Predstavljena knjiga o srednjovjekovnoj Bosni Esada Kurtovića (VIDEO)

Predstavljena knjiga o srednjovjekovnoj Bosni Esada Kurtovića (VIDEO)

Centar za balkanološka ispitivanja Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) predstavio je danas monumentalnu publikaciju “Izvori za historiju srednjovjekovne Bosne I” (“Ispisi iz knjiga zaduženja državnog arhiva u Dubrovniku 1365 – 1521)” autora Esada Kurtovića, kao i “Godišnjak/Jahrbuch” Akademije.

U knjizi “Izvori za historiju srednjovjekovne Bosne” su prezentirani očuvani pisani izvori za historiju srednjovjekovne bosanske države, koji se uglavnom nalaze u Državnom arhivu u Dubrovniku. Radi se o brojnim arhivskim vijestima o raznovrsnim događajima iz srednjovjekovne svakodnevnice.

Autor knjige Kurtović smatra da je knjiga od presudnog naučnog značaja i može pomoći u rasvjetljavanju brojnih historijskih tema i problema iz srednjovjekovlja.

Pojasnio je da je mnogo “sitnih” informacija koje se kriju u raznim arhivima izvan Bosne i Hercegovine, i oni su nedostupni, a u ovom slučaju radi se o knjigama zaduženja u kojima se nalazi veliki broj informacija prije svega o bosanskim trgovcima.

– Trgovci su bili naši prvi poslovni ljudi koji su zahvaljujući trgovini srebrom uspijevali da se uzdignu na nivo koji je ravan ondašnjim istočnojadranskim, dalmatinskim gradovima – rekao je Kurtović.

Knjiga je izvorna, dodao je, govori o topografiji naselja u Bosni i Hercegovini, o dubrovačkom zaleđu, ali i unutrašnjosti Bosne i Hercegovine. U nekim od tih informacija nalaze se prvi spomeni manjih naselja, pa i većih, poput Foče, Goražda ili Višegrada.

Kurtović je mišljenja da čovjek zaboravlja sva vremena na koja se ne podsjeća, stoga ova knjiga pomaže jer se u njoj nalaze informacije koje su teško dostupne i struka će moći da ih prezentira, a time će šira čitalačka publika moći da shvati svu širinu koju je srednji vijek imao i nosio sa sobom.

Recenzent knjige je preminuli profesor Dubravko Lovrenović i njegova uloga u ovom projektu je bila presudna.

– Lovrenović je prepoznao vrijednost knjige i odmah je delegirao da se objavi u ovakvom izdanju i renomiranoj izdavačkoj kući. Bez njega ne bi bilo najvjerovatnije ništa – naglasio je Kurtović.

Riječ je o prvom tomu knjige, dok je drugi već spreman, te je autor izrazio nadu da će struka od toga imati koristi.

Promotori knjige i Godišnjaka bili su eminentni profesori Emir O. Filipović i Andrijana Pravidur, Miloš Trifković, Dževad Juzbašić, Blagoje Govedarica.

Godišnjak/Jahrbuch je trenutno jedino balkanološko glasilo u Bosni i Hercegovini koje redovno izlazi i na taj način omogućuje kontinuiranu prezentaciju rada na kulturnoj historiji BiH te na istraživanju i zaštiti njene baštine.

Govedarica je istakao da Godišnjak/Jahrbuch broj 45 za 2016. godinu sadrži 12 naučnih radova autora iz Njemačke, Slovenije i Bosne i Hercegovine u kojima su prezentirani rezultati aktualnih kulturno-historijskih istraživanja u BiH i na širem prostoru Balkana.

Previous Uskoro počinju radovi na izgradnji aerodroma nadomak Bihaća
Next U Sarajevu dodijeljena priznanja najuspješnijim bh. kompanijama u 2016.

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Nastavlja se projekat višetomnog Rječnika bosanskog jezika

  Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih inetelktualaca prof.dr. Nedžad Mulabegović i autor višetomnog Rječnika bosanskog jezika prof.dr. Dževad Jahić potpisali su, u prostorijama Vijeća, Ugovor o nastavku izrade IX i X toma Rječnika

KULTURA I UMJETNOST

U Podgorici promovisan Rječnik bosanskog jezika

U organizaciji Bošnjačkog vijeća Crne Gore, u Podgorici je večeras održana promocija Rječnika bosanskog jezika, autora prof.dr. Dževada Jahića, javlja AA. U prepunoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” publici su

HISTORIJA

Predstavljena knjiga “Svjetlost istine Crkve bosanske”

U okviru obilježavanja 830 godina Povelje Kulina bana, Forum građana Zenice priredio je u Muzeju grada Zenice predstavljanje knjige “Svjetlost istine Crkve bosanske” mostarskog advokata Alice Zeće. Zećo je istakao