširenje i asfaltiranje pristupnog puta do ovog lokaliteta te ograđivanje čitavog prostora.

“Radovi će početi čim se okončaju aktivnosti i procedure u vezi s izborom izvođača. Pri kraju su i procedure u vezi s raspisivanjem javnog poziva za izradu studije izvodljivosti projekta izgradnje aerodroma i to su sve početne aktivnosti oko ovog projekta”, istakao je Sedić.

Prema njegovim riječima, Vlada FBiH je za finansiranje izgradnje aerodroma u ovoj godini obezbijedila dva miliona maraka, istakavši kako će, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, novac biti iskorišten za pomenute svrhe, a moguće i za neka dodatna ulaganja.

Inače, Vlada FBiH se obavezala da svake godine izdvaja dva miliona maraka za izgradnju aerodroma, a računa se i na inostrane investicije. Ukupna vrijednost budućeg aerodroma procjenjena je na oko 26 miliona maraka i radi se o dugoročnom projektu čija bi realizacija, kako se procjenjuje, imala veliku ekonomsku korist za Bihać, ali i cijeli Unsko-sanski kanton.

U međuvremenu, gradske vlasti su formirale JP “Aerodrom Bihać”, koje će biti nosilac cjelokupnog projekta, a zamisao je da se sadašnji sportski aerodrom u naselju Golubići, nekoliko kilometara od Bihaća, preuredi i prilagodi civilnom saobraćaju. Idejno rješenje izgleda budućeg aerodroma predviđa proširenje sadašnje piste, a potom izgradnju kontrolnog tornja i drugih potrebnih pratećih sadržaja, te pristupnih putnih komunikacija. Podršku realizaciji ovog projekta, pored federalnih i gradskih vlasti, dala je i Vlada USK.

 

Previous Medvjed i berači borovnica na Zelengori 'postigli kompromis' (FOTO)
Next Predstavljena knjiga o srednjovjekovnoj Bosni Esada Kurtovića (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

SNSD uz pomoć SDP preglasao SDA i tako srušio ‘Pokret za državu’ u manjem entitetu

Dvadeset šest delegata od 28 ukupno glasalo je na konstitutivnoj sjednici Vijeća naroda Republike srpske da Srebrenka Golić bude izabrana za predsjedavajuću Vijeća naroda RS iz bošnjačkog naroda. Potpredsjednik iz

NAŠI DANI

Milanović ponovo o Bosni: Hvali aktuelnu vlast, optužuje Amerikance za pokušaj opstrukcije

Dok premijer RH Andrej Plenković tokom posjede Bosni pokazuje nepoštovanje države izbjegavajući sastanak u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, predsjednih R Hrvatske Zoran Milanović, po običaju, nastavlja takmičenje s Plenkovićem kada

NAŠI DANI

Tri osobe iz Konjica ozdravile nakon infekcije koronavirusom

Služba za civilnu zaštitu općine Konjic sopćila je sinoć da su tri osobe sa područja općine Konjic ozdravile, a koje su ranije bile pozitivne na prisustvo kornavirusa COVID-19. U obavještenju