Alternativa pustila u rad najsavremeniju fabriku za izradu panela u regij

Alternativa pustila u rad najsavremeniju fabriku za izradu panela u regij

Alternativina nova fabrika termoizolacionih panela zvanično je počela sa radom. Riječ je o najsavremenijoj fabrici ovog tipa u regiji, te se ubraja među najbolje u Evropi.

Već sada su ovi paneli, vrhunskog kvaliteta, našli kupce u zemljama okruženja, te u Austriji i Sloveniji, rekli su za Akta.ba iz kompanije Alternativa.

Izgradnja novog proizvodno-prodajnog prostora, koji se prostire na cca 10.000 m2 zatvorenog i 5.000 m2 otvoren prostora, započela je u avgustu prošle godine. Procjenjen vrijednost ove investicije je 12.000.000 KM.

Novoizgrađena linija je duga 240 metara i proizvodi poliuretanske panele sa ispunom PUR, standarni sistem i PIR protupožarni sistem, debljine od 30 do 200 mm i dužine do 16 metara.

“Sretni smo jer smo za kratko vrijeme dobili vrhunske proizvode, koji su našli kupce u zemljama okruženja, te u Austriji i Sloveniji. U testnom periodu uposlenici Alternative aktivno su radili sa tehnolozima za pjene iz njemačke firme BASF i montažerima italijanskog isporučioca opreme, kako bi se dobila vrhunska kvaliteta proizvoda. Obavljeni su treninzi, te edukacija usposlenika za efikasnu proizvodnju, što će nam u narednom periodu puno pomoći”, kazali su iz kompaniji Alternativa.

Krajem jula fabrika je puštena u rad, a u probnom radu već u augustu mjesecu proizvedeno je 45.000 m2 termopanela raznih oblika i dimenzija.

Iz kompanije su kazali da je tokom probne proizvodnje proizvedeno više od 30 vrsta termoizolacionih panela, a riječ je o krovnim panelima sa pet rebara, debljine od 30 do 150 mm, fasadnim panelima sa skrivenim vijkom širine od 600 do 1.000 mm i debljine od 50 do 120 mm, zatim zidnim panelima širine od 600 do 1.150 mm i debljine od 30 do 200 mm, i frigo panelima koji su debljine od 80 do 200 mm.

“Svi paneli se mogu raditi i sa fleksibilnim materijalima sa jedne strane, poput fiberglasa, alu folije, bitumenske folije, papira i slično. Našu kupci će od sada moći da biraju više vrsta oblika profilacije kao što su mikroprofil, lamperija, ravni lim ai i drugi”, rekli su iz kompanije.

Previous Bjelašnica dobija jedno novo lice: Novi snježni topovi, šestosjedi i četverosjedi
Next SARAJEVO: Emir Dudo vlasniku vratio izgubljenu torbicu sa 1.950 KM i nije prihvatio nagradu

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Domaća mliječna industrija nije osjetila posljedice krize u martu

Mliječna industrija u Bosni i Hercegovini, sudeći prema statističkim podacima za mart, nije osjetila uticaj virusa Covid-19, izvještava Indikator.ba. Podaci entitetskih zavoda za statistiku pokazuju da je proizvodnja mliječnih proizvoda

Ekonomija/Biznis

Porodica Orman uspješno se bavi proizvodnjom Livanjskog sira

Porodica Orman pod brendom Farmersko blago danas radi različite varijacije istih sireva, a neki od njih su s maslinovim uljem, smokvama, biberom i limunom. Ormanovi su se iz Njemačke vratili 2000.

Ekonomija/Biznis

ŽENA NA ČELU ZADRUGE KOJA OKUPLJA 950 FARMERA

  Devleta Pamukčić, direktorica je poljoprivredne zadruge “Milk Land”, koja pokriva tuzlansku regiju. Od direktorice Pamukčić smo saznali koja je tajna uspjeha modernog zadrugarstva i šta su prednosti organizovanog okupljanja