Bjelašnica dobija jedno novo lice: Novi snježni topovi, šestosjedi i četverosjedi

Bjelašnica dobija jedno novo lice: Novi snježni topovi, šestosjedi i četverosjedi

Radovi i pripreme za novu zimsku sezonu na Bjelašnici su u punom jeku. Ugrađuju se novi snježni topovi, šestosjedi i četverosjedi. Projekat vrijedan 16 miliona KM, planirano je da se završi početkom slijedećeg mjeseca kada će krenuti testna faza.

Krajem oktobra bi trebalo da sve bude kompletirano za početak nove zimske sezone.

Zastarjela infrastruktura, limitiran kapacitet, mnogo tehničkih problema, stari trosjed su prošlost na Bjelašnici. Nekada je vožnja ski liftom trajala 15 minuta, novim vertikalni transportom sa šestosjedom vožnja će od početne stanice do međuustanice trajati 5,5 minuta sa kapacitetom od 1.800 do 2.400 ljudi u jednom satu.

Sa stanice vožnja će se nastavljati četverosjedom, trajat će 2-3 minute sve do vrha Bjelašnice.

Samo moramo još da kažemo da imamo Ski lift Kotlove i on je u punom kapacitetu. Sad ovo što smo čekali 20 godina sad nam je sve u funkciji kao za vrijeme Olimpijade“, izjavio je Hidajet Selimović, šef vertikalnog transporta u ski centru Bjelašnica Igman.

Bjelašnica dobija jedno novo lice, projekat izgradnje novo vertikalnog transporta , praćen je izgradnjom sistema osnježenja sa ukupno 38 sniježnih topova.

Njim će biti pokriveno 184 hiljade metara kvadratnih površine odnosno dvije centralne staze na Bjelašnici, staza spusta i staza kolijevke će biti potpuno pokrivene sistemom za osnježenje. Što nas neće više limitirati nekim vremenskim uslovima prirodnim padavinama , odnosno nećemo iščekivati sijeg biće dovoljno da imamo nekek negativne temperature a bi mogli proizvoditi vlastiti snijeg“, rekao je Adis Mušinović, vođa projekta.

ZOI 84 za sistem osnježenja ne koristi vodu sa javne gradske mreže, sistem prikupljanja oborinskih voda je izgrađen na Bjelašnici 2008. godine, voda se prikuplja u akumulaciju 1, a u toku je i izgradnja akumulacije 2.

Puni se jezero ovo sa Treskavice i ono je kapaciteta 50 hiljada kubika ,odavde ide sa hidrantima sa cijevima, znači imaćemo osvježavanje komplet stazu kolijevke i spsta za ovu sezonu“, kazao je Hidajet Selimović, šef vertikalnog transporta u skui centru Bjelašnica Igman.

Nadaju se da će ovu sezonu početi ranije u odnosu na prethodne godine, i ističu kako će Bjelašnica postati jedan od najboljih regionalnih ski centara jer uz svoje prirodne kapacitete ali i planirana ulaganja ima sve predispozicije za to – javlja N1.

Previous Džumhur pobjednik prestižnog ATP turnira u Rusiji!
Next Alternativa pustila u rad najsavremeniju fabriku za izradu panela u regij

You might also like

BH RAZGLEDNICA

I na Lukomiru klanjan Bajram-namaz: Nakon zime 20 porodica se vratila u selo

U najvisočijem bosanskom selu Lukomiru koje se nalazi na 1.495 metara nadmorske visine na planini Bjelašnici, muslimani su dočekali praznik Ramazanski bajram. Nakon duge zime, stanovnici Lukomira su se vratili u

BH RAZGLEDNICA

Sarajevo u ramazanskom ruhu

Tradicionalnim pucnjem iz topa sa sarajevske Žute tabije ozvaničen je početak ramazana, odabranog mjeseca za muslimane. Večerašnjim zalaskom sunca nastupio je mjesec ramazan, mjesec posta muslimana. Tobdžija, koji svakog dana

KULTURA I UMJETNOST

Ponovno zasijao dragulj u kruni – Baščaršijska džamija (VIDEO)

Dragulj u kruni Baščaršije, džamija imama Havadže Duraka ili znana kao Baščaršijska džamija, nakon restauracije, otvorila je vrata za namaze, za dove vjernika, putnika namjernika, musafira. Smještena u samom srcu Baščaršije,